Een zalig kerstfeest met Volkert van der Graaf

televolkert
Foto: Tjebbe van Tijen / Flickr

Het is een grof schandaal dat die man inmiddels kan doen alsof er niks gebeurd is.

2014 was in meerdere opzichten geen topjaar. Mede debet aan die status als bescheiden rampjaar was het feit dat Volkert van der Graaf – moordenaar van Pim Fortuyn – werd vrijgelaten en de wereld mocht gaan verkennen. Moest hij als onderdeel van zijn vervroegde vrijlating aanvankelijk nog uit allerlei plaatsen wegblijven en een enkelband dragen, zo heeft Van der Graaf het inmiddels voor elkaar gekregen dat hij vrijwel overal weer mag komen en niet meer in real time in de gaten wordt gehouden om te voorkomen dat hij – ik noem maar een zijweg – ineens andere rechtse politici gaat doodschieten.

Er was echter nog één obstakel dat voorkwam dat Volkert als een normaal mens door het leven ging, en dat is dat hij gescheiden van zijn familie moest leven. Zijn vriendin en kind in Hardewijk (in nota bene de woning waar hij zelf nog woonde op de dag dat hij Fortuyn van het leven beroofde), maar hij zelf moet genoegen nemen met een stulpje in Apeldoorn. De burgemeester van Hardewijk gaf zijn woord dat de moordenaar zich nooit meer in zijn woonplaats zou vestigen.

Tevergeefs, zo blijkt nu:

Volkert van der G. viert kerst weer in de huiselijke gezelligheid in Harderwijk. Volgens bewoners van de oude Hanzestad is de moordenaar van Pim Fortuyn weer neergestreken in zijn oude woonplaats, waar hij zijn plan om de LPF-leider op 6 mei 2002 te doden smeedde.

Het is echt een gemiste kans van de Nederlandse rechtsstaat dat Volkert van der Graaf zich niet alleen buiten de gevangenismuren ophoudt, maar dat kennelijk nu ook nog eens in volledige vrijheid kan doen. En dat terwijl de dood van zijn slachtoffer nog elke dag gevoeld wordt in de politiek, zeker nu zijn zelfbenoemde politieke erfgenaam Wilders totaal ontspoord is.

Laten we een les trekken uit het luizenleventje wat Van der Graaf momenteel leidt. Laat 2015 het jaar worden van ferme straffen voor grote criminelen. Mensen zoals Van der Graaf mogen nooit meer een vreselijke daad verrichten, slechts een paar jaartjes brommen en daarna doen alsof er nooit iets gebeurd is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!