Rutte wil meer investeren in Defensie

Geen categorienov 22 2014, 8:00
Put your money where your mouth is, Rutte.
Tijdens het in ontvangst nemen van de Walter Rathenau-prijs in Berlijn heeft premier Mark Rutte een paar nogal opvallende dingen gezegd. Het eerste is dat hij niet denkt dat we nu in tijden van een nieuwe Koude Oorlog met Rusland leven. Citaat uit De Telegraaf:

"Nee, daarvoor is er te veel veranderd. We leven niet meer in twee machtsblokken van twee ideologieën die elkaar uitsluiten."

Waar Rutte dat sprookje vandaan haalt, snap ik niet. Want de laatste keer dat ik het checkte, viel de oorlogshitsende Vladimir Poetin Oekraïne binnen. De inval is niets minder dan een oorlogsverklaring aan het Westen, net als de talloze bommenwerpers die steeds weer ons luchtruim binnendringen.
Poetin test ons, want Poetin wil steeds meer grondgebied aan Rusland toevoegen. Dat is zijn doel. We moeten niet naïef zijn en denken de president van Rusland niets kwaads in de zin heeft.
Ik snap Ruttes uitspraak dus niet. Of Rutte moet met de quote "twee machtsblokken van twee ideologieën die elkaar uitsluiten" bedoelen dat Europa inderdaad amper nog een machtsblok is tegen Rusland en dat de ideologie van Brussel best wel lijkt op die van Rusland, qua socialisme en zo.
Hoe dan ook, nog interessanter is wat Rutte zei over Defensie. De premier vindt niet dat er sprake is van een Koude Oorlog, maar hij vindt wél dat Nederland waakzaam moet zijn en dat we meer in Defensie moeten investeren. Nou, dan heb ik nog maar één vraag aan de premier: wanneer precies bent u van plan te beginnen met investeren in Defensie zodat wij weer op de NAVO-norm van twee procent uitkomen?
De beloofde 100 miljoen extra is een druppel op een gloeiende plaat, een vermindering van de snoeiharde bezuiniging op Defensie bovendien, dus géén investering. Kom maar door met dat geld voor onze troepen. Of zijn dit alleen maar mooie woorden voor de bühne, beste premier?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten