Belgische agenten gaan undercover online vanwege bedreigingen ISIS

Geen categoriejan 12 2015, 9:03
Ze schermen hun sociale media accounts massaal af en vervangen hun foto's met nietszeggende afbeeldingen.
Is ISIS van plan om terroristische aanslagen te plegen in België? Volgens verhalen die rond gaan op Twitter wél. Zo zouden de genociderende extremisten van plan zijn om Belgische politieagenten en hun gezinnen aan te vallen:

Op sociale media gaat rond dat de politie berichten van die strekking van de terreurorganisatie heeft onderschept. Er wordt bij gezegd dat de terrorismecel, een afdeling van de Belgische politie, de melding heeft bevestigd, "opdat iedereen gewaarschuwd is".

De Belgische federale politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen niets te weten van een dreiging, maar de NOS weet dat Vlaamse en Waalse agenten massaal hun sociale media-accounts hebben afgeschermd. Zo vervangen ze hun profielfoto's met anonieme, nietszeggende afbeeldingen, wat ze natuurlijk niet doen odat ze zich zo veilig voelen. Blijkbaar houden zij zélf in ieder geval rekening met mogelijke aanvallen.
Het moge duidelijk zijn dat heel Europa op scherp staat zo kort na de aanslag op Charlie Hebdo gevolgd door de gijzelingsactie in een koosjere supermarkt en de verschansing in een drukkerij. Heel gek is dat natuurlijk niet. Hoewel de inlichtingendiensten al een tijdje waarschuwden dat moslimextremisten aanslagen planden was het allemaal een ver van mijn bed show voor de meeste Europeanen. Dat is nu anders: we zijn eraan herinnerd dat extremisten ons écht de oorlog hebben verklaard.
Hoewel het belangrijk is dat we beseffen hoe groot het extremistische gevaar is, moeten we ons er niet toe laten verleiden om continu bang te zijn. Terrorisme is in de eerste plaats bedoeld om ons angst aan te jagen. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren - anders winnen de terroristen alsnog.
Er is een verschil tussen waakzaamheid en blinde paniek, oplettendheid en angst. Juist politieagenten doen er verstandig aan om dat voor ogen te houden en het goede voorbeeld te geven.
Hoe? Bijvoorbeeld door in dit geval rustig naar buiten te treden en uit te leggen dat het afschermen van sociale mediaprofielen niet meer dan verstandig is, maar dat de agenten klaar zijn voor alles en dus niet 'bang' zijn voor wat er kan gebeuren. Natuurlijk zullen sommige agenten wél angst voelen, maar ze moeten dat publiekelijk verbergen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten