Man zat onterecht vast wegens dna-fout

Geen categorienov 06 2014, 13:00
Er moeten koppen rollen.
Mohamed Boucharka werd van 2008 tot 2014 bijna gek gedreven door continue arrestaties. Steeds weer hij aangehouden en vervolgens veroordeeld voor allerlei autokraken. Hij bleef volhouden onschuldig te zijn, maar de rechter (en het OM) geloofde(n) daar niets van: zijn dna was namelijk aangetroffen op de plek van het misdrijf. Leuk geprobeerd dat "ik ben onschuldig," maar niemand die erin trapte.
Tot nu. Recentelijk bleek namelijk dat het Nederlands Forensisch Instituut een enorme fout had gemaakt door zijn naamsticker op het dna van een ander te plakken.

In februari 2009 werd hij voor het eerst ten onrechte veroordeeld. In hoger beroep was hij kansloos, weer vanwege dat dna. De jaren erna was hij meerdere keren verdachte en werd hij nóg tweemaal veroordeeld tot een taakstraf. 'Ik hoefde maar een politieauto te zien rijden of ik werd al angstig.'

De jonge Mohamed had het idee dat de hele wereld tegen hem was. Hij was onschuldig, wist hij, maar niemand accepteerde zijn verklaringen, zelfs zijn eigen ouders niet. Tot dit jaar. Toen werd er namelijk dna 'van hem' aangetroffen bij een autokraak terwijl hij op dat moment in België woonde en werkte. De rechercheur die de zaak moest oplossen vond dat uiterst merkwaardig en besloot op onderzoek te gaan. Na enig werk bleek dus dat het NFI een dure fout had gemaakt en dat Boucharka onschuldig was - in ieder geval wat deze misdrijven betreft (hij is mogelijk wel verantwoordelijk voor een ander akkevietje, maar het OM zoekt dat nog uit).
In zijn jongere jaren was Mohamed een lastige jongen die een aantal misdrijven had gepleegd. Daarom nam men toendertijd zijn dna af. Hetzelfde gebeurde met een andere jonge Marokkaan. De stickers werden op het verkeerde dna geplakt en klaar.
Dit is natuurlijk compleet onacceptabel. Dat dit gebeurt in bananenrepublieken oké, maar in Nederland, waar dit soort zaken goed geregeld horen te zijn? Eigenlijk is het nauwelijks te bevatten.
Hier moeten spreekwoordelijke koppen rollen. De verantwoordelijke individuen die hierbij betrokken zijn moeten verantwoordelijke worden gesteld voor deze wandaden. Als dit bij normale bedrijven gebeurde was dat al lang het geval geweest, nu doen de betrokkenen ongetwijfeld hun best om elkaar het hand boven het hoofd te houden. Daar moet onmiddellijk iets aan veranderen, desnoods door Kamervragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten