Laten wij pal staan voor de vrije samenleving

Geen categorienov 24 2014, 14:00
"Zij willen een godsdienstoorlog, maar wij willen de vrije samenleving."
Afshin Ellian heeft weer eens een parel van een column afgeleverd voor Elsevier. De rechtsgeleerde legt daarin uit dat we niet de fout moet maken om de oorlog tegen de Radicale Islam te veranderen in een soort van inter-religieuze oorlog. Het is niet 'christendom' tegen 'islam' en dat moet het ook niet worden.
Nu hoor ik u denken: 'Bestaat dat gevaar dan?' Mjah, eigenlijk wel ja. Europa en met name Nederland is redelijk seculier geworden de afgelopen decennia, maar met name in Afrika konden boze christenen weleens besluiten dat ze hun buik vol hebben van de jihadisten van Al-Shabaab en Boko Haram en een soort van Afrikaanse kruistocht afkondigen.

Waarom plegen ze dan wrede aanslagen op christenen in Kenia of Syrië? De terroristen hopen dat in de Derde Wereld wel een godsdienstoorlog kan worden ontketend. Tegen het Westen is dat onmogelijk, maar in ontwikkelingslanden kan het wel. Dit is een zorgwekkend proces.

Als dat gebeurt is het best mogelijk dat sommige westerlingen - of misschien zelfs hele westerse landen - daarin meegaan. Dat zou een fout zijn. Zoals Ellian uitlegt staan het Westen namelijk niet meer voor het christendom, maar voor vrijheid:

Het concept 'vrije samenleving', dat door het Westen wordt gehanteerd, is in het geding. Daar moet het om gaan. In een vrije samenleving is sprake van godsdienstvrijheid: vrijheid om te geloven en om niet te geloven, en de vrijheid van geloof te veranderen.

Er zijn nogal wat mensen die tegenwoordig lijken te denken dat wij weinig hebben om voor te vechten. In werkelijkheid is dat natuurlijk je reinst onzin. Misschien dat west-Europa niet meer zo christelijk is als het ooit was, maar dat betekent niet dat we geen gedeelde waarden hebben die het waard zijn om te verdedigen. Bij ons staan twee waarden voorop: vrijheid en het humanisme. Iets mooiers om te verdedigen (en te verspreiden!) is er niet.
Jihadisten willen gebieden veroveren om andersdenkenden vervolgens als slaven te behandelen. Wij niet. Willen juist dat iedereen in vrijheid kan leven - dat iedereen kan doen en laten wat men wil zolang er maar geen inbreuk wordt gemaakt op de natuur- / mensenrechten van anderen. 
Wat is er mooier dan dat?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten