Jeb Bush wil 100 miljoen dollar inzamelen in drie maanden tijd

De officiële woordvoerder van Bush ontkent dat ze 100 miljoen als doel hebben gesteld, maar de kans is groot dat dit toch waar is; als officiële woordvoerder wil je de druk er natuurlijk afhalen. Als Bush 80 miljoen dollar ophaalt, in plaats van 100 miljoen, wil je dat mensen verbaasd opkijken en geschokt zijn door dit bijzonder hoge cijfer, niet dat ze zich afvragen waarom Bush de 100 miljoen niet heeft gehaald.

Dat is dus vooral voor de bühne. Aangezien Bush ongekende contacten heeft en nog altijd op steun kan rekenen van het oude en betrouwbare Bush-netwerk is het zeker mogelijk dat hij wel degelijk voor de 100 miljoen gaat. Het zou absurd zijn, maar tegelijkertijd vooral ook indrukwekkend. 100 miljoen dollar in drie maanden tijd terwijl je alleen nog maar één van de vele kandidaten voor de nominatie van je partij bent. Gekker wordt het eigenlijk niet.

Romney, Bush’ enige mogelijke, sterke establishment-uitdager, moet heel snel over de brug komen en duidelijkheid geven over zijn plannen. Hoe langer hij afwacht, hoe meer geld Bush kan inzamelen. Als de oud-gouverneur van Massachusetts iets wil, zal hij zijn kandidatuur de komende dagen moeten aankondigen, daarna is het gewoon te laat.

Wat Romney betreft nog even het volgende: hoewel hij minder libertair en conservatief is dan ik zou wensen is hij wel degelijk een goede politicus die ongetwijfeld ook nog eens een erg goede president zou zijn. Hij heeft bijzonder veel ervaring in de private sector, hij begrijpt hoe de economie werkt en hoe je die een zetje geeft, en heeft ook nog eens verstand van buitenlands beleid. Nee, hij zal Amerika niet meteen veranderen in een libertair walhallah, maar dat is op het moment ook helemaal niet nodig; er moet nu iemand komen die onnodige uitgaven wegsnijdt, die de moed heeft om Amerika’s macht internationaal te gebruiken, en die begrijpt dat belastingverlagingen de beste manier zijn om de economie te stimuleren. De komende president moet zo’n agenda vaststellen en ernaar handelen, zijn opvolgers moeten de staat vervolgens steeds kleiner maken.

Daarom sta ik allerminst vijandig tegenover Romney4President. Ik heb weinig fiducie in een derde presidentschap voor de Bush-familie (alleen al omdat ik denk dat Amerikanen niet van dynastieën houden), maar Mitt Romney in het Witte Huis? Het kan veel, veel erger.

Maar goed, in de tussentijd heeft Romney nog maar een paar dagen of hooguit weken om duidelijkheid te geven over zijn plannen. Doet hij niets, dan wordt Bush waarschijnlijk de kandidaat van het establishment en kan Romney de rest van zijn leven voor staatsman spelen (een rol die hem buitengewoon goed past, overigens).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. arie_jansz

  Tijdje geleden was er al iemand die zeker wist dat Jeb Bush de kandidaat zou worden…

  Ik geloof dat iedereen hem toen heeft uitgelachen hier….

 2. Kuifje

  Romney heeft de nominatie al een keer verloren in 2008. Ook heeft Romney heeft in 2012 verloren tegen Obama.

  En als Romney het voor een derde keer probeert zal hij ook verliezen is mijn inschatting.

  De basis loopt gewoon niet “warm” voor Romney en zeker ook niet voor Jeb.

  Romney is een biggoverment Republiein net als Jeb en een politicus die de nodige flip flops heeft gedaan net als Jeb.

  En natuurlijk is er nog Romneycare (voorloper van Obamacare).

 3. jwhueting

  Als ik moet kiezen tussen Romney en Bush, dan kies ik ook voor Romney. Dat zie ik toch als een man met iets meer kennis van zaken over de economie.

  Dit is natuurlijk een keiharde aanval van het establishment. Ik vermoed dat de primary-kiezers in Iowa of South-Carolina zich niet zo laten afschrikken door 100 miljoen. Maar in andere staten zal het zeker effect hebben.

  Ik geloof dat Bush noch Romney een verkiezing tegen Clinton kunnen winnen.

 4. Chr26

  ik ruik hier wishful thinking. Volgens mij weet v.d Galien als geen ander dat het voor een republikeinse kandidaat erg moeilijk tot haast onmogelijk is om ooit weer een presidentschap te winnen zolang Amerika met de extreem-rechtse teaparty opgeschept zit. Vanwege het systeem daar kunnen politici die teveel van het midden afwijken nooit de meerderheid van het volk achter zich krijgen. Ook al heeft Amerika (niet onterecht) helemaal genoeg van het huidige beleid, vergeet v.d Galien voor het gemak te benoemen dat democraten in het algemeen veel eensgezinder over hun kandidaten dan republikeinen blijken te zijn. De teaparty achterban zal nooit voor een moderate gaan, en visa versa, wat betekend dat de republikeinse partij verdoemd is tot verdeeldheid. Gelukkig zeg ik dan, want hoewel ik persoonlijk ‘the two party system’ een heiloze weg vind, zie ik nog liever een democraat dan een republikein aan de macht

  1. Staphylocoque

   Het gaat inderdaad heel moeilijk worden voor een republikein om ooit president te worden. De VS wordt steeds minder conservatief en schuift langzaam op naar de Democraten.

 5. jwhueting

  Nou zeker, Amerika wordt steeds minder conservatief/Republikeins.

  Ahum.

  http://www.politico.com/2014-election/results/map/house/#.VLO-myuG-So

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.