D66 ook bij Politieke Barometer de grootste partij

Ook in deze peiling met een enorme VVD-bias weet D66 nu de koppositie te pakken.

Terwijl Mark Rutte nog steeds voor zijn politieke leven knokt in de meest zinderende politieke crisis die Nederland gekend sinds jaren, heeft hij meer zorgen dan alleen de notoir onbetrouwbare PvdA-coalitiepartner. De problemen zijn ook electoraal van aard. Eerder vanmiddag rolde bij hem de nieuwste Politieke Barometer op de mat. En die zag er als volgt uit:

Clipboard01De PvdA is voor Rutte dan wel de luis in de pels in deze kabinetscrisis, maar electoraal gezien vormt de PvdA geen enkel gevaar voor de VVD; de PvdA staat nog steeds op een historisch lage 15 zetels. Een groter gevaar voor het premierschap van Rutte is D66. Alexander Pechtold wordt al wel eens de schaduwpremier genoemd, en de kans is niet ondenkbeeldig dat hij komende verkiezingen kan promoveren tot échte regeringsleider, in plaats van schimmige gedoger.

Het is echt slecht nieuws voor de VVD, want als de liberalen zelfs in de Politieke Barometer de koppositie niet kan vasthouden, dan is er geen redden meer aan. Van alle peilbureaus peilt Ipsos de VVD namelijk altijd structureel hoger dan de rest. Het verschil is in extreme gevallen soms zelfs wel tien zetels ten opzichte van andere peilingen.

Rutte moet dus op z’n tellen passen. Als hij niet tenondergaat door de PvdA, dan kan het altijd nog gebeuren dat het juist D66 is waardoor hij nat gaat. Hij is een gewaarschuwd mens, dus. Pechtold en zijn sociaal-liberalen komen eraan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. aquarius

  Wacht nog even af Tim tot de Hond met zijn waarzeggerij komt .

 2. Tiemen_Veenstra

  Het eerste kabinet Pechtold/Buma/Zijlstra zal Nederland nog verder de afgrond induwen, want veel kiezers laten zich nog steeds voor de gek houden!

 3. jofele jood

  ” Pechtold en zijn sociaal-liberalen komen eraan. ”

  Dan zijn wij pas echt de Sjaak.

  1. Kuifje

   Mee eens.

 4. Jasterke

  .
  Als Rutte niet afgestraft wegholt
  wacht hem nog de gesel van Pechtold 😛
  hoewel…goed beschouwd…
  wie krijgt het benauwd,
  van ’n nep-democraat, die wat ronddolt ?
  .

 5. L. Michielsen

  Het eindje zal de last dragen!

 6. toetssteen

  Als de mensen het zo willen, mij best. Of ze er blij mee zullen zijn…..? Ach sommigen hebben een enorme hang naar een nieuwe versie van de USSR, alleen hebben ze dat zelf niet in de gaten.

 7. nick

  Politieke Barometer???

  Serieus???

 8. Jantje

  Mij benieuwen of Geenstijl de tellingen weer in de gaten gaat laten houden.

 9. Laetitia

  Ik kan gelukkig nog lezen en statistiekenmlezen. VVd en D66 zijn namelijk even groot!!!L allebei 27.

 10. DeKadt

  Waar of niet, ik kan er werkelijk met mijn pet niet bij. D66? Dat is de grootste eurofiele partij van Nederland. Die partij wil meer E.U. en voor de rest lopen ze met alle winden mee. Een partij zonder enige ruggengraat met elitaire hotemetoten in de partij die er alleen voor zichzelf zitten. Bovendien geleidt door een man, Pechtold, die zelf helemaal niets gepresteerd heeft behalve zich als een politieke teek te gedragen door zich vol te zuigen met valse retoriek en politiek correcte kletspraat.

  Zijn mensen die D66 een redelijk alternatief nou werkelijk zo dom? Of is de aanhang van deze partij zo ongelooflijk doof en blind voor de gevaren die hen en ons allemaal bedreigd dat men zich gewoon graag in slaap laat sussen met al die zalvende nonsens uit die partij? Zijn het wellicht alleen maar studenten en aanhang die hierop stemmen? De academische kliek wellicht?

  Ik vind het werkelijk verbijsterend. Inderdaad, sinds de moord op Fortuyn is Nederland echt helemaal het spoor bijster en draait het als een drol in de pispot maar rond. Dat iemand als Pechtold werkelijk een serieuze kans maakt om als MP-kandidaat serieus genomen te worden slaat werkelijk alles. Ik geloof het pas als ik het zie.

 11. Cresto

  Inderdaad, eerst zien dan geloven. D66 scoort altijd goed, in de peilingen wel te verstaan. Als het op echte verkiezingen aankomt, blijft er zelden meer dan de helft van over. Laten we niet vergeten dat D66 op dit moment maar 10 kamerzetels telt (en na VVD, PvdA, SP, PVV en CDA pas de zesde partij van het land zijn..).

 12. J.C.

  Vannacht is Pechtold finaal door de mand gevallen! Met z’n onbeheerste aanval (ging over regie houden) op de heer Wilders. Pechtold ging daarbij tekeer alsof z’n bedwelmende middel werd afgepakt, een schaduwpremier onwaardig……………….

 13. Mike V.

  Peilingen Kwijlingen.

 14. Ruud562

  Pechtold regeringsleider? Mag Poetin dan asjeblieft hier de macht overnemen! Dan komen we in ieder geval van de regen in de drup in plaats van in de stromende regen vol wateroverlast! Hoe in vredesnaam kan je op D66 stemmen, een partij die in Noord-Korea zeker niet zou misstaan!

 15. Jasterke

  .
  en nu groeit z’n Partij dus min-of-meer als kool
  want ja, U…Nederlander…zwijgt in alle talen
  terwijl steeds méér fanaten graag hun grammen halen
  desnoods via een politieke halve zool !
  .

  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com
  .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.