Er komt geen spoeddebat over topinkomens

AlexHughescartoons.com

Dat niet doen is buitengewoon ondemocratisch en daarom onacceptabel. We werken nu eenmaal vanuit een parlementair systeem: de volksvertegenwoordiging neemt weten aan, de regering voert ze uit. Op het moment dat dit niet gebeurt is er sprake van een serieuze vertrouwenscrisis… Nou ja, dat zou zo moeten zijn.

Helaas is tegenwoordig alles anders. De ondemocratische opstelling van de VVD wordt namelijk geaccepteerd door diens regeringspartner de PvdA. Waarschijnlijk denken de sociaaldemocraten dat de liberalen het recht hebben om dwars te liggen aangezien Schippers onlangs nat ging met haar wetsvoorstel voor de zorg. Wij één (daad van rebellie), zij één.

Leuk, maar zo hoort het niet te werken. Een regering moet doen wat afgesproken is. Als dat niet gebeurt verliest het zijn autoriteit en geloofwaardigheid. In een ver verleden begrepen alle partijen dat, tegenwoordig interesseert het ze geen bal.

Het gaat VVD en PvdA namelijk maar om één ding; ze hebben maar één doel. Het kabinet moet ten koste van alles de rit uitzitten. Als dat betekent dat het parlement buitenspel wordt gezet: het zij zo. Segers merkt daar het volgende over op:

“Een zwaktebod dat het parlement zo met zich laat sollen.”

Dat is het inderdaad, maar jammer genoeg hebben de coalitiegenoten daar (samen met de SP én gedoger de SGP!) lak aan. De Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben hun invloed totaal verloren. De top van de regeringspartijen beslissen wat er wel en niet gebeurt, de mening van het parlement is volledig irrelevant.

Het ergste van dit alles is misschien nog wel dat de ChristenUnie niet alleen qua vorm, maar ook inhoudelijk gelijk heeft. Het is belachelijk dat topmanagers in de (semi-) publieke sector zoveel geld verdienen. Als het ze alleen daar om te doen is moeten ze maar op zoek naar een baan in de private sector: daar kun je je verrijken en in korte tijd rijk worden.

Juist een liberale partij zoals de VVD zegt te zijn zou het daarmee eens moeten zijn. De enige reden dat ze dat niet doen is dat dit soort managers met enige regelmaat VVD stemmen. De partij is dus bang om een deel van haar achterban tegen zich in het harnas te jagen. Opmerkelijk dat dit alleen geldt als het banen betreft waar deze mensen zelf een oogje op hebben na hun carriere in de politiek: alle andere managers, werknemers, etc. zijn er de afgelopen twee jaar met dank aan de VVD immers wél flink op achteruit gegaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. joga

  Dat niet in politieke baantjes geïnteresseerde mensen het nog bedacht krijgen op de VVD te stemmen is mij een raadsel. Zeker wanneer de politiek leider Rutte en zijn gevolg pathetische leugenaars zijn gebleken, die nergens voor terug deinzen wanneer hun persoonlijke belangen kunnen worden geschaad.

 2. Avander

  Dit is nu de politiek van de 21e eeuw. Wie verbaast zich nog?

 3. Sjipke

  Het blijft toch een slangenkuil daar in het Haagse! Elk normaal denkend mens wordt toch krankjorum hoe deze ministers met de democratie omgaan. Verkrachten is misschien een betere duiding. Plassterk loopt nog met het sperma in zijn broek, maar roept vervolgens dat hem echt niets is overkomen hoor!!! Gadverdamme!!!

 4. Pjotter

  Een zorgwet er door jassen kan, maar een salarisbeperking van de topgraaiers (wat reeds bij wet was aangenomen) daar is meer tijd voor nodig, wat moet er nu nog gebeuren om deze handjeklap troep uit het pluche te krijgen, sorry kunstleer.

 5. Gielah

  Waar de echte loyaliteiten liggen is maar al te akelig duidelijk…. niét aan de kant van de burgers met een modaal of lager inkomen, in elk geval.

  Er moet toch niemand meer op de meerderheid van dit soort partijen meer stemmen!

  1. Pimsch

   Dat vraag ik me steeds af, al dertig jaar. Wat voor mensen zijn het toch die op de VVD stemmen. Zijn het de hooghartigen? Zijn het de geldzuchtigen? Zijn het mensen met illusies? Zijn het 19-e eeuwse romantici? Of gewoon anti-PvdA? Of te fatsoenlijk voor de PVV? Waar zijn deze mensen nou eigenlijk goed voor? Sommige beweren valselijk dat juist zij de banenscheppers zijn. Wie steun nodig heeft van de VVD is juist onzelfstandig en koestert valse hoop op belastingverlaging, terwijl de grenzen wagenwijd open blijven en met geld naar de EU wordt gesmeten. Dat kaklui op de VVD stemmen is enkel uit traditie. Deftigheid is een dun laagje vernis. Wie gebiedt u deftig te zijn? En wie gebiedt u volks te zijn? Dwalers. De VVD is een onnodige politieke partij; het zou beter een club moeten zijn zoals Rotary.

 6. Matthijs

  Alsof democratisch handelen ooit een oplossing voor een probleem heeft gegeven, heeft alleen maar meer ellende veroorzaakt.
  Ze doen toch waar ze zin in hebben en spelen volgens hun eigen regels, zouden wij ook moeten doen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.