Doodgeschoten Argentijnse aanklager had arrestatiebevel tegen president Kirchner

Geen categoriefeb 04 2015, 12:00
Zuid-Amerika en corruptie... Je zou bijna denken dat er een verband bestaat tussen de twee.
De Argentijnse aanklager die onlangs dood werd aangetroffen, Alberto Nisman, had een arrestatiebevel voor president Cristina Kirchner. Dat bericht De Telegraaf.
En dat is niet alles: ook had hij een arrestatiebevel voor de minister van Buitenlandse Zaken Timerman (I kid you not, in Argentinië hebben ze inderdaad hun eigen versie van onze Frans).
De reden? Kirchner en Timerman werden er door de aanklager van verdacht 'Iraanse functionarissen de hand boven het hoofd te hebben gehouden.' De Iraniërs in kwestie waren volgens hem betrokken bij de aanslag op een Joods centrum in 1994 waarbij maar liefst 85 mensen omkwamen.
En nu komt het; de dag na zijn dood zou Nisman zijn aanklacht tegen de president en haar minister van Buitenlandse Zaken toelichten in het Parlement. Maar oh jee, hoe toevallig, de dag voor dit zou gebeuren werd hij opeens gevonden met een kogel in zijn hoofd.
Puur toeval natuurlijk.
Het meest interessante aan dit verhaal? De regering heeft steeds ontkent dat Nisman bezig was met dergelijke arrestatiebevelen. De pers zou zich puur en alleen baseren op geruchten die totaal niet gestoeld waren in de werkelijkheid, nee, er was niets aan het handje, schande hoe journalisten van alles en nog wat verzinnen!
Heel gek, maar sommige mensen zetten toch enkele vraagtekens bij de manier en het moment waarop Nisman om het leven kwam. Zie dit artikel in de New York Times:
“It would have provoked a crisis without precedents in Argentina,” said Sergio Berensztein, a political analyst, about the impact of the arrest requests if they had been issued. He noted that previous legal cases had shaken Argentina’s political establishment, but he emphasized that this case involved a request to arrest a sitting president.
“It would have been a scandal on a level previously unseen,” Mr. Berensztein said.
Hmm, een schandaal van ongekende grootte, een corrupte president was erbij betrokken en haar minister ook... en opeens wordt de aanklager die de zaak helemaal heeft uitgezocht dood gevonden.
Concluderend, het oude Argentinië is terug van weggeweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten