Gaat de Nederlandse democratie de Weimarrepubliek achterna?

Ze waren antidemocratische partijen die een dictatuur nastreefden. Hoewel je de SP niet met de communisten op één hoop mag vegen en de PVV niet met de nazi’s, zijn SP en PVV extreem genoeg dat de gematigde partijen van het midden liever niet met ze willen regeren. Met de PVV hebben VVD en CDA het in 2010 geprobeerd, maar ze kwamen thuis van een koude kermis. Ik wilde schrijven kerstmis, maar Rutte I viel op 21 april 2012.

De derde overeenkomst, en ik had niet verwacht dat dit ook in Nederland zou gebeuren, is dat de regering antidemocratische noodmaatregelen neemt. Om toch te kunnen regeren, maakte het minderheidskabinet van de in 1930 aangetreden Rijkskanselier Heinrich Brüning gebruik van artikel 48 van de grondwet van Weimar. Dit artikel gaf Rijkspresident Paul von Hindenburg het recht om in noodgevallen nooddecreten te tekenen. Kreeg de Rijkskanselier voor een belangrijk wetsvoorstel in het parlement geen meerderheid, dan liet hij het door de Rijkspresident als decreet in kracht treden.

Het kabinet-Rutte heeft nu via de Algemene Maatregel van Bestuur precies hetzelfde gedaan. Hopelijk blijft het bij deze ene keer. Als het kabinet structureel gebruik gaat maken van de AMvB wordt ons parlementaire stelsel ondermijnd. Dat betekent het einde van de democratie.

De Weimarrepubliek werd in 1933 opgevolgd door de nazidictatuur van Adolf Hitler. Op 30 januari werd hij Rijkskanselier en op 23 maart trok hij via de machtigingswet (Ermächtigungsgesetz) alle macht naar zich toe. Volgens de Duitse journalist en Hitler-kenner Sebastian Haffner was de democratie echter niet afschaft door de Führer, maar hadden zijn voorgangers Heinrich Brüning, Franz von Papen en Kurt von Schleicher dit feitelijk al gedaan. Brüning had de Rijksdag ondermijnd met zijn noodmaatregelen, Von Papen en Schleicher wilden de Rijksdag helemaal buitenspel zetten en probeerden de Weimarrepubliek om te vormen tot een conservatieve, autoritair geleide staat. Hitlers Machtergreifung diende de democratie de genadestoot toe.

Uiteraard zal Nederland niet veranderen in een totalitaire dictatuur, in ieder geval niet via de democratische weg. Daarvoor is, zoals Paul Cliteur ook betoogde in zijn nawoord bij de oratie van Van den Bergh Wat te doen met antidemocratische partijen? uit 1936, de democratische traditie namelijk te sterk geworteld in dit land.

De Weimarrepubliek kampte met onvoldoende draagvlak, in Nederland zijn alleen de SGP, fundamentalistische moslims en buitenparlementaire splintergroeperingen tegen de democratie. Onze democratie wordt vooral bedreigd door de moeilijkheid om bepaalde grote problemen echt aan te pakken, wat leidt tot cynisme, pessimisme en een groeiende kloof tussen burger en politiek.

Deze vertrouwenscrisis schreeuwt om een oplossing. Maar die oplossing ligt niet in het nemen van antidemocratische noodmaatregelen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Pimsch

  “Onze democratie wordt vooral bedreigd door de moeilijkheid om bepaalde grote problemen echt aan te pakken, wat leidt tot cynisme, pessimisme en een groeiende kloof tussen burger en politiek.”
  Zie daar de kern van de zaak. En we kennen de problemen: massaimmigratie, graaiegoisme, identiteitsbestrijding, straffeloosheid, eenzaamheid, partijbelang, verruwing, bedrog in media, reclame. Radicalen beweren de totale oplossing te hebben: totaal socialisme: de wereld is een, totaal liberalisme: alles moet kunnen, totaal nationalisme: alleen Nederlanders zijn goed, totaal kerkisme: geloofsafval is de ramp, totale overgave aan de EU: anti-identiteit + alle rijkdom naar Brussel, etc.. Ik zeg: niks totaal, nooit totaal. Het midden moet stoerder worden en de draak verslaan. Het politieke centrum moet de krachten van de extremisten afpakken. Het CDA en D66 hebben jammerlijk gefaald. We hebben geen sterke leiders, hooguit koppige leiders.

 2. joga

  Nee, maar de tendens is Rutte probeert op z’n Hitleriaans uit de problemen te blijven en dat kun je dan weer niet echt democratisch noemen. Rest van het verhaal kan me gestolen worden.

 3. reageerbuis

  De breuk in 2010 was het gevolg van de eisen die het CDA stelde over ontwikkelingssamewerking. Ze wisten heel goed dat Wilders daarin niet mee kon gaan. Waarom wordt er steeds geroepen dat de PVV het kabinet heeft opgeblazen? Het was de machtige linkervleugel van het CDA, die zijn kans schoon zag.
  De SGP heeft zich altijd gehouden aan de democratische spelregels.

  1. W.H.J. Reiss

   Sterker nog er waren al afspraken om te bezuinigen op ontwikkelingswerk. Maar toen puntje bij paaltje kwam was het CDA niet thuis. En toen vond de PVV het pas welletjes. Jammer dat Hr. Wilders dit nooit naar buiten gebracht heeft.
   De auteur van dit artikel weet dit ook. Maar toch blijft hij hierover liegen. Steeds en steeds maar weer. Het “Samsom Syndroom” !
   En dan de PVV rechts noemen met hun vele sociale standpunten. Ook hier weer ‘drammen’ ! Media in ons land is geen ‘fuckaduck’ waard !

 4. econoom

  Maar dan zijn er de verschillen. NL wordt niet geteisterd door straatgevechten tussen extreem rechts en extreem links. Erworden door links en rechts geen milities opgebouwd, mrt steun vh leger. Er is geen sprake van een verarmde en in nationalistische gevoelens gefrustreerde middenklasse die ondemokratische denkbeelden aanhangt. Een amvb is een normaal juridisch middel in het bestuursrecht, jaarlijks vele malen toegepast, alleen in het geval vd zorgwet minder elegant. Tenslotte het regrren met wisselende steun vanuit de eerste en tweede kamer is veel demokratischer dan de dichtgetimmerde coalitie akkoorden die we in de afgelopen 30 jaar kenden.

  1. LantR.fant

   Volgens mij was er in de afgelopen zomer in de Schilderswijk een beginnetje. De overheid heeft dat brandje geblust, maar dat neemt niet weg dat er onderhuids een sterk groeiende onvrede is.
   Op dit moment fungeert Geert Wilders als overdrukventiel op onze samenleving. Daardoor blijft het tenminste optisch rustig.

 5. huuskesjong

  Uitspraak van W.H.J. Reiss: “Sterker nog er waren al afspraken om te bezuinigen op ontwikkelingswerk. Maar toen puntje bij paaltje kwam was het CDA niet thuis. En toen vond de PVV het pas welletjes. Jammer dat Hr. Wilders dit nooit naar buiten gebracht heeft.”
  Ja, jammer, dat scheelde de PVV een boel stemmen.
  En wat ontwikkelingshulp betreft: laat de donorlanden elke euro zèlf uitreiken aan hen die het in de ontwikkelingslanden nodig hebben! Anders komt de hulp voor 100 % terecht op de geheime nummerrekeningen in belastingparadijzen. Want daar is 80 % van de tegoeden van regeringsleiders, ministers en hoge ambtenaren van 3e Wereldlanden!
  En met Uw kritiek op wat ik de Hoofdriool Media noem ben ik het helemaal eens. Wat alleen al het NOS/NPO sjenaal aan smerigs heeft uitgehaald, daar kan ik een boek mee vullen. Als ik ook de halve waarheden van dat door ons betaalde sjenaal meereken, dan is het een soort voorlichting à la Goebbels.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. arie_jansz

  “En toen vond de PVV het pas welletjes. Jammer dat Hr. Wilders dit nooit naar buiten gebracht heeft.”

  Hoe weet de heer Reiss dit eigenlijk dan?

  Staat er nog meer in uw glazen bol wat we nog niet weten?

  1. W.H.J. Reiss

   Het CDA heeft het zelf naar buiten gebracht op een later tijdstip. Maar de media vindt dit niet zo belangrijk. PVV bashen is van groter belang !

 7. halo1

  Het lijkt me dat de tijdgeest het grote verschil uitmaakt: toen was er sterke behoefte aan “een sterke man”.. nu wordt dit beeld juist consequent misbruikt..en neigen we ,meer naar een soort multi-culti-anarchie (“zo verrijkend”)..aansluitend op de door velen nog steeds zo bewonderde jaren 60..hier loopt de parallel m.i. mank..

 8. J. School

  Ik word een beetje moe van die vergelijkingen met de Weimar-republiek. Met hetzelfde gemak als Klei tover ik drie parallellen met de Romeinse Republiek uit de hoge hoed, als je maar ver genoeg zoekt en een zeer grove stofkam gebruikt.

  Het is appels met peren vergelijken, alleen al doordat de huidige geopolitieke realiteit en de bestaande sociaal-culturele situatie in Nederland en Europa totaal afwijken van die van pakweg 85 jaar geleden.

  Als je dan zo graag wilt afrekenen met ‘het populisme’, doe dan iets meer met de problematiek rond islam, (falende) integratie en immigratie dan alleen maar problemen ‘erkennen’ en een ‘groeiende kloof tussen burger en politiek en tussen hoog- en laagopgeleid’ vaststellen.

 9. Lieftinck

  Je kunt ook tot de simpele conclusie komen dat de eerste kamer een te grote broek heeft aangetrokken, door te fungeren als een tweede parlement, en het wellicht tijd wordt ervoor te zorgen dat de eerste kamer terug in zijn hok gaat. Helaas zal het niet mogelijk zijn deze te vervangen door de raad van state. De eerste kamer zal zichzelf namelijk nooit opheffen. 1 parlement, de tweede kamer, is genoeg.

 10. V.K.

  -Waarom geen vergelijking met Belgie? deze heeft toch ook midden in de EUro-crisis een tijd zonder regering gezeten?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.