MH17 wordt ein-de-lijk geborgen

Geen categorienov 16 2014, 14:00
Morgen is het vier maanden geleden dat de MH17 neerstortte, maar pas vandaag is men begonnen met het bergen van het vliegtuig. Met dank aan Rutte en Poetin.
Op 17 juli van dit jaar stortte de MH17 neer nadat seperatisten oorlogstuig hadden uitgetest op het passagiersvoertuig. Alle inzittenden - onder wie 200 Nederlanders - kwamen om het leven. Tragisch als het ongeval was, zo tragisch was ook het optreden van enkele regeringsleiders in de nasleep van de ramp.
Morgen is het alweer 17 november. Vier maanden zijn alweer verstreken. En pas vandaag - ja, dat leest u goed - maakt men een voorzichtig begin met het bergen van het ramptoestel:

Een Nederlands team van bergingswerkers is vanochtend begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oekraïne. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten.

De berging wordt gedaan door hetzelfde team dat afgelopen twee weken al heeft gezocht naar menselijke resten.

Goed dat dit nu gebeurt. Beter laat dan nooit, enzo. Kunnen we eindelijk alle Russische leugens voorgoed begraven.
Maar verder moet vrijwel iedereen zich in deze situatie diep schamen. Uiteraard het Kremlin voorop, als wapenleverancier van de daders. En als grote destabilisator van de hele regio waardoor het überhaupt kon gebeuren dat een stel dronken giertankchauffeurs het bezit verkreeg over geavanceerd luchtafweergeschut.
Echter treft ook Nederland blaam: niet voor de doden, maar wel voor de ronduit slappe en bangige manoeuvres inzake de kwestie. Voor het niet willen sturen van mariniers om de rampplek desnoods zelf te bewaken en te beveiligen. Poetin is alleen onder de indruk van kracht, en dat heeft Mark Rutte niet getoond. Louter zwakte, wat door gewetenloze zielen als de Russische dictator-president uiteraard meteen uitgebuit wordt om aan de hele wereld de machteloosheid van de Nederlandse premier bloot te leggen.
Al met al is dit een ramp die slechts verliezers kent. Geen 'ieder nadeel heeft een voordeel', geen 'silver lining', niets. Alleen pure zinloosheid, kwaadaardigheid en een hoop incompetentie. Hopelijk kunnen we dit pijnlijke hoofdstuk snel sluiten door het vliegtuig te bergen, naar Nederland te gaan en nooit meer terug te keren naar deze godverlaten akker nabij Donetsk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten