Betuttelkabinet Rutte II verbiedt tijgers en olifanten

Geen categoriedec 13 2014, 8:00
Circussen kunnen wel inpakken met dit belerende kabinet in de Trèveszaal.
Het lijkt wel alsof dit kabinet het er om doet. De ene na de andere beroepsgroep moet helemaal gesloopt worden. Moesten eerst de pomphouders in de grensstreek er aan geloven, zijn het nu de wilde dieren in het circus:

Er komt een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in een circus. Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van deze dieren worden aangetast in een circus. Het verbod gaat volgend jaar in. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hierover van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Volgens Dijksma tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan. 'Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.'

Allereerst is dit typisch zo'n maatregel waarbij de VVD-kiezer zich bekocht zal voelen. Het is namelijk niet eens zo dat dit een concessie is van de liberalen aan de sociaal-democraten, want dit beleid stond zelfs niet in het verkiezingsprogramma genoemd. De partijtoppen van PvdA en VVD hebben dit helemaal op eigen houtje geregeld, zonder tussenkomst van de kiezer. En zelfs zonder tussenkomst van hun eigen leden.
Daarnaast is dit natuurlijk gewoon een bizarre discriminatie waarin een arbitraire maatregel wordt ingevoerd op basis van wazige scheidslijn tussen 'normale' dieren en 'exotische dieren'. Tuurlijk: iedere Nederlander zal het er over eens zijn dat tijgers en olifanten exotisch zijn. Maar lama's? Beren? Kangaroes? Die ook? Zijn die exotisch of normaal? En waarom zou je eigenlijk wel rond mogen reizen met een varken in een klein kooitje, maar niet met een giraf? Wat is precies het morele verschil?
Laatste punt hier is natuurlijk dat dit kabinet antropomorf te werk gaat. Ze baseren zich op normen die voor mensen gelden, maar die zijn natuurlijk niet zonder meer van toepassing op dieren. Dijksma en co. gaan er vanuit dat dieren dezelfde ervaringen met mensen hebben en een circusbestaan in een kooitje als slavernij opvatten. In werkelijkheid zegt dit concept de eerste de beste tijger natuurlijk helemaal niks. Dat brave beest voert alleen het kunstje op dat hij kent. Wie zegt dat hij het erg vindt?
Kortom: het kabinet is weer eens ondoordacht bezig. Is dit een ultieme poging om Diederik Samsom binnenboord te houden, of gelooft het daadwerkelijk echt in al die fabeltjes? Het is in ieder geval jammer dat een hele mooie sector hierdoor straks op zoek moet naar ander werk
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten