Architect Duitse ‘Energiewende’ bekent blunder

Zou Patrick Graichen in zijn eentje het initiatief hebben genomen tot dit interview met ‘Die Zeit’? Dat lijkt mij niet waarschijnlijk, want critici van het klimaatbeleid worden in het algemeen hard aangepakt in Duitsland en worden niet zelden professioneel geëxcommuniceerd. Het lijkt dus waarschijnlijker dat Patrick Graichen het groene licht heeft gekregen van iemand die hoger staat dan hij in de pikorde, als een begin van maatschappelijke Seelenmassage om het publiek voor te bereiden op het thans nog ondenkbare: een Wende van de Energiewende.

Patrick Graichen wekt enigszins de indruk dat de huidige problemen als een verrassing kwamen. Maar dat is toch niet het geval. Vanuit klimaatsceptische hoek zijn door de jaren heen vele studies verschenen, waarin werd gewezen op deze en andere problemen van de Energiewende. Maar deze waren politiek taboe en werden genegeerd – het resultaat van cognitieve dissonantie. Ook Nora Méray, destijds verbonden aan het Clingendael International Energy Program (CIEP), heeft er op gewezen dat windenergie gasgestookte elektriciteit verdrijft.

Maar verblind door groene ideologie hebben de Duitsers hun huiswerk niet gedaan. Het resultaat? Een megablunder, waarvan de kosten tot dusver op honderden miljarden euro worden geraamd.

Duitsland heeft zich met de Energiewende, als uitvloeisel van de klimaathysterie, lelijk in de vingers gesneden. Maar het besef dat er een begin dient te worden gemaakt met puinruimen lijkt te groeien. Dat is niet alleen voor Duitsland van belang maar ook voor Nederland. Immers, de ontwrichting van de stroommarkt blijft niet tot Duitsland beperkt, maar treft ook ons land wegens de verbondenheid van de elektriciteitsnetten van beide landen.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. David

  Altijd interessant, zo’n bekentenis, maarrrrrr
  wat een woorden en dan eigenlijk nog met een boog om de kern heen. Dus voor de zoveelste keer:

  energietransitie = voorraadtransitie.
  Kolen, olie, gas, uranium en thorium zijn voorraden.
  Wind en zon zijn dat niet.

  Logisch was dus geweest aan windparken en zonnepanelen de eis te stellen productie te kunnen opslaan. En alleen via die buffers aan het net te leveren.
  Onwetendheid heeft zijn prijs.

 2. Jasterke

  .
  En zo…staat men weer even stil, bij kennis lang vergaard
  maar…bloody shame… is het dit stilstaan waard ?
  want er is immers weinig nieuws onder de horizonnen
  Als wij het…in ons onbenul…maar eens bevatten konnen !

 3. Pieter V

  Ik ben maar een simpele HTS-er oude stijl.
  Met grenzeloze verbazing heb ik de afgelopen decennia de milieu-idioterie gevolgd met als toppunt de Energiewende van de Duitse linkse malloten.
  Dat de oplossingen van de Energiewende niet kunnen werke kan ieder HTS-er op de achterkant van een bierviltje uitrekenen.

  1. Jasterke

   rectificatie…:
   .
   maar eens ONTHOUDEN konden 😛

  2. Moose

   Hier nog een, electronika was de studie. Ook ik was met stomheid geslagen toen ik zag dat dit soort idiote oplossingen voor en niet bestaand probleem werden aangedragen.

 4. David

  waartoe deze bekentenis?
  Er staat niet, dat windmolens en zonnepanelen de energie voor een industriële samenleving nooit kunnen leveren. Die bekentenis is nog wat te ver. Het gaat wel over klimaat en CO2. Wat zou kunnen: dit is een opmaat om de kerncentrales open te houden.
  We wachten het af.

 5. joga

  Bij het NPO-nieuws hebben ze nog steeds niet in de gaten, dat we al bijna 2 decennia een afkoeling hebben en worden de oude stokpaardjes van de climate-change weer opgevoerd met beelden van het ophogen van onze duinen en overstromingen.Want 2014 was het warmste jaar (in Nederland) In Parijs willen de milieugekken weer vol op het orgel met hun list en bedrog, want hun baantjes komen wereldwijd in gevaar met steeds meer sceptici en deskundigen die toegeven, dat ze zich hebben vergist.

 6. C.oitus

  Dit zegt al genoeg, de kneuzen in Den Haag gaan er gewoon in mee met deze gekte.

  https://www.youtube.com/watch?v=xgEcIQ_WoiU

 7. Baksteen

  Duitsers en groen, het is nooit een gelukkige combinatie geweest. Das Wald, runen, heilige eiken en altijd is het buitenland de klos.

  1. Epimenides

   IJzersterk.

 8. Jantje

  Denk maar niet dat Den Haag leert van de fouten van een ander. Die windmolens a €25 miljard gaan er komen.
  Dievenbende.

 9. Gerben

  Het belangrijkste is dat we conclusies trekken en durven te leren van gemaakte fouten. Inzetten op duurzame energie leidt niet automatisch tot lagere CO2 emissies. Het wordt dan ook tijd dat de subsidies voor duurzame energie niet langer worden betaald met geld wat eigenlijk voor milieubeleid is bestemd. Het idee achter het subsidiëren van duurzame energie was naast het realiseren van de CO2 doelstellingen (wat niet blijkt te werken) de eigen ‘duurzame’ industrie steunen en dus werkgelegenheid creëren door met belastingeld te strooien. Dat laatste lukt in de praktijk echter zelden. Overheidsingrijpen kost over het algemeen juist banen en dat lijkt nu ook het geval te zijn. Nu is er op deze site ook al genoeg discussie of CO2 reductie an sich een kosteneffectieve maatregel is om met klimaatverandering om te gaan, maar als je daar voor bent, zal toch echt ingezet moeten worden op doelmatigere beleidsmiddelen, zoals de CO2 emissiehandel die nu ernstig verstoord is door de subsidies voor duurzame energie. Zodra daarmee gestopt is, kan dat instrument via de markt een stuk beter haar werk doen.

 10. Duitse minister pocht dat ‘Energiewende’ voorspoedig verloopt – De Dagelijkse Standaard

  […] de groenbevlogen centrum-linkse ‘Die Zeit, noemde de Energiewende een ‘Schmutziger Irrtum’, zulks op basis van een interview met een de van architecten […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.