Quinsy Gario blijkt fan van zwarte racist Robert Mugabe

Gemma Planell / MACBA, 2014 / Flickr
Foto: Gemma Planell / MACBA, 2014 / Flickr

Het gaat van kwaad tot erger met de zelfbenoemde voorman van de anti- Zwarte Pietenbrigade in Nederland.

Alhoewel eigenlijk niet gewend zijn te horen van figuren als Quinsy Gario in de maanden vlak na Sinterklaas, doet de Antilliaanse subsidiekunstenaar vandaag toch van zich spreken. Voor één keer niet over Zwarte Piet, maar over de politiek van het Afrikaanse land Zimbabwe. Mijnheer Gario vindt namelijk dat Robert Mugabe – sinds jaar en dag de president van het Afrikaanse land – eigenlijk best een toffe peer is:

Ziet u: Robert Mugabe (inmiddels alweer meer dan een kwart eeuw aan de macht in het straatarme land) heeft namelijk gestreden tegen de Apartheid van zijn land in de jaren ’60 en ’70. En dat pleit hem kennelijk voor altijd vrij van elke mogelijke misdaad die hij daarna heeft begaan.

En die lijst met misdaden? Die is indrukwekkend lang. Heeft u pen en papier? In ieder geval moet u opschrijven: racisme tegenover blanken, het voeren van een dictatoriaal bewind, het onderdrukken van de vrije meningsuiting, het martelen (!) van politieke tegenstanders, corruptie, homofobie, de economsiche instorting van Zimbabwe, massale onteigening van bonafide (blanke) eigenaren en het manipuleren van verkiezingen.

Iedereen die het al te openlijk opneemt tegen Mugabe kan rekenen op een ontmoeting met zijn doodseskaders. Hoe gruwelijk die te werk gaan, wil ik door onderstaand citaat uitlichten:

The Times charged that on 12 June 2008, Mugabe’s Militia murdered Dadirai Chipiro, the wife of Mugabe’s political opponent, Patson Chipiro, by burning her alive with a petrol bomb after severing her hands and feet.

Begrijp me niet verkeerd: het is heel goed dat Zimbabwe een onafhankelijk land is, en dat de pro-blanke Apartheid daar is afgeschaft. Maar het is onverteerbaar dat het land inmiddels onvrijer is, dan het ooit onder de Apartheid was. Zowel de blanke minderheid als de zwarte meerderheid kunnen geen kant op onder het misdadige regime van de heer Mugabe. Mugabe heeft de Apartheid niet afgeschaft, maar van kleur veranderd. En het land daarbij ook maar meteen ontdaan van alle trekjes van een liberale democratie die het nog had.

Mijn punt hiermee? Al met al toont dit perfect aan waarom Quinsy Gario zo’n verknipte geest is. Je moet toch echt wel volkomen van de pot gerukt zijn als je jarenlang hele haatcampagnes voert tegen een geliefde kindervriend als Zwarte Piet, maar vervolgens wel de staatsmoordenaar Robert Mugabe gaat zitten relativeren en vergoelijken.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!