PVV blijft onbetwiste nummer één bij De Hond

wilderwin
Foto:

Alhoewel de VVD en de PvdA licht opkrabbelen, blijft de PVV even groot als de beide coalitiepartijen samen.

In de peiling van Maurice de Hond van deze week blijft de PVV fier bovenaan staan: 30 zetels. Alhoewel dat er vorige week eentje meer was, hoeft de partij van Geert Wilders zich nergens zorgen over te maken: concurrenten D66 (24 zetels) en CDA (23 zetels) volgen op een gepaste afstand. Het wordt met deze peilingen interessant om te zien hoe goed de PVV gaat scoren met de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Want ondanks dat er momenteel geen schandalen zijn rond Wilders’ of één van zijn mensen, wordt het lastig om zijn achterban naar een ‘derde orde’-verkiezing te slepen. Vier jaar geleden zorgde dat ook al voor een teleurstellende uitslag.

Niet alleen de PVV, maar ook PvdA en VVD kunnen tevreden zijn met deze peiling: beiden gaan er één zeteltje op vooruit. Maar kraai niet te vroeg victorie: het is voor Rutte en Samsom niet alles goud wat blinkt. De Hond laat zien dat dit kabinet nog altijd op weinig instemming kan rekenen onder VVD-kiezers en wijst op de zware onvoldoendes die liberalen ook aan ‘hun’ bewindslieden geven. Blok krijgt een 4,3, Opstelten een 4,5, Kamp en Schippers allebei een 4,7 en Rutte een 5,2. Wat met de Provinciale Statenverkiezing in het verschiet echter zorgwekkender lijkt, is het feit dat die rapportcijfers de afgelopen maanden alleen maar gedaald zijn. De stijgingen van de coalitiepartijen liggen daarnaast ook binnen de foutmarge, en ook al passeert de VVD vandaag de SP in zetelhoeveelheid; zowel D66, PVV als CDA blijven de liberalen in electorale omvang voor. Over de PvdA hebben we het maar helemaal niet.

Het moge dan ook duidelijk zijn wat het verhaal wordt aangaande de aanstaande verkiezingen: D66, PVV en het CDA gaan voor een winst. VVD en PvdA gaan voor verlies, en deze twee Kamerzeteltjes zijn niet het begin van een miraculeus herstel.

Kortom: de weg naar de verkiezingen in maart is geplaveid met uitdagingen. Het zal voor de coalitiepartijen een hele zware dobber worden, de aankomende verkiezingscampagne. Qua overtuigingsoverkracht richting de kiezer, dan. De PVV heeft het om dat vlak comfortabeler, maar heeft dus een ander probleem: het moet de achterban zien te verleiden uit de luie stoel te komen. Een minstens zo zware opdracht.

Voor meer statistieken, cijfers en diagrammen over de peiling van vandaag en de afgelopen maanden: zie het volledige rapport van Maurice de Hond.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!