JOVD, de Mein Kampf-verkoper is geen liberale held

De VVD-jongeren hebben de antiquair die eerder dit jaar werd vervolgd voor het verkopen van Mein Kamp uitgeroepen tot ‘Liberaal van het Jaar’. Ehm..?

Wie heeft het afgelopen jaar de meest nobele liberale daad verricht? Nou, als het aan de junior-Mark Ruttes ligt is dat Michiel van Eyck: de man die in opspraak kwam omdat hij in zijn galerie een exemplaar van Mein Kampf te koop aanbood:

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, bekend door het verkopen van verboden boek Mein Kampf, is door VVD-jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2014. Van Eyck kreeg de prijs wegens zijn principiële strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen overheidscensuur.

JOVD-voorzitter Tom Leijte: “Michiel van Eyck is met succes in verzet gekomen tegen de poging van de overheid om de verkoop van Mein Kampf te bestraffen. Hiermee heeft hij aangetoond dat het verbod volstrekt achterhaald is.”

Voor alle duidelijkheid: ook ik vind dat deze man gewoon Mein Kampf moet kunnen verkopen. Dat is het punt ook niet. Maar is het feit dat deze man zich verzet tegen een strafrechtelijk verbod het nu waard om hem te bombarderen tot ‘liberaal van het jaar’? Bedenk namelijk wel: Van Eyck verkocht Mein Kampf niet eens om de grenzen van het debat op te zoeken of om te pleiten voor een onbegrensde vrijheid van meningsuiting. JOVD’s pogingen om Van Eyck te framen als verzetsstrijder tegen de overheid falen dan ook jammerlijk.

Nee, deze man is antiquair en zag in een antieke Mein Kampf gewoon handelswaar. Daar is uiteraard niets mis mee, maar om nu de heer Van Eyck allemaal politiek-moreel-ethische stickers op te gaan plakken lijkt me een beetje teveel van het goede. We weten niet eens of de man wel een liberaal is; hij kan met het grootste gemak een fervent PvdA-supporter zijn.

Het laatste punt is dat Van Eyck dus helemaal niet heeft aangetoond dat het verbod achterhaald is. De rechter legde in het strafproces de winkelier weliswaar geen straf op, maar handhaafde de strafbaarheid van Mein Kampf. Het Openbaar Ministerie kan ook dit jaar dus net zo gemakkelijk iemand anders aanklagen die het in 2015 in z’n hoofd haalt om het magnus opum van Adolf Hitler in de schappen te leggen.

Kortom, de JOVD toont zich wederom een wereldvreemde organisatie. Als deze knulletjes met hun vreemde beoordelingsvermogen en prioriteiten de toekomst van de VVD vormen, dan belooft dat nog wat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. kooitijger

  Een nominatie als ‘Zakenman van het jaar’ was inderdaad logischer geweest, maar ja, daar gaat de JOVD dan weer niet over…

 2. De Friese

  De JOVD wil hiermee aantonen hoe debiel het is dat de overheid bepaalt wat wij lezen. De verkoper ging hiertegen in om dit te laten zien, om die reden is de man liberaal van het jaar.

  Nogal raar dat men verwijten maakt na aanslag Charlie Hebdo. Vrijheid van meningsuiting, maar niet voor dit zeker?

  Het gaat overigens ook niet om de inhoud, maar de daad. Het gaat er ook niet om of iemand liberaal is, maar of diegene liberaal handelt. Zo was Femke Halsema en Guy Verhofstadt ookk een keer liberaal van het jaar ook niet altijd liberalen te noemen. Gaat om hu liberale handelen dat jaar.

  Beetje hypocriet dit, vrijheid van meningsuiting, maar dit af doen als wereldvreemd

 3. Jacobus

  Ik ben het eens met het openingsartikel.

  Ik zou wensen dat men dat idiote verbod op de publicatie en verkoop van Mein Kampf eens een keer helemaal opheft, al zou het alleen maar zijn om zichtbaar te maken dat de wens van de PVV de Koran te verbieden evenzeer absurd en in strijd met de rechtsstaat is.

  1. LantR.fant

   Ik lees geen varkensvoer, dus ik ken de koran niet.
   Maar als ik zie waartoe dat vunzige vod mensen wereldwijd aanzet, lijkt me de koran heel wat perverser dan Mein Kampf.

   Oh, niet, wacht, alleen de echte islam leest de koran.
   En Sinterklaas bestaat.

 4. V.K.

  -Neem aan dat deJovd meerdere dingetjes hadden voor de prijs, na ja, Dat mein kampf het heeft gewonnen, maakt het des te opmerkelijker.

  -Zie dit meer als JOVD propaganda.

 5. vanGodlos

  De Donald duck leest prettiger dan de Koran en de Bijbel………..Mein kampf lees ik op het toilet tijdens een grootte boodschap.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.