Peilingen vallen tegen, dus Rutte wordt weer rechts

Geen categorienov 03 2014, 20:00
Lage belastingen, basisinkomen uit den boze en geen huilverhalen over de zorg. Rutte zet z'n beste rechtse beentje voor.
Premier Rutte is nog altijd de belangrijkste troefkaart van de VVD. De vlot-pratende minister-president heeft niet het imago een stereotype dichtgetikte corpsbal-achtige sigarenroker te zijn (waar veel van zijn partijgenoten wel last van hebben), maar een 'normale' en benaderbare man die iets in huis heeft voor iedereen.
Zodoende zien we op momenten dat de VVD stagneert of het minder doet dat het aloude konijn uit de hoge hoed wordt getoverd: laat Rutte iets zeggen! Laat Rutte nog even benadrukken waar de partij voor zegt te staan en laat daardoor alle potentiële VVD-kiezers nog eenmaal ondervinden dat er maar één echte speler op rechts is: de VVD.
En dan krijg je op dagen zoals vandaag, wanneer net bekend is geworden dat de VVD weer fors moet inleveren in de peilingen, dat Mark Rutte nog even flink van leer trekt op de ouderwets rechtse manier. Hij hakt in op politieke partijen die de zorg duurder willen maken:

Premier Mark Rutte ergert zich aan de 'onzin' die in media, maar ook door politieke partijen verkondigd wordt over de komende zorghervorming. „Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen”, zei de premier maandag in een door het tijdschrift Libelle georganiseerd nieuwscafé. Rutte „snapt de zorgen” maar is ervan overtuigd dat de veranderingen uiteindelijk goed zullen zijn.

Ook haalde hij even wat populaire linkse plannetjes van vandaag de dag onderuit:

Rutte liet op de Libelle-bijeenkomst ook weten dat hij weinig ziet in een basisinkomen.

En natuurlijk ook de eeuwenoude dooddoener waar de VVD altijd de mond van vol heeft, maar zelden omzet in daden: belastingverlaging!

Een pleidooi om dan de hogere inkomens zwaarder te belasten werd door de premier eveneens van tafel geveegd. "We hebben al een progressief belastingsysteem, waardoor rijken meer betalen", aldus Rutte. "Bovendien kom je, in vergelijking met andere Europese landen, al vrij snel in het hoogste belastingtarief. En ik vind dat je er best wat van over mag houden als je harder gaat werken of een bedrijf begint."

Vooral dat laatste is enorm hilarisch, aangezien haast geen enkel kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog de belastingen in Nederland zo dramatisch verhoogd heeft als juist het tweede kabinet van Mark Rutte.
Begrijp me niet verkeerd: wat Mark Rutte zo nu en dan uitkraamt, is heel behoorlijk. Inhoudelijk is er inderdaad geen speld tussen te krijgen. Linkse aanstelpartijen als de SP en de PVV moeten inderdaad ook eens onder ogen zien dat de kosten van de zorg niet kunnen blijven stijgen. Basisinkomens zijn inderdaad ook een bizar studeerkameridee zonder enige basis in de realiteit. En hoe lager de belastingen hoe beter het een land inderdaad afgaat.
Echter staan de daden van de minister-president haaks op zijn woorden. Rutte hervormt de zorg maar nauwelijks, laat zijn PvdA-ministers openlijk filosoferen over basisinkomens en verhoogt de belastingen met enorme stappen.
Maar ja: de peilingen van de VVD vallen weer tegen, dus moet Rutte weer net doen alsof hij rechts is. Zou hij zelf nooit moe worden van dit doorzichtige trucje?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten