Kabinetscrisis verhindert Rutte Nederlandse belang in Brussel te verdedigen

Dankzij al het geklooi en het geklungel in de PvdA kan Rutte niet naar Brussel voor een belangrijke Europese top.

Als de PvdA niet zo’n enorme puinhoop was geweest, had Rutte niet driftig sms’end met allerlei PvdA’ers opgesloten in het Torentje gezeten, maar zat hij nu aan tafel met de groten der aarde (nou ja, de groten der Europa). Dan was hij nu in gesprek geweest met Merkel, Hollande, Cameron, Renzi en Rajoy in Brussel.

Maar Mark Rutte is vandaag niet in Brussel en laat daarmee Nederland een gigantisch pleefiguur slaan. Als je belangrijke toppen moet afzeggen omdat je de muizen thuis niet kan vertrouwen dat ze niet op tafel gaan dansen als de kat weg is, dan sta je erop als een waardeloze leider. Natuurlijk wisten wij al langer dat Rutte een waardeloze leider is, maar het is zaak dat ze in het buitenland zo lang mogelijk blijven denken dat dit niet zo is. Dat verstevigt namelijk de onderhandelingspositie van Nederland, en Rutte kan dat gebruiken om gunstigere deals voor ons land voor elkaar te boxen.

Nu wordt het Nederlandse belang verdedigt door Luxemburg, de op-twee-na-kleinste lidstaat van de Unie. Mocht Nederland vandaag een tegengeluid willen laten horen, dan gaat dat dus mooi verloren.

En er staat nogal wat op het spel. Zo wordt ISIS besproken. Boven Irak vliegen ook onze jongens. De regering is het hen verschuldigd om hun belang te verdedigen waar en wanneer het ook maar gaat. Kan niet door de kabinetscrisis, dus.

Het gaat ook over Oekraïne. Daar verloor Nederland van de zomer 200 mensen. Die nabestaanden worden momenteel dus niet vertegenwoordigd in Brussel, op een belangrijke top.

En tenslotte presenteert Juncker een miljardenverslindend investeringsplan. Uiteraard mag de Nederlandse belastingbetaler daar voor een groot deel aan bijbetalen, maar Rutte is er niet om die Nederlandse bijdrage wat omlaag te praten. Dit kan dus een duur geintje worden.

Kortom, als de zorgwet al geen aanleiding geeft om te stekkeren, dan kan je je afvragen of het feit dat de PvdA onze premier evan weerhoudt z’n werk goed te doen door zo overhoop te liggen niet minstens zo’n goede reden voor de VVD zou zijn om te stekkeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Witwas

  Hij kan dan ook de blanco cheque niet tekenen lijkt me

 2. aquarius

  Joh maakt toch niets uit . Eerstens heeft hij helemaal niets te zeggen en ten tweede kan hij dan inderdaad geen kruisjes zetten . Verder wordt (en is) er gewoon zonder enige nederlandse inbreng allang alles beslist .

 3. cmsuijkerbuijk

  Rutte het Nederlandse belang verdedigen? (Proest) Als hij dat zou doen, of liever gezegd gedaan zou hebben, waren we al lang uit de EU gestapt!

 4. Locke

  Waar maak jij je nog druk om, de uitverkoop heeft allang plaatsgevonden. Wat moet die Joker daar nog gaan doen
  heb je nog steeds niet door dat het geen reet uit maakt of hij daar nu wel of niet is .O wacht even hij moet nog een zakje met centen brengen dat zal het zijn.

 5. LantR.fant

  We mogen de PvdA wel dankbaar zijn. Dan kan Rutte in Brussel ten minste niets stoms doen.

 6. Antivenin

  Rutte denkt alleen aan zijn eigen belang…

 7. Mike V.

  Het kan zo maar zo zijn dat het beter is dat hij er niet is. Hij vertegenwoordigt immers helemaal niet de belangen van de Nederlanders.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.