Kleine café's pikken rookverbod niet

Geen categorienov 01 2014, 8:00
Alle respect voor eigenaren van kleine cafés.
RTL Nieuws bericht vanmorgen dat meer dan 100 kleine café's het rookverbod in de horeca alsnog van tafel proberen te krijgen. Desnoods doen ze dat via de rechter.

De actie is een initiatief van het Groninger rookcafé De Kachel. Eigenaar Gerhard Sannes riep café's op om mee te doen en daar wordt massaal gehoor aan gegeven. De teller staat op 112 zaken.

"We bekijken met onze advocaten wat de mogelijkheden zijn," aldus Sannes. Hij vraagt 300 euro per participant voor de juridische kosten. De eigenaren hebben dus minimaal 30.000 euro te besteden voor het proces. Niet slecht.
Vorig jaar kwam Sannes in het nieuws omdat hij met succes een boete aanvocht bij het gerechtshof te Leeuwarden. Die liet toen weten dat hij de geëiste 1200 euro niet over hoefde te maken aan de staat.
Stonden alle ondernemers maar zo sterk in hun schoenen als eigenaren van kleine café's. Een heleboel andere ondernemers - niet-ondernemers trouwens ook! - kunnen het één en ander van hen leren: wees koppig en maak je hard voor je rechten. Jij bent de eigenaar van je zaak, niet de staat. Dat bekent dat je niet alles hoeft te accepteren. Als de staat met een plan komt waardoor jouw eigendomsrechten aan de kant worden geveegd moet je gewoon terugvechten.
Nederland kan wel een 'over-mijn-lijk-houding' gebruiken. Laten we daarom de volgende keer dat de overheid ons iets will aandoen ons eerst afvragen, 'WWSCOD?' (What Would Small Cafe Owners Do?), en daarna pas handelen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten