Drie dagen na Charlie: PVV eenzaam op kop in peilingen

girrywirry
Foto:

Iets anders had iemand in alle redelijkheid natuurlijk ook niet verwacht.

Het kon eigenlijk ook niet anders: nu Maurice de Hond met zijn wekelijkse peilingen terugkomt van kerstreces, blijkt dat de PVV eenzaam aan kop gaat in de peilingen. Vreemd is dat niet: in een week dat islamcritici in koelen bloede worden vermoord kan je verwachten dat de partij die zich het felst uitspreekt over de islam het gemakkelijkst nieuwe kiezers verwelkomt.

Toch had ik zelf wel een iets grotere verschuiving verwacht, zeker aangezien de kiezersvoorkeur voor het laatst pas halverwege december van het vorige jaar is gepeild:

peilingen1112015

Partijen als D66 (24) en CDA (23) volgen weliswaar pas op grote afstand en de PVV hoeft niet te vrezen binnen aanzienbare tijd diens virtuele koppositie te moeten opgeven, maar de PVV krijgt er dus maar één zetel bij: dat ligt binnen de foutmarge en is dientengevolge een te verwaarlozen winst. Volgens mij kan dat maar één ding betekenen: de PVV zit zo ongeveer aan diens max wat betreft het te winnen kiezers en heeft bijna diens hele potentieel verzilverd.

Dat betekent twee dingen: de partij heeft het momenteel intern op orde. Geen gerommel, geen gerel en alle neuzen dezelfde kant op. Wilders’ leiderschap staat niet onder druk en er is geen interne scheuring aan de gang, ondanks dat ook in de afgelopen periode wederom ontevreden Statenleden opstapten.

Maar 31 PVV-zetels in een voor de mannen en vrouwen van Geert Wilders gunstige electorale week betekent ook dat ze alléén de grootste partij van Nederland kunnen worden als de rest van het politieke speelveld zo enorm verdeeld blijft. 31 zetels is weliswaar meer dan de PVV ooit heeft gehad, maar als je dat afzet tegen de 40+ zetelaantallen die VVD, CDA en PvdA consistent geboekt hebben toen zij de grootste partij waren (2010 uitgezonderd), dan ziet u dat 31 hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zal zijn.

Toch zit Wilders al met al comfortabel in het zadel in afwachting van de Provinciale Statenverkiezingen die over twee maanden gehouden worden. Hij zal die electorale boost daar nodig hebben, want derde-ordeverkiezingen zoals de Provinciale Staten zijn doorgaans niet het moment dat de PVV-kiezer zich massaal komt melden bij de stembus.

Op pagina twee is het volledige rapport van Maurice de Hond te lezen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!