Rutte houdt pleidooi voor ongelijkheid. En terecht

Geen categorienov 12 2014, 21:00
Ik ben geen fan van premier Mark Rutte, maar er heerst inderdaad een bizarre angst voor "ongelijkheid" in Nederland.
Mark Rutte is een sociaal-liberaal die het liefst een fusie wil tussen zijn VVD en D66, en het zou me niet verbazen als die fusie er binnen nu en tien jaar komt, maar soms zegt de VVD-leider heus wel eens iets zinnigs. Zoals vandaag, tijdens de Kerdijlezing in Den Haag. Hij zei dat hij af wil van de angst voor ongelijkheid, een angst die "ingebakken" zit in Nederland aldus Rutte:

Volgens de premier geldt die angst voor ongelijkheid bij voorzieningen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de zorg. ''Iedereen krijgt hetzelfde, graag of niet.'' Rutte wil daar vanaf.

 ''Als 'one size fits all' verandert in 'one size fits nobody', is het tijd om in te grijpen en meer ruimte te geven aan de praktijk. Aan de diversiteit, die nu eenmaal bestaat. Want mensen en situaties zijn verschillend.''

De gemiddelde Nederlander denkt helaas teveel in rechten en niet in plichten. Dat komt onder andere omdat de Nederlandse verzorgingsstaat overal haar tentakels heeft zitten en wij niet meer gewend zijn op eigen benen te staan. Rutte heeft volkomen gelijk dat mensen van elkaar verschillen en dat geen socialistische heilstaat daar iets aan kan veranderen.
Het lijkt wel alsof Rutte ineens toch een visie heeft op de samenleving en waarom de overheid zich dient terug te trekken, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo. Rutte is een pragmaticus tot op het bot. Hij regeert net zo makkelijk over rechts als over links (zoals nu), en principes kunnen hem écht gestolen worden. Maar wat hij vandaag heeft gezegd tijdens de Kerdijlezing is gewoon 100 procent waar. Waarvoor hulde.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten