Eindelijk: Frankrijk zet vliegdekschip in tegen ISIS

Geen categoriefeb 23 2015, 13:00
De Fransen nemen de oorlog tegen ISIS zowaar serieus.
Het heeft even geduurd, maar het heeft er alle schijn van dat in ieder geval één Europees land de strijd tegen ISIS zowaar serieus neemt. Vandaag werd namelijk bekend dat Frankrijk een vliegdekschip gaat inzetten om de terroristische organisatie aan te vallen. Dat is geen misselijke stap.
Maandagmorgen zijn de eerste gevechtstoestellen van het type Rafale opgestegen van het vliegdekschip dat 200 km ten noorden van Bahrein in de Golf in de richting van Irak vaart. De toestellen moeten veel sneller hun doelwitten bereiken dan van op de basis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten.
Het Franse vliegdekschip opereert zij aan zij met het Amerikaanse vliegtuigmoederschip USS Carl Vinson. De missie in de Golf zal enkele maanden duren.
De Charles de Gaulle is een relatief nieuw schip dat de schepen Clemenceau en Foch verving. Daarmee is het ook meteen het enige vliegdekschip van Frankrijk. Het is geen kleine stap om dat schip vervolgens in te zetten tegen ISIS. Het toont aan dat de Fransen de strijd tegen de islamitische, barbaarse slachters buitengewoon serieus nemen en hen, indien mogelijk, een dodelijke klap willen toedienen.
Goed nieuws natuurlijk, maar helaas is er een 'maar': experts zijn het er unaniem over eens dat ISIS niet alleen door middel van luchtaanvallen verslagen kan worden. Vroeger of later zijn er grondtroepen nodig om de terroristen écht te elimineren. Het Westen hoopt ongetwijfeld dat het Iraakse leger (gesteund door sjiitische milities uit Iran en zelfs door reguliere Iraanse soldaten) dat samen met de Koerden kunnen doen, maar ik betwijfel dat zij daar toe in staat zijn. De sjiieten kunnen immers niet op steun rekenen van soennitische stammen en de Koerden eigenlijk ook niet; Arabieren en Koerden zijn niet persé de beste vrienden.
Kortom, hoewel het bijzonder significant is dat de Charles de Gaulle meedoet in de oorlog tegen ISIS moet het hier niet bij blijven. Europese staten en Amerika zullen uiteindelijk grondtroepen moeten sturen. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat ISIS zeker nog enkele jaren blijft bestaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten