Japan moet poot stijfhouden tegenover ISIS

Geen categoriejan 22 2015, 15:00
ISIS dreigt twee Japanners te executeren. Japan probeert dat te voorkomen, maar kan geen contact leggen met de terroristen.
ISIS houdt al enige tijd twee Japanners gevangen, en eist van Tokio dat er tweehonderd miljoen euro aan losgeld wordt neergelegd voor de twee heren. Het antwoord van Tokio laat op zich wachten, want aangezien ISIS nogal faalt in het oprichten van een staat krijgen de Japanners de ontvoerders niet te pakken.

Japan kan gijzelnemers IS niet bereiken

De Japanse regering is er nog niet in geslaagd om contact te leggen met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Tokio wil 'al het mogelijke' doen om de levens van twee gegijzelde Japanners te redden.

[..D]insdag gaven de gijzelnemers de Japanse regering 72 uur om met 200 miljoen dollar over de brug te komen. Dat is tot vrijdagmiddag. Als niet wordt betaald, dreigt IS de gijzelaars te onthoofden.

Premier Shinzo Abe is echter een verklaard tegenstander van het betalen van losgeld, want dat kan terroristen motiveren tot nieuwe ontvoeringen. Het is dan ook de vraag wat voor opties hij heeft.

Maar betalen aan deze lieden is nog vele malen desastreuzer. Niet alleen laat je dan zien dat je de ruggegraat van een weekdier hebt en daarmee nieuwe ontvoeringen uitlokt, maar ook omdat die €200 miljoen geen enkele garantie vormen. Wie zegt dat die mannen niet inmiddels al geëxecuteerd zijn, of alsnog worden onthoofd of gefusilleerd zelfs áls de miljoenen aan Japanse staatssteun zijn overgemaakt naar ISIS.
Daarnaast kan je van €200 miljoen een aardige oorlog voeren. Nieuwe tanks en raketten, salarisverhoging voor de strijders op de grond, mooie glimmende nieuwe propagandafilmpjes die rechtstreeks uit een Hollywood-studio lijken te komen... met zo'n budget zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos, en wordt ISIS de mogelijkheid gegeven om nog veel meer mensen van het leven te beroven dan alleen die twee Japanners.
Ik hoop dan dus ook dat Shinzo Abe z'n rug recht houdt. Wat mij betreft staakt hij dus ook z'n pogingen contact te krijgen met z'n ontvoerders. Hoe minder ruchtbaarheid wordt gegeven aan dit soort ontvoeringen en de enorme sommen losgeld die geëist worden, hoe beter het is. Het is hard. Heel hard. Maar wel waar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten