Leger krijgt weer tanks. Nou ja, eigenlijk niet

Geen categoriedec 01 2014, 8:00
Fantastisch! Het enige wat we er voor op moeten geven? Onze onafhankelijkheid.
De Telegraaf komt vanochtend met fan-tas-tisch nieuws: het Nederlandse leger krijgt weer de beschikking over een aantal tanks. Het enige probleem? Dat gebeurt op 'indirecte' wijze:

De tot nu in het diepste geheim besproken versmelting van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte met de 1e Duitse Pantserdivisie, krijgt deze maand definitief vorm door gezamenlijke missies. De historische vrijage met de tankgroep van de Bundeswehr leidt ertoe dat de Koninklijke Landmacht índirect weer over de zo node gemiste tanks gaat beschikken, bevestigt zegsman overste Remy van Strien desgevraagd.

Nu komen er voorlopig nog geen Nederlanders op rupsvoertuigen terecht, aldus de grootste krant van Nederland, maar ingewijden melden dat dit op termijn wél het streven is.
Is het niet fantastisch? Op deze manier krijgt Nederland uiteindelijk toch weer de beschikking over tanks! Ge-wel-dig. Zo kunnen we onszelf verdedigen als de geopolitieke werkelijkheid verandert en het toch weer onrustig wordt in Europa. En zelfs als dat niet gebeurt kunnen 'onze tanks' onze belangen verdedigen in het buitenland. Denk aan het Midden-Oosten.
Het enige jammere hieraan is dat de tanks in kwestie niet onze tanks zijn. Heel vriendelijk van die Duitsers dat wij af en toe wat mee mogen spelen - of zelfs op lange termijn - maar als soeverein land moeten we dit soort voertuigen zélf hebben. Als nergens anders om dan omdat de situatie in Europa op termijn kan veranderen. Het is er nu vreedzaam en Kantiaans, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven. Sterker nog, de geschiedenis leert ons dat dergelijke vreedzame periodes altijd worden afgewisseld door jaren van oorlog en internationale onrust.
Daar komt bij dat Nederland op deze manier alleen in actie kan komen als Duitsland ermee akkoord gaat. Maar wat als we onze belangen willen veiligstellen, en niet die van onze oosterburen? Moeten we Duitsland er dan van overtuigen om mee te doen of ons zijn tanks te lenen?
Het is heel leuk dat het kabinet door met Duitsland samen te werken doet alsof onze krijgsmacht nog iets voorstelt, maar dat is natuurlijk volstrekt onzinnig. Wij hebben nog steeds geen tanks - op zijn best mogen we meedoen met een tankdivisie van Berlijn - en ondertussen geven we onze zelfredzaamheid ook meteen even uit handen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten