Triest: bewapende Zwarte Piet tijdens Sint-intocht

Geen categorienov 08 2014, 9:00
Dat hebben de Zwarte Piet-haters mooi voor elkaar.
Het wordt steeds gekker. Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week in Gouda lopen bewapende Zwarte Pieten mee. Het gaat om speciale aanhoudingseenheden die als undercover-pieten worden ingezet om de orde te handhaven en om te voorkomen dat Sinterklaas en Zwarte Piet worden aangevallen door bijvoorbeeld Zwarte Piet-haters die op die dag in Gouda demonstreren. Citaat:

Daartoe is besloten naar aanleiding van de felle zwartenpietendiscussie van de afgelopen tijd, verklaren bronnen binnen de politie. Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zowel de groep 'Pro Zwarte Piet' als de groep 'Kick out Zwarte Piet' komen in Gouda bijeen.

De wapens die de undercover-pieten dragen moeten zo goed als onzichtbaar zijn. Althans, dat is het idee. Het zal helaas allemaal niet meer zo onzichtbaar zijn zodra er echt moet worden ingegrepen. De kans daarop is vrij groot, omdat de emotie bij de tegenstanders van Zwarte Piet nogal hoog zit.
Zij vinden Zwarte Piet racistisch en zien in de knecht van Sinterklaas een 'slaaf' van een blanke oude man. Dat het om een onschuldig kinderfeest gaat, kan ze niets schelen. Zij háten Zwarte Piet, dus moet Zwarte Piet worden afgeschaft. Zij geen plezier, wij geen plezier.
Tegelijkertijd lopen er ook pro-Zwarte Piet-demonstranten rond in Gouda. Zij zullen ongetwijfeld vredig demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet, maar het zou me niets verbazen als de Zwarte Piet-haters ruzie gaan zoeken met die demonstranten.
Het is zo jammer dat het nodig is om bewapende undercover-pieten in te zetten. Waarom snappen de haters niet dat het hier gaat om een leuk en gezellig kinderfeest? Waarom zou je zo'n feest in hemelsnaam willen verpesten, alleen maar omdat je zelf een zure zeurpiet bent?
Als je het mij vraagt, zou in ieder geval de demonstratie van Zwarte Piet-haters vandaag nog gecanceld moeten worden. Zij hebben daar niets, maar dan ook helemaal niets te zoeken. Zwarte Piet is here to stay, en als je dat niet bevalt, ga je tijdens de intocht maar iets anders doen. Werken bijvoorbeeld.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten