Nederlands bergingsteam op weg naar MH17

Geen categorienov 11 2014, 9:00
Kan het puin dan eindelijk worden geruimd?
Het is nauwelijks te bevatten, maar het heeft er alle schijn van dat het Nederlandse bergingsteam in Oost-Oekraïne zijn werk zowaar gaat doen. Nu.nl bericht:

Een Nederlands bergingsteam is dinsdagochtend in Oost-Oekraïne vertrokken naar de rampplek van MH17. Het zou gaan om een groep van tien tot vijftien mensen. De bedoeling is dat ze daar later op dinsdagochtend beginnen met het bergen van de resten van het toestel dat in juli werd neergehaald.

Je zou denken: geweldig nieuws! Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Ja, ja, eindelijk kunnen deze mensen doen waarvoor ze betaald worden. Berg de resten van het vliegtuig, zoek uit wat er precies is gebeurd.
Helaas werkt het niet zo. Dit is namelijk niet zomaar een bergingsteam; het is een Nederlands bergingsteam. En u weet onderhand wat dat betekent:

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog de vraag. De Nederlanders moeten hun werk in een oorlogsgebied doen en dat is niet zonder gevaar.

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft laten weten dat hij later vandaag pas iets van zich laat horen als de berging daadwerkelijk begint. Als dat het geval niet is horen we dus niets.
Nu houd ik er normaal gesproken niet zo van om hardwerkende mensen flink aan te pakken, maar dit gaat nergens over. Je moet ervan uit kunnen gaan dat dit soort mensen voldoende moed hebben om hun werk goed te doen, maar steeds weer blijkt dit het geval niet te zijn. Het klinkt wellicht cru, maar als je een bergingswerker bent kan het zijn dat je af en toe in moeilijke situaties terechtkomt. Als je het lef niet hebt om je werk onder dat soort omstandigheden te doen moet je maar op zoek naar een nieuwe carriere, het liefst één op kantoor, achter een bureau.
De Nederlandse regering moet nu gewoon eisen dat er begonnen wordt met het werk en dat het team er pas mee ophoudt als het allemaal klaar is. Geen enkel ander land zou het accepteren dat de brokstukken vijf maanden na de crash nog steeds in een weiland liggen. Waarom wij dan wel?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten