Regering veegt diplomatenbriefing MH17 onder het tapijt

Geen categoriejan 23 2015, 18:00
We mogen niet weten wat onze diplomaten over het Oekraïense luchtruim wisten voor vlucht MH17 werd neergeschoten.
In Amerika hebben ze een wijze uitspraak: It's the cover-up, stupid! Wat dit betekent: een fout van de regering - of van politici - is erg, maar kiezers zijn behoorlijk vergevingsgezind. Ze grijpen pas in als ze het gevoel krijgen dat er iets mis is gegaan, maar dat de boven-ons-gestelden het hoe en wat proberen te verbergen. Dan krijg je publieke onrust, vragen, en uiteindelijk koppen die rollen.
De wijze waarop de regering omgaat met de aanslag op vlucht MH17 doet me daar bijzonder sterk aan denken:

Een Nederlands verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli zijn geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne blijft geheim. De oppositiepartijen CDA en D66 hadden gevraagd de inhoud openbaar te maken.

Premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verstoppen zich achter het non-argument dat het vrijgeven van dit soort diplomatieke informatie de werkrelatie met bondgenoten (en niet-bondgenoten ook, trouwens) kan verzieken. Nou weet ik niet precies op welke planeet de heren bewindspersonen leven, maar hier op aarde is dat immense flauwekul. Dit soort informatie kun je als regering gewoon vrijgeven. Punt.
Nee, dat is niet juist. De regering kan deze informatie niet slechts vrijgeven, zij is daartoe verplicht.
Dat laatste geldt in ieder geval wat de volksvertegenwoordiging betreft. Misschien dat je kunt stellen dat het niet verstandig is om alles zomaar in de openbaarheid te gooien, maar het is wanstaltig dat de regering zelfs parlementsleden ervan weerhoudt om deze stukken in te zien.

Rutte benadrukte dat het interne stuk wel in het bezit is van relevante instanties, zoals de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij wil ook niet dat de Tweede Kamer het verslag vertrouwelijk inziet. Het parlement weet dat het verslag bij de relevante instanties ligt, zei Rutte.

Het kabinet zat al in de problemen door MH17, maar ik hoop dat dit nu nóg meer het geval is. Het parlement kan en mag dit niet accepteren. Alles moet worden uitgezocht en als bewindspersonen fouten hebben gemaakt moeten ze gedwongen worden om daar verantwoordelijkheid voor te nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten