BBC-journalist tegen bange Franse joden: "Palestijnen lijden immens door Israël"

Geen categoriejan 12 2015, 8:02
Bij de BBC is antisemitisme heel normaal.
Stel, je bent een jood én je woont in Frankrijk. Decennialang heeft je familie dat probleemloos kunnen doen (en als we de Tweede Wereldoorlog niet meetellen eeuwenlang) tot de laatste jaren. Door de immigratie van onopgeleide moslims is de jodenhaat fors toegenomen, wat in verschillende aanvallen op joodse doelwitten heeft geresulteerd, culminerend in de gijzelingsactie in een koosjere supermarkt afgelopen week.
Je bent bang. Je maakt je zorgen: 'Ben ik nog wel veilig in mijn eigen land?' Dagelijks word je geconfronteerd met het groeiende antisemitisme, synagoges worden beschermd door bewakers, joodse mannen doen hun keppeltjes in hun zak als ze naar buiten gaan... en dan opeens komt er een BBC-journalist die jou vertelt dat die jodenhaat eigenlijk de schuld is van Israël, het enige land ter wereld waar joden zich tegenwoordig helaas écht thuisvoelen.
Dat overkwam de joodse dame in de video hieronder tijdens een interview met de BBC. Desgevraagd legde zij uit dat het belangrijk is om te erkennen dat joden het doelwit zijn van radicale moslims. "De huidige situatie is vergelijkbaar met die van de jaren dertig [en veertig] in Europa," aldus de verontruste joodse mevrouw. De BBC-journalist, die nauwelijks kan wachten om zijn jodenhaat te etaleren, interrumpeert haar en vraagt haar of de boel nog tijdig gered kan worden. "Ja," zegt de vrouw, "maar dan moeten we niet bang zijn om te zeggen dat joden nu het doelwit zijn." Met andere woorden: we moeten niet voor de waarheid weglopen.
De reactie van de journalist: "Maar sommige critici [let wel, hij betrekt dit er zelf out of the blue, opeens bij; hij is dus één van die critici] zeggen dat de Palestijnen ook immens lijden door Israël."
Wait, wut? Hè? Hoe kom je hier opeens bij? We hebben het over de vervolging van joden in Frankrijk - die letterlijk worden uitgemoord - en jij wijst snel even met een beschuldigende vinger in de richting van Israël? Wat heeft Israël hier in vredesnaam mee te maken?
Om het nóg erger te maken voegt Tom Wilcox, de BBC-journalist in kwestie, eraan toe dat het "allemaal een kwestie van perspectief is." Met andere woorden, mevrouw moet niet zo zeuren dat joden worden neergeschoten in Parijs, want Palestijnen hebben hun eigen klachten over 'de joden.'
Veel triester dan dit wordt het niet. Ongelooflijk dat de BBC een man als Wilcox naar Parijs stuurt - zeker op zo'n moment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten