Australië laat zien hoe je moslimextremisten moet aanpakken

Geen categoriefeb 23 2015, 9:00
Radicale moslims kunnen hun paspoort verliezen.
Waar Trouw afgelopen week de softe 'deradicaliseringsstrategie' van Denemarken nog verdedigde, gooit Australië het over een heel andere boeg. In plaats van moslimradicalen dood te knuffelen wil dat land ze juist aanpakken.
Ik weet het: een schokkend idee, maar misschien dat het werkt. Zoals De Telegraaf bericht:
Australië gaat harder optreden tegen haatpredikers en extremisme in het land. Inwoners die als potentiële bedreiging worden gezien lopen het risico hun Australische paspoort te verliezen. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott maandag verklaard in de hoofdstad Canberra.
Abbott heeft daartoe besloten naar aanleiding van de "fatale gijzeling" in een café in Sydney vorig jaar, waarbij drie mensen om het leven kwamen waaronder de gijzelaar zelf.
En dat is niet alles. Uit onderzoek blijkt dat Australische moslimjongeren snel radicaliseren. Zo vechten er op dit moment zo'n negentig Australische moslims in Syrië en Irak, zijn er dertig Syriëgangers onderhand teruggekeerd en - niet geheel onbelangrijk - lopen er minstens 140 actieve ISIS-aanhangers rond in dat land.
Bij dat laatste getal moet u voor ogen houden dat het dus gaat om actieve aanhangers, niet om andersoortige sympathisanten; mensen die de islamitische moordenaarsbende ISIS weliswaar steunen, maar daar verder niets mee doen. Als je die erbij betrekt vallen de cijfers ongetwijfeld (significant) hoger uit.
Hoe dan ook, het is bijzonder goed en hoopvol dat Australië door heeft dat je de Radicale Islam actief moet bestrijden. Andere landen, met name in West-Europa, kunnen daar het één en ander van leren. Ook wij zijn te soft en te vriendelijk voor moslimextremisten. Daar moet per direct verandering in komen.
Zo moet het mogelijk worden om moslimextremisten met een dubbel paspoort het Nederlandse paspoort te ontnemen. Vervolgens moet het mogelijk worden gemaakt om dit soort tuig uit te zetten; ga maar terug naar het land waar je familie oorspronkelijk vandaan komt (wat in deze meeste gevallen Marokko zal zijn). Misschien dat je daar welkom bent, in Nederland ben je dat niet.
Is dat niet mogelijk omdat een extremist maar één paspoort heeft, te weten het Nederlandse? Dan moeten mensen die met de vijand heulen vast worden gezet. We hoeven het niet te accepteren dat er verraders zijn die feitelijk als agenten functioneren van onze vijand.
Goed, de komende tijd moeten we maar afwachten wat premier Abbott nog meer in petto heeft voor Australische extremisten, maar het is duidelijk dat hij het in ieder geval serieus meent. Misschien dat onze premier, Mark Rutte, hem binnenkort even kan bellen om ideeën op te doen over wat Nederland kan doen aan zijn eigen extremistenprobleem?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten