PvdA Limburg: Öztürk dient Turkije, niet Nederland

Foto:

“Duidelijke vriend van zijn thuisland.”

De Telegraaf heeft een buitengewoon interessant achtergrondartikel online gezet over Selçuk Öztürk, de PvdA-Turk die onlangs samen met Tunahan Kuzu uit de fractie stapte omdat die Turken onheus zou bejegenen. 

Öztürk komt uit Limburg, uit Roermond om precies te zijn. Eerder was hij daar actief voor zijn partij. De voorzitter van de provinciale PvdA nam contact op met de landelijke partijtop toen die hem naar Den Haag wilde halen. Voorzitter Marcel Kleinen was er namelijk van overtuigd dat Öztürk de partij op termijn alleen maar in de problemen zou brengen.

“Deze man is geen sociaaldemocraat, maar vooral iemand die wat voor de Turken gedaan wil krijgen. En dat in combinatie met de verwevenheid met de Turkse cultuur en de manier van politiek bedrijven. Hij was vooral met de Turkse belangen bezig. We hebben contact gehad met het partijbestuur toen hij naar Den Haag zou gaan. We hebben gezegd: weet waar je aan begint.”

Dré Peters, voormalig VVD-Raadslid, heeft blijkbaar ook dat soort ervaringen gehad met Öztürk:

“Hij is overduidelijk een vriend van zijn thuisland en dan vooral van het conservatieve deel. Toen hier enkele jaren geleden een grote moskee werd geopend was ook te zien dat hij dikke maatje was met de imams en de Turkse regeringsvertegenwoordigers. Naast die moskee lag plots het Mevlanapark, genoemd naar een islamitische dichter. Wij als raadsleden wisten van niets, dat was zomaar even geregeld.”

Nu is Mevlana veel meer dan een “islamitische dichter” – hij was één van de grootste soefileiders in de geschiedenis – maar dat doet er even niet toe. Het punt is dat je niet op deze manier de Turkse cultuur behoort te verspreiden. Öztürk doet dat blijkbaar wél. Het is duidelijk wie en welke belangen hij dient.

Het punt is alleen dat de PvdA-top in Den Haag net doet alsof men daar onlangs pas achter is gekomen, terwijl dat feitelijk onjuist is. Ze wisten jaren geleden al wat voor vlees ze in de kuip haalden met Öztürk en hadden daar doodleuk lak aan. Bij de PvdA telt namelijk maar één ding: stemmen. Als ze daarvoor een verlengstuk van de AKP moeten binnen halen doen ze dat zonder ook maar met de ogen te knipperen. 

Dit soort achterbakse trucjes zijn tegenwoordig heel normaal bij de PvdA. Eerst zo’n man binnenhalen zodat hij de Turkse stem aan de partij kan verbinden, maar vervolgens klagen dat hij niet zo sociaaldemocratisch is als je dacht. Misschien dat anderhalve kiezer daarin trapt, maar de rest van het stemvolk weet echt wel beter: de PvdA speelt weer eens heel vieze spelletjes. Belangenbehartigers van andere landen zijn welkom zolang ze maar geen kritiek uiten op PvdA-bewindspersonen. Doen ze dat wel dan is het land opeens te klein en worden ze publiekelijk afgeserveerd. Niet omdat ze zich vooral bezighouden met in dit geval Turkije, maar omdat ze het oneens durven te zijn met de partijtop. Alleen dát is verboten.

Natuurlijk hoeven we geen medelijden te hebben met een man als Öztürk. Sterker nog, misschien moeten we hem eens vragen hoe zijn held Erdogan zou reageren als een Nederlander woonachtig in Turkije daar het parlement zou in gaan en de Nederlandse belangen opzichtig zou behartigen. Hint: iets met “buitenlandse agent,” honderden krantenkoppen, aanvallen in toespraken van ‘s lands belangrijkste politici, en mogelijk ook nog eens arrestatieteams. Ironisch genoeg mag hij van geluk spreken dat hij in Nederland woont waar dat allemaal nogal meevalt.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!