Iran bombardeert moslimterroristen ISIS toch wel

Geen categoriedec 06 2014, 9:00
Iran doet mee.
Goed nieuws in het kader van de bestrijding van het terreurleger van ISIS: Iran heeft inderdaad luchtaanvallen uitgevoerd op de moslimextremisten in Irak. Eerst ontkende Iran nog dat het ISIS had aangevallen, maar inmiddels durven ze er wel voor uit te komen.
Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken Ebrahim Rahimpour heeft Iran overigens niet in samenwerking met de Amerikanen de aanval geopend op ISIS. Iran heeft de luchtaanvallen uitgevoerd op verzoek van de Iraakse overheid, zo beweert Rahimpour in een interview met The Guardian:

The deputy foreign minister, Ebrahim Rahimpour said the purpose of the strikes was "the defence of the interests of our friends in Iraq" who he defined as the Baghdad government and the Kurdish autonomous region in the north of the country, who are both fighting the Isis movement.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom Iran meevecht tegen ISIS. Allereerst is Iran een sjiitisch land, net als Irak (althans, voor een groot deel). Niet voor niets spreekt Rahimpour over "onze vrienden van Irak".
Ten tweede is ISIS een soennitische terreurbeweging. Kortom, ISIS is de aartsvijand van Iran. Iran heeft er alle belang bij dat Irak géén (soennitische) Islamitische Staat wordt die kan uitgroeien tot een grote machtsfactor het Midden-Oosten.
De derde reden waarom Iran ingrijpt, is omdat het land geen trek heeft in een tweede Syrië. Irak grenst immers direct aan Iran. Het land wil koste wat het kost voorkomen dat ISIS straks op de deur klopt van Iran.
Zoals Rahimpour zegt: "We will not allow conditions in Iraq to descend to the level of Syria, which has been created by foreign players. And certainly our assistance [to Iraq] is stronger than our assistance to Syria, because they are nearer to us."
Het is misschien cru dat Iran alléén ingrijpt als het in het eigenbelang is, maar dat is nou precies hoe de internationale machtspolitiek werkt. Overigens is het in het belang van het Westen om een einde te maken aan het terreurbewind van ISIS. Echter, zoals ik al vaker heb gezegd: daar is wel meer voor nodig dan een handjevol luchtaanvallen. Wie durft?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten