Betuttelende PvdA’er Mansveld verbiedt plastic tasjes per 1 januari

Wilma Mansveld is een betuttelaar pur sang. Tijd voor verzet.

Vanaf 1 januari volgend jaar is het zover: dan zijn de gratis plastic tasjes verboden. Winkels mogen dan geen tasjes meer uitdelen aan klanten om hun spullen mee naar huis te nemen. Grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo delen allang geen gratis plastic tasjes meer uit, maar toch vindt Mansveld dat er een verbod moet komen. Want zo zijn PvdA’ers. Als er iets moet gebeuren, dan moet het altijd via de overheid worden afgedwongen.

Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen. Er komen wel twee uitzonderingen op het verbod. Het gaat dan om plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid. Mansveld komt met de aanpak omdat plastic tassen grote negatieve effecten hebben op het milieu. Plastic breekt nauwelijks af waardoor het zich ophoopt.

De PvdA-staatssecretaris beweert dat er onder consumenten steun is om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Mij heeft ze in ieder geval niks gevraagd. Waarschijnlijk heeft ze haar oor te luisteren gelegd bij milieuclubs die beweren grote groepen Nederlanders te representeren. Zo gaan die dingen. Mansveld wil gewoon Brussel naar de kroon steken, want de Europese Unie wil zich ook al bemoeien met uw boodschappen.

Helaas is er een Kamermeerderheid voor het plastictasjesverbod, maar niet dankzij coalitiepartner VVD. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt het een “ronduit slecht plan“. Vooral wat betreft de uitvoering zijn er vragen te stellen. Dijkstra: “Willen we straks speciale inspecteurs die incognito met een gleufhoed de markt afstruinen op zoek naar een de wet overtredende marktkoopman?” Een uitstekende vraag. Ik zie Mansveld er wel voor aan.

Ik hoop dat winkels en marktkooplui massaal in stil verzet komen tegen het betuttelende plastictasjesverbod van Mansveld. Gewoon blijven uitdelen, die tasjes. Desnoods laten ondernemers klanten vijf cent voor een tasje betalen om vervolgens iedere klant vijf cent korting op de totaalprijs van de boodschappen te geven. Dat zou ik een mooie stunt vinden. Daar komt de plastictasjespolitie van Mansveld nooit achter. Weg met de betutteling!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Moose

  Precies, opzouten met die maffia uit Brussel en Den Haag!

 2. Dennis_WSPK

  De PvdA en vele daaraan verwante clubs streven al sinds de jaren 70 naar een Brave New World waarin de overheid alles tot in detail regelt en waarin alle risico’s zijn uitgesloten. Een ware dystopie waarvoor in heel wat boeken en films voor gewaarschuwd wordt.

 3. Jasterke

  Er was eens… maar nu dus écht waar,
  een Volk dat bestond uit naïeven
  dat zichzelf met gelieg bleef gerieven
  en zó hield men de schijn bij elkaar !
  .
  maar óók was er een man uit dat Volk
  die besefte wat de meesten toch misten
  (en dus van geen Vrijheids-kans wisten),
  en dus steeds rijper voor kogel en dolk…
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 4. Gerben

  Tasjes zijn slecht voor het milieu omdat er mensen zijn die de tasjes in het milieu donderen in plaats van in de prullenbak. Om diezelfde reden zou je ook frisdrankblikjes kunnen verbieden. Of PET flesjes. Doppen op flessen zijn ook een grote ergernis. Het probleem van zwerfvuil is hier niet mee opgelost. De oplossing is gewoon: meer blauw op straat om bekeuringen uit te delen (en tussendoor boeven te vangen) en meer werklozen zwerfvuil laten opruimen.

  1. Brave Hendrik

   Veel beter is het om de producenten van zwerfvuil (Heineken,Marlboro, CocaCola, etc.) de kosten van het opruimen te laten betalen. Dan moeten ze ofwel (1) hun consumenten maar beter opvoeden (bv door statiegeld systeem) ofwel (2) betere niet vervuilende verpakkingen gebruiken.

 5. Baksteen

  Als ze iets aan plastic tasjes wil doen moet ze eens in Myanmar gaan kijken en daar de helpende hand toesteken. Nederlanders gooien die dingen gewoon in de vuilnisbak voor plastic. Wat is verbieden toch makkelijk, echt PvdA. (verkiezingsslogan :-))

 6. Gielah

  Kijk…. mij persoonlijk maakt het niet uit, of die plastic tassen al of niet blijven bestaanm want: a. ik gebruik altijd mijn eigen boodschappentassen en b. wat ik zoal aan plastic verpakkingen binnen krijg, dat gaat toch in speciale afvalzakken voor plastic, zoals die in onze gemeente zijn voorgeschreven.

  Wat ik wel verwerpelijk vind, is het óngelooflijke betuttelen en verbieden op letterlijk élk gebied, dat door Brussel is ingezet en hier braafjes wordt nagevolgd.

  Wij HEBBEN niets met Brussel te maken!
  Wij hébben niet voor Brussel gekozen … sterker nog… wij móchten niet eens voor of tegen Brussel kiezen.

  Een en ander houdt in, dat Brussel ( voor mij en vele anderen) absoluut irrelevant is.
  Daar hebben ze het naar gemaakt.
  Je kunt je niet als een stel dictators gedragen en toch nog medewerking van burgers verwachten… het een sluit het ander uit.

  Wat de PvdA betreft… vergane glorie en een gepasseerd station.

  1. Frank Verhoef

   Kijk, zo sta ik er ook in. Ik gebruik amper plastic tasjes, omdat ik mijn eigen tas meeneem. Een verbod is totáál niet nodig.

   1. Moose

    Klopt, maar want PvdA he…

   2. Brave Hendrik

    de plaatselijke groenteboer doet hier mijn limoenen per 5 in een plastic zakje. Mag dat volgend jaar nog? Waarschijnlijk wel als hij de limoenen 95 cent maakt en het zakje 5 cent?

  2. Limburgse Kuifje

   In Duitsland is het anders geregeld. Als wij flesjes meenemen (water, cola of wat dan ook) dan zit hier statiegeld op. Als je die flesjes weer inlevert dan krijg je je geld terug. De flesjes doe je in een flessenautomaat en die automaat hoor je het flesje kraken. Er blijft nauwelijks iets van hem over en het geheel is daarna makkelijk weer te recyclen.

   Ach maar hier willen we alles verbieden, overal regeltjes voor hebben en wat nog weer.

   Ik moest vorige week kei- en keihard lachen om de gemeente Amsterdam. Die hebben zich suf betaald om de prostitutie enigzins in te dammen. Nu runnen ze zelf als gemeente een bordeel met 50 plaatsen. En lachen hoor want ze hebben daar een heel dik boek gemaakt vol met regeltjes. Hoe je een speeltje schoonmaakt, wat hygiene is, hoe je een condoom omdoet etc. etc.

   Nederland is knettergek, en wordt elke dag nog gekker.

 7. Ni28

  Als je in de tijd van het communisme stapte in een tram in Praag kon je ongeveer 10 opschriften lezen van alles wat niet mocht. Links is een “verbiedt partij”.

 8. Antivenin

  Mensen die op het pluche (willen blijven) zitten, moeten af en toe laten zien dat ze ook echt iets doen. Vandaar de betutteling, vooral van onze TK, omdat hun taken grotendeels door de dictatuur in Brussel zijn weggekaapt.

  En wij maar belasting betalen om dit zootje incompetenten aan het “werk” te houden.

 9. V.K.

  -Wordt je midden in de stad aangehouden door de milieupolitie welke het recht heeft om te controleren of het door u gedragen plastic tasje uit de supermarkt daadwerkelijk wordt gebruik in verband met de voedselveiligheid . Nou, dan kan u een weekje van uw vakantie verplicht doorbrengen in een gesloten milieu heropvoedingskamp waar de dagbesteding een gezonde mix is van staats-indoctrinatie en dennebomen onder staatstoezicht snoeien.

 10. W.H.J. Reiss

  18 Maart. W-Day. Dag van de ‘Afrekening zonder plastic tasje’ !! Weg met de ArabierenClub !!!

 11. bramm

  Mijn geluk kan niet op want dankzij deze maatregel weet ik nu zeker dat mijn 4 gratis plastic tasjes per jaar nooit maar dan ook nooit in de plasticbende van de Stille Oceaan zal komen te drijven.
  Wat is de wereld toch weer een stuk mooier geworden, halleluja.
  Wat is ook al weer de overeenkomst tussen de koran en de PvdA? Ze verbieden alles.

 12. Chef-70

  In de praktijk betekend dit dat men gewoon geld gaat vragen voor de tasjes, al is het maar 5 cent.

 13. Gerardsbroer

  Toen ik Wilma voor het eerst zag, bij het poseren op het bordes, als kersverse staats, zag ik het meteen; die vrouw heeft ballen – spreekwoordelijk natuurlijk – en gaat nog grootse dingen voor ons land verrichten.
  Nu is het moment dan daar. Wilma heeft ons land een waarlijk verbod op plastic tasjes geschonken. Wilma, meid.. In één woord fan-tas-tisch!
  Iemand nog iets van Ronald Plasterk gehoord de laatste tijd?

 14. Two Ravens Black Kettle

  Ik gebruik nooit plastiek tassen. Ik erger me er ook gigantisch aan wanneer ik in supermarkten sta in Ierland, Engeland of Portugal. Tien, twintig plastiek tassen voor 1 volle boodschappenwagen. Totale waanzin. De hele oceaan ligt vol met die rotzooi
  Koop voor een paar seconde gewoon enkele fatsoenlijke of gebruik dozen

  Ik heb echter eveneens een gigantische hekel aan betutteling. De staat die uitmaakt hoe ik moet denken en leven.
  Vrijheid wil ik, geen Staat die voortdurend over mij schouders tuurt of ik wel volgens de nauwe PC richtlijnen leef.

 15. D. G. Neree

  “Desnoods laten ondernemers klanten vijf cent voor een tasje betalen om vervolgens iedere klant vijf cent korting op de totaalprijs van de boodschappen te geven.”

  Komt Frank Verhoef eigenlijk wel eens zelf in de supermarkt? Dan zou hij weten dat geen enkele supermarkt tassen weggeeft maar 20 of 25 cent per tas vraagt.

  1. Brave Hendrik

   8 cent bij de Aldi

  2. Phoenix

   Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in Duitsland heb je van die dunne plastic zakjes om losse appelen, radijsjes etc. in te doen, en die zakjes kosten niets. Daarentegen heb je die grote plastic tassen, waarvoor je moet betalen, maar die lijken me geen probleem, want we doen jaaaren lang boodschappen met dezelfde tassen (altijd een stuk of vijf in de achterbak van de auto), tot ze een keer kapot gaan, en dan gaan ze in de Gelbe Tonne voor plastic afval. Daar belanden overigens ook die zakjes voor fruit etc., en dat wordt allemaal keurig verwerkt.

 16. Two Ravens Black Kettle

  Nu ik er nog eens goed over nadenk. Ik ben eigenlijk wel voor het afschaffen van gratis plastiek zakken.
  Althans ik heb daar -als ik heel eerlijk ben- geen enkele moeite mee.
  Ja het druist tegen mijn gevoel van totale vrijheid in maar totale vrijheid is natuurlijk een idee fixe.
  We hebben ook de import van ivoor verboden.

  De plastiek soep die in onze oceanen rond drijft zorgt voor dood en verderf. Net als die dodennetten.
  Ja, hoe langer ik er over nadenk; prima. Schaf maar af. Het liefste zou ik alle plastiek tassen afschaffen

  Ik besef overigens terdege dat ik nu een standpunt inneem waarmee 95% van de DDS lezers het niet eens zullen zijn.
  Dat mag ook wel eens. Bij linkse fora is het net andersom.

  Een wereldwijde afschaf van plastiek zakken.

 17. HenryJoseph

  Jammer dat mensen zelf niet zo verstandig zijn om hun omgeving schoon te houden. Zo vraag je om betutteling.

 18. tonzwart

  Waarom hoor ik van deze staatssecretaris niets over de ballonnetjes die massaal opgelaten worden bij steeds meer feestjes, happenings en zelfs begrafenissen? Die komen overal in het millieu terecht en in de magen van reeën, en ander wild.

  1. Mart

   Wat dacht je van de kapotjes in het lieflijke bos ,zwarte ton?

 19. carthago

  En let maar op, op straffe van een boete van E400,-,net zoals de energiewijzer. Leuker kunnen we het niet maken, wel gestoorder.

 20. Mart

  HOLLANDERKES, wat maken jullie je toch weer druk.Hier in brasil gaan alle boodschappen in plastic ZAKJES,
  Vorig jaar probeerden ze dit te stoppen, maar niet voor lang. Het volk pikte het niet.Nu help ik mijn ega dus weer dapper mee alle boodschappen in plasticzakjes te stuwen ,welke wij bij thuiskomst in de enige vuilnis PLASTIC zak kieperen te samen met lege frisdrankflessen en batterijen.Alles gaat na enige sortering ( de flessen) op de belt de grond in, want van verbrandings ovens bij mij niet bekend. Duurt ongeveer 100 jaar om die duizenden tonnen plastic te laten verdwijnen. Wij zijn hier met meer dan 210 millioen vervuilers,dus een overweldige meerderheid ,die het geen eene moer kan schelen of de wereld verzuipt in het vuil…jammer ,jammer, jammer.

  1. Brave Hendrik

   Ja, mijn Braziliaanse kennissen vergeten hier in NL ook altijd hun boodschappentas mee te nemen.

   1. Mart

    Mijn vrouw heeft gisteravond de aangeharkte twijgen en droge bladeren uit onze tuin buiten op straat in de hens gestoken, mag nog en alle muggen plijten.Als je alles netjes in 100 kg zakken buiten zet staan die er over enige maanden nog.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.