PvdA-top sjoemelt met vrije artsenkeuze

Geen categoriejan 18 2015, 12:00
De vrije artsenkeuze een wettelijk recht? Niet als het aan de PvdA-top ligt.
Slecht nieuws voor iedereen die na de kamikaze-actie van de PvdA in de Eerste Kamer vorige maand dacht dat de sociaal-democraten toch nog enige principes hebben: de partijtop heeft vandaag tijdens de tweede congresdag van de PvdA een motie afgeraden om de vrije artsenkeuze als wettelijk recht te garanderen. Oftewel, de vrije artsenkeuze gaat straks gewoon bij het grofvuil als het aan de PvdA ligt. Citaat:

Een actuele motie van de PvdA-afdeling Amsterdam-Zuid daarover, die zondag op het partijcongres in Utrecht wordt besproken, krijgt geen steun van het partijbestuur. Volgens het partijbestuur vraagt de motie de Tweede Kamerfractie iets dat "feitelijk onmogelijk is".

Het argument dat de partijtop geeft is vooral technisch van aard, zodat het lekker moeilijk wordt om voor de motie te zijn:

In de huidige zorgverzekeringswet is al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een goedkopere, zogeheten naturapolis heeft, aldus het partijbestuur. "Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo'n polis en heeft dus geen volledig vrije artsenkeuze." Een wetswijziging van het kabinet zal de huidige praktijk niet ongedaan maken, aldus het partijbestuur.

De partijtop vindt zo'n motie voor een wettelijk recht op een vrije artsenkeuze moet worden afgeraden omdat de motie vraagt "van de Kamerfractie om ongeacht de inhoud van het te verwachten wetsvoorstel altijd tegen te stemmen". Tja. De PvdA probeert de eigen leden te ontmoedigen voor de motie te stemmen door het op technische argumenten te gooien waar niemand verstand van heeft.
Leuk geprobeerd, maar de kiezer weet intussen wel waar hij aan toe is met de sociaal-democraten: bij nieuwe verkiezingen kunnen ze de PvdA gerust links laten liggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten