EU: vertrek Britten zou 'een ramp' zijn

Geen categoriefeb 16 2015, 20:57
Brussel doet weer aan bangmakerij.
Even om uw geheugen op te frissen: David Cameron heeft beloofd dat het Britse volk zich mag uitspreken over de toekomst van Groot-Brittannië. In de EU of eruit. Dat gebeurt pas als hij weer premier wordt na de verkiezingen in mei, maar dat lijkt een detail, vooral omdat Labour op dit moment geen serieuze concurrentie is voor 11 Downing Street.
Ook wil Cameron na mei eerst (radicaal) heronderhandelen over de voorwaarden van het Britse lidmaatschap van de EU. Dat resultaat wil hij dan voorleggen aan het Britse volk. Als ze dat resultaat afwijzen, stappen de Britten eruit. In Brussel zouden ze het "een ramp" vinden als de Britten een Brexit willen:
EU Trade Commissioner Cecila Malmstroem was asked about the implications of the UK voting to leave the EU in a national referendum.
Asked whether it would be a "disaster" if the UK voted to quit the EU, she replied: "Yes. For us and for you."
Malmström is volgens analisten opvallend openhartig met deze opmerking. Tja. Ik vind het nogal dreigend overkomen. Alsof het écht een ramp zou zijn als de Britten kappen met de EU. Dat is natuurlijk niet zo, omdat de Britten dan niet meer de portemonnee hoeven te trekken omdat ze succesvol zijn en omdat ze dan eindelijk weer gaan over de eigen grenzen. Alleen Brusselse bureaucraten zijn daartegen.
Ik hoop dat Cameron nog een termijn premier wordt, dat hij zich houdt aan zijn belofte en dat de Britten vervolgens zijn onderhandelingsresultaat met Brussel afwijzen. Want reken maar, Groot-Brittannië zal dan absoluut niet het laatste land zijn dat Brussel vaarwel zegt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten