Tweede Kamer is opeens heel boos op Van Rompuy

Geen categoriedec 03 2014, 14:00
De dames en heren in Den Haag vinden het belachelijk dat hij een torenhoge bonus krijgt.
Ach jee toch. Kijk eens, de hoge dames en heren in Den Haag zijn woedend op Herman en de Europese Unie omdat die eerste een flinke bonus meekrijgt nu hij met pensioen gaat.

„Raar als iemand een zak geld krijgt als zijn vertrek al gepland is”, vindt VVD-fractieleider Zijlstra. „Ik ga er van uit dat ze dit terugdraaien.” PvdA-leider Samsom vindt de vertrekregeling ’bizar’. Hij wil dat de regels die de vertrekbonus mogelijk maken, worden aangepast. SP-Kamerlid Van Bommel spreekt van ’ordinaire zakkenvullerij’.

Die laatste voegt daar aan toe dat de man "een stoffig imago" heeft, maar de afgelopen jaren meer heeft verdiend dan de Amerikaanse president. "En dan nu nog zo’n volstrekt overbodige regeling! De redenering erachter is dat hij zich ermee kan voorbereiden op een nieuwe baan. De man is 67. Hij gáát helemaal niet meer werken."
Ook Geert Wilders is woest: "Ik vind dat hij om te beginnen het lintje moet teruggeven dat hij van premier Rutte heeft gekregen. En ook dat geld moet hij niet krijgen. Nederland wordt mede door zijn beleid kapot bezuinigd en dan gaat zo’n man weg met tonnen zakgeld. Dat is abject en ongepast."
De enige twee van wie ik dit kan hebben zijn Van Bommel en Wilders. Hun partijen, resp. de SP en de PVV, zijn namelijk behoorlijk eurokritisch. Zij reageren altijd woedend als de EU iets belachelijks doet en willen er eigenlijk niet al te veel mee te maken hebben. Maar wat de rest betreft zijn dit puur krokodillentranen. Oh ja, als er negatieve berichten naar buiten komen over de EU doen ze net alsof ze het ook niet vinden kunnen, maar ondertussen tekenen ze in Europa iedere keer weer bij het stippellijntje. Alles wat Brussel wil krijgt het, riante bonussen voor bestuurders incluis. Het CDA is ook vrij kritisch als het om grote uitgaven gaat, maar is helaas ook niet eurosceptisch te noemen; in ieder geval niet zolang Wim van de Camp mee mag doen.
Zeker Alexander Pechtolds reactie is nagenoeg hilarisch te noemen: "Of de regeling klopt of niet, daar wil ik van wegblijven, maar het is alleen al de beeldvorming die verkeerd is. Het is weer een goed voorbeeld van hoe de EU het hout aandraagt voor zijn eigen brandstapel."
De 'democraat' (kuch, kuch, ahem, even hoesten hoor, er zat iets in mijn keel) vindt het dus niet vreemd dat er een dergelijke regeling is - waarom zou hij? Hij wil ongetwijfeld op termijn zelf Europa in - maar wijdt het aan een verkeerde uitleg, of iets dergelijks. Want ja, je moet dit soort dingen natuurlijk wel op een goede manier 'brengen.' Ofzo.
PvdA, VVD en D66 (en in mindere mate het CDA) kunnen nu wel roepen dat het zo niet kan en dat het belachelijk is, maar overtuigend is het allemaal niet. Laat die partijen eerst maar eens écht kritisch worden over de Europese Unie, dan praten we daarna verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten