‘Einde kabinet is in zicht’

Het goede nieuws is dat het erg lastig wordt voor beide partijen om een deal te sluiten waar iedereen zich in kan vinden. De bezwaren van de dissidenten zijn immers principieel van aard. Dan kun je wel wat kleine wijzigingen doorvoeren, maar als de hoofdgedachte hetzelfde blijft zullen zij niet akkoord gaan.

Niet zo gek dus dat Frits Wester de mening van zijn collega Heymans deelt:

Zij stelt zich hard op. “Zolang deze fractie er zit zal deze wet het niet halen”, zei Ter Horst vannacht tegen Wester. Volgens Wester zitten de drie dissidenten er ‘behoorlijk geharnast in, net als minister Schippers’. Er wordt druk gezocht naar een oplossing. Volgens Wester een ‘smal bruggetje’. “Maar als de drie niet instemmen met de zorgwet, hebben we een dikke kabinetscrisis te pakken.”

Een andere politiek verslaggever van RTL laat zelfs al weten op Twitter dat ze de necrologie van Rutte II als grotendeels hebben geschreven. Het kabinet hoeft alleen nog maar te vallen dan kan het hele handeltje online worden gezet:

UPDATE:

Schippers heeft de PvdA een ultimatum gegeven. Kort gezegd komt het neer op her way or the highway.

Update II:

Lodewijk Asscher houdt de moed erin:

We blijven een vinger aan de pols houden. Onze eigen Frank is op het Binnenhof en zal het ongetwijfeld melden als er nieuwe ontwikkelingen zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. tonzwart

  Nieuwe verkiezingen?! Ik kan niet wachten.

 2. Daniel

  Het zou kunnen da het voor beide partijen beter is om er een punt achter te zetten. De PvdA staat er meer dan beroerd voor in de peilingen en de VVD staat ook niet goed in de peilingen. Maar de ‘vruchten’ van het gevoerde beleid zitten hooguit in de knop, dus daar kan de VVD ook niet naar verwijzen.
  Nieuwe verkiezingen betekent een nieuwe coalitie en dat is met de huidige peilingen een hell of a job.
  Stel de VVD en de PVV komen tot een akkoord wie komt er dan bij? CDA, D66, CU, SP, SGP ?
  Dat betekent veel water voor iedereen in de wijn, wie wil onherkenbaar in de regering, de PVV en D66 die uit één mond spreken zoals een regering dat betaamt.
  Moet Geert dan in de regering of blijft hij fractieleider om de PVV te kunnen blijven profileren?
  Volgens mij blijft dit kabinet zitten, zeker gezien de huidige (peilingen + moeilijk formeren) situatie.

 3. 024AB

  Ik zou haast gaan bidden laat dit kabinet vallen a.u.b.

 4. tipo

  Dan krijgen we een CDA-D66-VVD-kabinet met de PVV als grootste oppositie-partij zonder invloed. Omtzigt zal dan veilig opgeborgen worden in een ministerschap, waar hij voor de linksmensen geen kwaad kan, en dan verhogen ze de belasting en vooral de uitgaven aan de Europese Unie. De overheid zal doorgroeien, de staatschuld ook, de linkse hobbies zullen moddervetter gespekt worden en de belastingbetaler een stuk kaler. En bovenal: CDA en VVD zullen de komst van referenda tegen houden uit principe.

  Waren we maar een democratie.

  1. Limburgse Kuifje

   Die democratie komt niet vanzelf. Daar moet je dan ook wat voor doen. In Duitsland is men harder op weg om de democratie te herstellen.

   Daar demonstreert men met 10-duizenden en roept men “Wir sind das Volk, Wir sind das Volk”. En hier? Hier doet men niks en kijkt apathisch voor zich uit.

 5. Witwas

  @Daniël Misschien zou een lange periode zonder kabinet, naar Belgisch model, een goede optie zijn. Normaal is dan sprake van een onzekere situatie en dat is per definitie slecht voor de economie. Maar slechter dan het zittende kabinet met al haar ‘akkoorden’ kan het niet worden.

  1. Daniel

   @Witwas Ook een idee dat wel eens verrassend kan uitpakken volgens mijn motto:

   ‘De elite kan niet zonder het volk, maar het volk is te dom om te begrijpen dat het best zonder de elite kan’.

   Om misverstanden te voorkomen, ik behoor voor 100% tot het volk.

   1. LantR.fant

    Dat is een erg sterk motto.

    Als we zonder kabinet zitten, is er dan ook geen idioot bevoegd om al ons geld naar Brussel over te maken?

 6. Witwas

  @Tipo Afgelopen zondag hadden CDA-VVD-D66 nog 67 zetels in de peiling. Daar zal dus of GL of CU en SGP nog bij moeten. Maar wie weet waar we over 3 maanden staan.

 7. tipo

  @Witwas
  Dat kan.

  Wat wel handig is, is als de Eerste en Tweede Kamer dezelfde samenstelling krijgt. Dan zijn er meer coalitie-opties mogelijk die vervolgens doortastender kunnen optreden. Ook dat kan een overweging van PvdA en VVD zijn om het kabinet dan maar te laten vallen. De politiek als geheel zal er duidelijker op worden, met een 1e en 2e kamer in dezelfde opstelling.

  1. Staphylocoque

   Nee, dan verliest de Eerste Kamer haar functie compleet. De Eerst Kamer kan dan wel opgeheven worden.

   1. tipo

    De functie van de Eerste Kamer is doordachte reflectie op nieuwe wetgeving en niet het ingewikkelder maken van het partijpolitieke proces. Dus kan de Eerste Kamer beter dezelfde samenstelling als de Tweede Kamer hebben zonder haar functie te verliezen

    Wat de drie PvdA-senatoren met de zorgwet doen, komt ook voort uit reflectie (van artsen en patienten) en niet uit partijpolitiek. Dat maakt hun keuze ook zo integer. De zorgwet is echter wel door partijpolitieke koehandel tot stand gekomen, waardoor het geen rationele samenhang heeft, maar slechts een vat vol meninkjes. De Eerste Kamer stemt zo een broddelwerk te recht weg. Dat is en blijft haar functie.

 8. Staphylocoque

  Ik vrees dat de Eerste Kamer dan toch een kopie wordt van de Tweede Kamer en er voor spek en bonen zit om even voor alle kabinetsbesluiten te stemmen.
  Bovendien zou een gelijke samenstelling van Eerste en Tweede Kamer eventuele dictatoriale partijen in de kaart spelen. Op dit moment hoeven we daar weliswaar niet bang voor te zijn, maar het kan geen kan geen kwaad om een anders samengestelde Eerste Kamer achter de hand te hebben.

  1. tipo

   In feite zijn beide kamers al overbodig, bij gebrek aan het grondwettelijke budgetrecht en het te veel aan (door de grondwet verboden!) ruggespraak met EU-commisarissen.

   Om uit de dictatuur van Brussel te kunnen komen is een gelijk gestemde Eerste en Tweede Kamer, een must. De wetgeving moet dan natuurlijk wel samenhangend zijn en geen toevallige samenkomst van omstandigheden, zoals dat bij koehandel vaak ontstaat.

 9. JanvanEechoud

  Mag ik jullie al feliciteren?

 10. MS

  Michael wat een verrukkelijke column heb je geschreven, het einde van Rutte II, een necrologie van Rutte II volgens RTL, ik kan niet wachten!!!
  Ik hoop zo dat je gelijk hebt, dat die flapdrol van een Rutte voor eens en altijd uit de Nederlandse politiek verdwijnt. Wat een oppervlakkige …. (vul zelf maar in).

 11. Seneca

  @tipo
  Helemaal met u eens!

  Ik hoop echt dat dit kabinet niet valt. Nog 3 maanden doormodderen is zo slecht nog niet voor het volk; heeft men een indruk hoe verkocht en verraden zij worden. Ik heb liever een 1e Kamer zonder PvdA en met veel minder vertegenwoordigers van de VVD. Als na de maart verkiezingen het kabinet valt, prima! Dan is het hopelijk voor PVV mogelijk om zowel in de 1e als 2e Kamer sterk vertegenwoordigd te zijn. Wel, de tijd zal het leren.

  1. Pjotter

   Dit is in ieder geval de zonnige kant ingeval ze Wilders politiek mollen.

 12. ikwoudatiedereennadacht

  Ondanks de probemen en tegenstellingen binnen en tussen pvda en VVD zullen alle betrokkenen uiteindelijk toch echt wel hun uiterste best doen om dit verselijke kabinet ondanks alles in stand te houden. Denk aan het zo lekker zittende pluche en alle lucratieve baantjes die zijn beloofd aan de nitwit-politici die straks overbodig worden.
  Hooguit zullen de dissidente 1e kamerleden van pvda niet willen lijmen omdat zij over een paar maanden toch ex zijn geworden, maar de partijtop gaat ongetwijfeld prachtbanen beloven om ze maar binnenboord te houden.

 13. ikwoudatiedereennadacht

  VRESElijke kabinet !!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.