Teeven gooit grens potdicht voor Syriërs. Soortemet

Geen categorienov 25 2014, 9:00
Staatssecretaris Teeven geeft niet toe aan de wensen van de Kamer die wil dat 250 Syrische vluchtelingen toestemming krijgen om naar Nederland te komen.
De reden? Volgens de staatssecretaris kan Nederland nóg meer vluchtelingen niet aan. Alle opvanghuizen zitten stampvol, de Nederlandse samenleving heeft al genoeg asielzoekers om te verwerken.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) weigert extra Syriërs naar Nederland te halen. Hij legt daarmee de wens van de Tweede Kamer naast zich neer. De VVD-bewindsman wijst op de vreemdelingenopvang die door de forse vluchtelingenstroom al uit de voegen barst.

In een interview met De Telegraaf - oftewel de grootste krant van Nederland - zegt Teeven dat er nu al flink wat "schrijnende gevallen" in onze opvang zitten. Een Kamermeerderheid wil dat we er nog eens 250 mensen bijhalen - het gaat dan om de "meest schrijnende gevallen uit VN-vluchtelingenkampen" - maar Teeven weigert daar gehoor aan te geven.

"Ik denk dat het belangrijk is om te constateren dat we veertien maanden geleden, toen de Kamer die motie aannam, niet 9600 mensen hadden die zaten te wachten op een plek om ergens te wonen. De situatie is gewoon anders."

De redenering van de staatssecretaris laat nogal te wensen over. Eerder werd immers bekend dat Nederland volgend jaar waarschijnlijk 40.000 nieuwe asielzoekers te verwerken krijgt. Denkt Teeven nu werkelijk dat het systeem ineens zal instorten als het er 40.250 worden? 40.000 is prima, maar 250 meer betekent einde opvangmogelijkheden?
Dat is natuurlijk je reinste onzin. Nederland kan 250 extra vluchtelingen prima aan. Je kunt je afvragen of dat is wat we willen, maar dat is een heel ander argument en debat. Als Teeven iets van moed had zou hij zeggen dat het probleem niet is dat we die mensen niet kunnen opvangen, maar dat hij dat gewoon niet wil doen. Niet omdat hij zich het lot van deze arme Syriërs niet aantrekt, maar omdat we al genoeg vluchtelingen naar Nederland hebben gehaald.
Vervolgens zou hij kunnen beloven dat die 250 gevallen materiële en financiële hulp krijgen van de Nederlandse staat; zorg er maar voor dat ze in goede orde opgevangen kunnen worden in de regio en dat ze onder redelijke omstandigheden kunnen leven. Let wel, met 'redelijke omstandigheden' bedoel ik dus niet naar onze maatstaven, maar naar die van Syriërs zelf. Indien dat niet mogelijk is kan Nederland altijd contact opnemen met andere Europese staten en hen vragen om de vluchtelingen te accepteren.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten