Nep-verkiezingen in nep-Oekraïne

Geen categorienov 02 2014, 9:00
De 'verkiezingen' in Oost-Oekraïne die vandaag worden gehouden slaan helemaal nergens op.
Toen eerder deze week het legitieme en onbezette deel van Oekraïne mocht stemmen in de parlementsverkiezingen, konden waarnemers na afloop een knikje van bewondering niet onderdrukken. De OVSE was erg onder de indruk, en zelfs kemphanen Brussel en Moskou waren tevreden. Oekraïne heeft dus bewezen een echt volwassen Europees land te zijn dat zich committeert aan belangrijke Westerse waarden als vrije verkiezingen.
Hoe anders zal het vandaag verlopen. In het door Rusland bezette en van Oekraïne losgeweekte deel van het territorium zijn er vandaag verkiezingen voor een eigen parlement. Wie leest hoe de stembusgang georganiseerd is, zal afkeurend met z'n hoofd moeten schudden:

Gewone verkiezingen zijn het niet. Er zijn geen kieslijsten, mensen kunnen ook via internet stemmen en er zijn mobiele stembureaus. Hoeveel mensen hun stem zullen gaan uitbrengen is lastig te zeggen, maar waarschijnlijk zijn het er niet veel. "Ik ga niet stemmen en ik ken niemand die dat wel doet. Het heeft geen zin", aldus een vrouw in Donetsk tegenover een verslaggever van persbureau Reuters.

En als u hoort wat de gedoodverfde winnaar van de 'verkiezingen' allemaal beloofd heeft in de campagne ("Ouderen stelde hij een pensioen in het vooruitzicht dat hoog genoeg is "om in Australië op safari te gaan". Ook vergeleek Zachartsjenko de steenkoolvoorraden in Oekraïne met de oliereserves in de Arabische landen.") verbleken plotsklaps de toch ook al grotesque en geschonden verkiezingsbeloftes van onze premier Rutte.
Erg krakkemikkig allemaal dus, erg makeshift. De gang van zaken staat in een schril contrast met het beschaafdere westen van het land.
Rusland zal de Oost-Oekraïense uitslag ongetwijfeld wel erkennen. Maar ja: democratie (dis)functioneert daar op een zelfde getormenteerde en corrupte manier als in dus het terroristenparadijsje van Novorussia. Het manipuleren van verkiezingsuitslagen is geen nieuws in dit deel van de wereld.
Kortom: het is te hopen dat deze farce spoedig voorbij is. Mijn hoop is gevestigd op een einde aan de militaire bezetting van Oost-Oekraïne. Dan kan Kiev die relschoppers van een rebellenleiders uitleveren aan een internationaal tribunaal, en is het ook weer gedaan met al het gerel in dit deel van de wereld. Inclusief de bizarre corrupte taferelen die er voor 'verkiezingen' moeten doorgaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten