PvdA nog lang niet van Turkse problematiek af

Geen categorienov 20 2014, 18:00
Kamerleden Kuzu en Öztürk zijn inmiddels uit de partij gezet, maar het probleem met Erdogan-adorerende Turken binnen de PvdA blijft.
‘Binnen de PvdA komt tot uitbarsting wat al jaren speelt’ kopten onze vrienden van The Post Online vandaag. De zin sloeg op de kwestie aangaande Turkse leden van de PvdA, die blijken eigenlijk meer te voelen voor Erdogans islamistische AK Partij dan de Nederlandse sociaal-democratische partij. Toen vorige week Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA werden geknikkerd stond dit thema ineens vol in de schijnwerpers. Had de PvdA zojuist de kaping voorkomen van sociaal-democratische idealen? Gesuggereerd werd van wel.
Maar laat u niet bedriegen: Kuzu en Öztürk zijn echt nog maar het topje van de ijsberg. Zoals EénVandaag vandaag aantoont zijn de twee ex-PvdA'ers heus niet de enigen die sympathieën koesteren voor misschien niet altijd de juiste personen en denkbeelden:

Een kandidaat-PvdA-raadslid uit Den Bosch weigert zich uit te spreken over de gelijkheid vanmannen en vrouwen. Dat blijkt uit een interview dat EenVandaag vanavond uitzendt. 

Kandidaat PvdA-raadslid in Den Bosch Osman Cifci weigert op vragen van EenVandaag te bevestigen dat hij het partijstandpunt dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben onderschrijft.

Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen de lijn van PvdA-voorzitter Hans Spekman. Die zei gisteravond nog nadrukkelijk dat een aantal waarden voor de PvdA als een paal boven water staan. De gelijkheid van man en vrouw is er daar één van.

Koppel dat aan de link naar TPO in de eerste alinea van deze post - over een Eindhovense PvdA'er die klaagt dat hij van de partij weinig steun kreeg omdat hij zich uitsprak vóór de religieuze slacht - en u begrijpt: de PvdA zit nog steeds met een groot probleem. Ja, die rare gasten die in de Tweede Kamer namens de PvdA graag Erdogan wilden verheerlijken en iedere vorm van efficiënt asielbeleid omverwerpen zijn geroyeerd.
Maar op lokaal niveau blijft de lange arm van Ankara onverminderd zich inmengen in de Nederlandse politiek. Spekman en Samsom gaan er nog een hele kluif aan hebben om ook af te rekenen met dat onderdeel van de verziekte cliëntelistische partijcultuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten