België: schieten op inbreker is oké!

Geen categoriedec 24 2014, 15:00
Zo kan het dus ook.
Terwijl we in Nederland moeilijk blijven doen over het bewapenen van onze juweliers en geldtransporteurs, zegt de Raad van State van onze zuiderburen dat het prima is als winkeliers zichzelf met vuurwapens verdedigen tegen inbrekers en overvallers:

Als er wordt ingebroken in hun zaak, mogen Belgische winkeliers de overvallers uit zelfverdediging op hen schieten, ook als ze alleen een wapenvergunning hebben voor sportief of recreatief gebruik. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, schrijft De Tijd.

Een Belgische opticien schoot in 2011 een inbreker neer in zijn winkel. Hij raakte toen zijn wapenvergunningen voor maar liefst een heel jaar kwijt, omdat hij zijn revolver niet voor handen mocht hebben - daar had hij immers niet de juiste vergunning voor. De opticien vocht het besluit aan, en met succes.
Ik citeer de Raad van State: "De omstandigheid dat zijn wapen niet vergund was voor persoonlijke verdediging, doet geen afbreuk aan het feit dat hij dit wapen, zoals elk ander dienstig voorwerp, mocht aanwenden om zich te verweren tegen een aantasting van zijn integriteit." Hulde voor deze uitspraak. Als je wordt overvallen kun je rustig blijven zitten en hopen dat je niks overkomt, of je kunt terugvechten. Dat is wat de opticien heeft gedaan.
In Nederland lijken we nog altijd niet te begrijpen waarom zelfverdediging oké is. Of in ieder geval politie, justitie en de overheid niet. Nederlandse juweliers zijn zich inmiddels aan het bewapenen om te voorkomen dat ze worden doodgeschoten terwijl overvallers de zaak helemaal leegroven. We zijn te bang voor vuurwapens geworden.
Dat is nergens voor nodig. Ook hoeven we niet bang te zijn voor een 'wapenwedloop' tussen de good guys en de bad guys. Dat gebeurt niet. De meeste criminelen die vuurwapens meenemen, gebruiken een pistool tijdens een inbraak of een overval, niet een zwaarder automatisch wapen en al helemaal geen raketwerper.
Ik zou zeggen: geef alle ondernemers een cursus zelfverdediging en geef ze de mogelijkheid een wapen onder het toonbankje neer te leggen. Reken maar dat criminelen dan wel twee keer nadenken voordat ze de wet overtreden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten