ISIS blijft ronselen in Den Haag

Geen categoriedec 02 2014, 8:00
De politieke hoofdstad van ons land is ook de jihad-hoofdstad.
Na een bijzonder hete zomer - waarin Den Haag flink in de gaten werd gehouden omdat hele wijken in handen waren gevallen van extremisten die ISIS steunen - lijkt de rust wedergekeerd in de Hofstad. Niemand heeft het nog over de Schilderswijk; het probleem van radicalisering lijkt opeens onder controle te zijn.
Helaas is niets minder waar. Volgens De Telegraaf gaan de ronselpraktijken in Haagse (en andere!) achterbuurten namelijk gewoon door.

Op en in de omgeving van de bekende Haagse Markt zijn nog steeds regelmatig radicale moslims actief die kansloze jongeren proberen over te halen om te strijden in Syrië. Kooplieden hebben stiekem foto’s en video’s gemaakt van de ronselaars. Het naastgelegen politiebureau en de gemeente zijn door de hardwerkende ondernemers op de hoogte gebracht.

Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws: extremisten hebben het volgens bewoners wel degelijk lastiger nu veel ronselaars zijn opgepakt en er overal camera's hangen. Het wordt ze dus wel degelijk moeilijk gemaakt.
Natuurlijk willen we allemaal graag dat extremisten opeens helemaal uit het straatbeeld verdwijnen, maar helaas werkt het niet zo. Nee, ook niet als de autoriteiten zo doorgaan en jihadisten blijven vervolgen.
De strijd tegen de Radicale Islam is namelijk niet gericht tegen een paar doldrieste terroristen, maar tegen een idee. Zo'n ideologische strijd kun je niet zomaar even winnen. Het duurt tijden voor je ook maar iets van positieve resultaten ziet.
In de Schilderswijk zijn die extreme ideeën behoorlijk wijd verspreid, wat betekent dat de autoriteiten en niet-radicale moslims met een betere strategie op de proppen moeten komen dan 'we pakken ze op als ze te ver gaan.' Camera's zijn leuk en handig, maar lossen het onderliggende probleem niet op - ze veranderen de overtuigingen van mensen immers niet.
Er moet dus wel wat meer gebeuren om definitief een einde te maken aan ronselpraktijken in dit soort buurten. Met alleen symptoombestrijding redden we het niet. Daarbij is het met name van belang om lokale moslims (van de gematigde, verlichte, moderne soorten) in te schakelen en ze een duwtje in de rug te geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten