Basisschool snapt onderwijs niet, leert kleuters selfies maken

selfie
Foto: Jean-François Gornet from Paris, France / Wikimedia Commons

Toen ik in groep twee zat, leerde ik lezen. Hoe ouderwets.

Dit zegt heel veel over de staat van het Nederlandse onderwijs:

Schrijven kunnen ze nog niet, en ze zitten niet massaal op Instagram. Toch krijgen kleuters in Ameide les over selfies maken. Boos kijken, dat mag eigenlijk niet van de juf. Maar mag het op een selfie wel? De kleuters op de Hendrik van Brederodeschool in Ameide oefenen deze week het zelfportret anno 2015: met gestrekte arm en één druk op de knop jezelf vereeuwigen.

Ja, in Ameide, een plaatsje in Zuid-Holland, krijgen de kinderen niet extra les om nieuwe woordjes te leren of iets anders nuttigs, maar leren ze omgaan met camera’s en mobiele telefoons om selfies te kunnen maken. Voor wie niet thuis is in de wereld van de selfies: dat zijn portretfoto’s die je van jezelf maakt met een camera in je hand. Dat is ook wat de leraren, samen met een fotograaf erbij, proberen uit te leggen aan de kleuters:

De gestrekte arm is essentieel, volgens de fotografe. Maar dat komt nog niet helemaal aan bij de jonge fotograafjes. Menig neus wordt ín de lens gedrukt. “Verder van je afhouden,” corrigeert de Bredase vertederd. Neuzen, ogen of alleen een pluk haar: gierend van de lach laten de kleuters elkaar de ‘mislukte’ exemplaren zien op het schermpje van de camera.

Zie ook deze video van het hele gebeuren:

https://www.youtube.com/watch?v=_zQWPiCkh6o

Waar is het misgegaan met onze basisscholen? Toen ik in groep twee zat, leerde ik lezen. En toen ik een beetje kon lezen, kreeg ik meer stof om te lezen. Ik leerde hoe ik moest knutselen, en als ik met een opdracht klaar was, kreeg ik gewoon nog een opdracht. Et cetera. Dáár is een basisschool voor bedoeld. Er is geen enkele reden om kleuters tijdens schooltijd te leren hoe ze zichzelf het beste op de foto kunnen zetten met een selfie. Echt niet. Daar worden ze later vervelende narcisten van die alleen maar met hun uiterlijk bezig zijn. Daar hebben we er al meer dan genoeg van.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!