Burundi slacht mensen in ISIS-stijl na Nederlandse ontwikkelingshulp

Leuk, progressief en idealistisch ideetje hè, die ontwikkelingshulp?

Anno 2015 zijn er een aantal zaken waaraan je de eigenwijze en onverbeterlijke geitenwollensokken-progressief kan herkennen.  Eén van die kenmerken is zijn ‘ja maar, het christendom…‘-reflex wanneer islamkritiek wordt geuit. En het ander is het heilige geloof in ontwikkelingshulp. Hoe vaak ook wordt bewezen dat ontwikkelingshulp ineffectief, duur en zelfs contraproductief is… de vastgeroeste progressieve medemens blijft dapper doorpleiten voor ontwikkelingshulp om onze ‘koloniale zonde’ af te spoelen, een continent ‘op te voeden’ en gewoon om schuldgevoel af te kopen.

Over hoe paternalistisch dergelijke bovenstaande noties zijn heb ik het nog niet eens. Ik wijs vandaag alleen op de gevolgen van vol met de oogkleppen op doneren aan allerlei twijfelachtige Afrikaanse landen. Neem bijvoorbeeld… Burundi.

Misschien gaat het te ver om Burundi ‘klein ISIS‘ te noemen naar aanleiding van deze praktijken, maar duidelijk is dat het niet al te nauw wordt genomen met de mensenrechten in deze Afrikaanse republiek:

‘Nederland moet Burundi-steun stoppen na executies’

De sinds jaren door Nederlanders getrainde leger- en politiemacht in Burundi heeft zich schuldig gemaakt aan grove schendingen van de mensenrechten. Volgens de organisatie Human Rights Watch (HRW), die ten minste 47 standrechtelijke executies rond de jaarwisseling registreerde, moet Nederland de steun opschorten.

Maar onze progressieve PvdA-ministers Koenders en Ploumen lieten in ieder geval al weten enorm ‘geschrokken’ te zijn door dit nieuws. Echt waar, jongens? Komen jullie er nu pas achter dat het ontvangen van cadeautjes van de Nederlandse belastingbetaler mensen niet plotsklaps verandert in heilige engeltjes die nooit iets verkeerd doen?

Koenders en Ploumen moeten helemaal niet geschrokken zijn, maar boos.  Boos op Burundi, want Nederlands belastinggeld is gebruikt voor het spelen van ISIS’je. En uiteraard ook boos op zichzelf: zij hebben tot het allerlaatste moment vastgehouden aan de mythe dat ontwikkelingshulp een soort wondermedicijn is dat iedereen die het ontvangt geneest van zijn primitieve noties. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ontwikkelingshulp geeft de ontvanger maar één ding: geld. En dat geld kan ook worden aangewend om executies mee te financieren.

Het is dus hoog tijd dat niet alleen onze minister van buitenlandse zaken en onze minister van internationale handel dit beseffen, maar Nederland en masse. Draai die internationale subsidiekraan maar goed dicht. Uiteraard gaan er dan een aantal geitenwollensokjes klagen, maar hun geween moeten we maar voor lief nemen als we daarmee een aantal ISIS-stijl executies kunnen voorkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. LantR.fant

  Linkse mensen maken zich nooit zo druk om hun falen. Ze spreken liever van “voortschrijdend inzicht”.

  Dat v.i. is daarbij in de regel verpakt in 1.000 waarschuwingen vooraf, dat deze zienswijze onrealistische en schadelijk is. Maar dat hindert een socialist niet zo, want het is toch maar andermans geld wat hij/zij uitgeeft.

 2. Wilhelmson

  Als ontwikkelingshulp de functie van noodhulp overstijgt dan is het best voor de lokale bevolking/ maatschappij ermee op te houden.
  1/ wordt OH een concurrentie voor de lokale economie en lokale geschoolde arbeidskrachten
  2/ wordt er daardoor een meestal falend ( als dan niet corrupt) bestuur mee gefinancierd die haar greep op haar bevolking hiermee mee verstevigd en het falen zal bestendigen.
  3/ blijven met de OH een groot percentage van de middelen kleven als werkingsmiddelen die meestal niet efficient en ver van de doelstelling terecht komen
  4/ zal door alles hierboven mogelijke lokale oplossingen uitgesteld of verhinderd worden en de situatie uiteindelijk veel intenser escaleren.

 3. Wilhelmson

  En het is nu eenmaal niet leuk te moeten toegeven dat je beeld van de wereld in feite op een illusie is gebouwd.

  1. Gielah

   Maar als je nu geen ander wereldbeeld hébt… en ook geen echt vast fundament?

   Leeg is en blijft leeg, toch?
   Ik erfde indertijd de boekenkast van mijn zéér linkse schoonvader en heb nog een tijdje getracht, al die ‘het volk verheffende’ boeken te lezen.
   Ik werd daar echter ongelooflijk depri van!
   Daar zat nu helemaal NIETS van uitzicht in.
   Dus hup… mee met het grofvuil.

   Daarna hebben we een tijdlang via amusements-televisieprogramma’s (VARA en zo) kunnen kennismaken met de principes van links.
   Grote bekken, mensen met allerlei afwijkingen en behept met niet-Nederlandse culturele achtergronden… die ons opgedist werden als béter en rúimer dan wat we uit onze cultuur kenden en waardeerden, werden ons week na week als zijnde humoristisch en eigentijds en wenselijk door de strotten gestampt.

   Dan de actualiteitenprogramma’s, waar bijdehand en sarcastisch doende linksen met neergetrokken mondhoekjes of ronduit schamperend dát Nederland bespraken – en afwezen – dat wij juist wilden behouden… terug hebben… opnieuw opbouwen.. omdat dat naar onze levensfilosofie eerlijker, rechtvaardiger, warmer en wél met uitzicht is.

   Ieder links georiënteerd mens mag van mij van zijn eigen uitzichtloze leegte beleven en genieten.
   Die vrijheid heeft een ieder!

   Ik wil het alleen niet als een soort algemeen evangelie de samenleving in dit land zien bepalen.
   Niet iedereen is namelijk links.
   Niet iedereen denkt dat een mens alleen maar een lichaam is… ( terwijl ik bijvoorbeeld geloof dat ik … tijdelijk… een lichaam héb.. dat ook nog eens bestúúrd wordt door geestelijke krachten… en dat ermee stopt als die geestelijke krachten het welletjes vinden en ophouden het te bezielen)
   en niet iedereen denkt dat met de dood van het lichaam alles ophoudt.

   Met zo’n geheel ander levensfundament, wil je niet in een ( uitsluitend) linkse flatliners-samenleving, met daar ook van uitgaande media, leven.
   Over de islam zullen we dan maar helemaal zwijgen!
   Die mag alleen in islamitisch-bestuurde landen maar invloed op het openbare leven hebben… meen ik…en nooit in der eeuwigheid hiér de zaken mede bepalen.
   Maar links zit voortdurend op de hurken bij islamieten, om te vernemen hoe ZIJ het hier graag hebben willen!
   Fout!

   1. nick

    En weer kan ik alleen maar instemmend knikken Giellah! Je zegt wat ik denk. Dank, Alleen, over de Islam moeten we in het geheel niet zwijgen,( al bedoelde je dat hier anders. )
    We moeten juist blijven roepen dat het een verwerpelijke, barbaarse, achterlijke ideologie is en levensgevaarlijk voor de gehele wereldbevolking. Ook voor de moslim zelf want deze zit gehersenspoeld zijn leven uit en zal nooit weten wat werkelijke vrijheid en medemenselijkheid is, in al zij facetten.

    1. arie_jansz

     ls jij denkt wat Gielah zegt heb je toch een levensgroot probleem Nick….

     1. nick

      Hoezo?
      Heel fijn als je ziet dat een ander zegt wat jij ook denkt en ik ben het helemaal eens met Gielah over de linkse kerk! Geen enkel probleem dus.

   2. Taljaard

    @Gielah
    Amen!
    Daarom kijken veel gelovige mensen in dit land dus ook geen TV.

    1. Pimsch

     Geen TV. maar ook geen kerk. Ga daar maar zitten in zo’n groot oeroud en griezelig gebouw dat binnen net zo koud is als buiten. Waar alles draait om de dood net als in een mausoleum. Waar iedereen wordt uitgekafferd door een demagoog en begint te rillen en te zweten. Een demagoog die het leven vernauwt tot die ene genade: een bijna homofiele relatie met Jeeeeeezus!

 4. Two Ravens Black Kettle

  Lees de crisiskaravaan van Linda Polman. Hoe ontwikkelingshulp moordpartijen beloonde en de oorlog aan de gang hield in O-Congo en Rwanda.
  De onwikkelingshulpverlener als gretig hulpje van de Hutu’s doodseskaders

 5. janszm

  Andermans geld weggeven geeft sommige mensen een geil gevoel.
  De beste hulp is: GEEN HULP.

  Om te blijven leven moet een mens zelf in actie komen. Krijgt diezelfde mens iedere dag een dollar, dan gaat hij niet dood maar onderneemt ook niets.

  De beste hulp? Geen hulp.

 6. pejoar

  1 Alle ontwikkelingshulp stoppen.
  2 Iedereen die wil geven moet dat in zijn belastingaangifte verwerken.
  Zo zien we hoeveel links overheeft voor de medemens

 7. Seneca

  @AJ
  Leuk zo’n reactie Arie. Je hebt het weer voor elkaar om een normale discussie te bederven. Ga zo door jongen, je beloning in de socialistische samenleving zal groots zijn. Alles wat boven het maaiveld komt wordt onthoofd; je zit dus goed bij je moslim vrindjes.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.