Turkse gouverneur wil synagoge ombouwen tot museum

Geen categorienov 23 2014, 15:00
Steeds meer prominente (en niet zo prominente) Turken laten zich leiden door antisemitisme.
De gouverneur van de Turkse stad Edirne wil een historische synagoge - het Büyük Synagogue, oftewel de Grote Synagoge - ombouwen in een museum. De reden? De man is boos op Israël. En zoals we allemaal weten zijn alle joden in de hele wereld verantwoordelijk voor het gedrag van de Israëlische staat. Nietwaar?

The 100-year-old synagogue is undergoing renovations and when completed "will only serve as a museum" Edirne Governor Dursun Sahin was quoted by local media as saying on Friday.

Sahin reportedly said that it was unjust that Turkey should invest in Jewish places of worship if Israel was infringing on Muslim holy sites. The Turkish state is paying about 3.7 million liras (1.6 million dollars) for the renovations, the Dogan news agency reported.

Nou ben ik het er helemaal mee eens dat de staat niet voor dit soort renovaties moet betalen, maar dat geldt dan wel meteen voor alle gebedshuizen van alle religies. Sahin vindt het prima dat er geïnvesteerd wordt in moskeeën, maar niet in synagoges. Dat soort spelletjes hoor je natuurlijk niet te spelen: alle religies en dus geloven moeten dezelfde rechten hebben en op dezelfde manier worden behandeld.
Helaas denken steeds meer conservatieve Turken daar anders over, gouverneur Sahin is daar slechts één van. Een ander voorbeeld van dit soort antisemitische praktijken is een artikel in de Erdogan-vriendelijke krant Yeni Akit. Journalist Faruk Köse - die goede banden onderhoudt met de president - riep Turkse joden daarin op om hun excuses aan te bieden voor het Gazabeleid van Israël. Turkse joden hebben daar niets mee te maken en kunnen er ook geen invloed op uitoefenen, maar hé, wat boeit het; joden zijn joden en daardoor automatisch schuldig.
Sahin volgt dezelfde redenering om te concluderen dat synagoges per direct in musea veranderd moeten worden. Hij is niet erger dan de gemiddelde adviseur of het gemiddelde lid van de huidige Turkse regering. Antisemitisme wordt in Turkije tegenwoordig vanuit de staat en lokale overheden aangewakkerd en verspreid.
Het is bijzonder zorgwekkend allemaal, maar ik heb weet wel hoe we dit soort walgelijke praktijken kunnen bestrijden: vanaf nu moeten westerse landen en Israël iedere keer dat een islamitische organisatie een terroristische aanval uitvoert gewoon een Turkse moskee (in Europa) sluiten. Hop, gooi de deuren dicht, barricadeer de boel, en zorg ervoor dat er geen gelovige meer in (of uit) kan. Eis vervolgens dat de Turkse staat én lokale moslims zich distantiëren van die groepen en vertel ze dat, als ze dat niet doen, de moskee binnenkort veranderd zal worden in een museum (over de geschiedenis van het moslimterrorisme). Misschien dat Erdogan, Sahin, Köse en al die andere Turkse politici en columnisten dat begrijpen dat dit niet is hoe je met elkaar hoort om te gaan. 
Begin maar met het sluiten van een moskee die gesponsord wordt door het Turkse ministerie van religie, het Diyanet. Daarbij kan het argument dan zijn dat dat we a) niet willen dat de Turkse overheid zich met de gang van zaken in Nederland bemoeit en b) dat we geen Turkse moskeeën wensen aangezien Turkije actief terroristische organisaties waaronder Hamas steunt. En dan maar wachten op een officieel excuus van de Turkse overheid voor al het moslimterrorisme in de wereld dat iedere maand weer honderden of zelfs duizenden onschuldige burgers het leven kost.
Is er dan helemaal geen goed nieuws? Nou, misschien wel. Het directoraat dat over het verbouwen van synagoges en andere gebedshuizen gaat laat namelijk weten dat Sahin zijn niet krijgt. Dat is in het Turkije van 2014 al heel wat. Helaas kunnen we daar geen genoegen mee nemen. Zoals het parlementslid (van de seculiere oppositie) Aykan Erdemir zegt:

"If Sahin will not resign to save the dignity of his post and Turkey’s honor, he should be removed from his post immediately."

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten