Geef de Grieken een eigen munt!

De Grieken hebben het weer eens voor elkaar: het relatief kleine land houdt de eurozone in een wurgende greep. De euro is voor hen een veel te harde munt gebleken. De hoogste tijd om de Grieken van de euro te verlossen en de eurozone van de Grieken.

De persconferentie afgelopen vrijdag van Dijsselbloem en Varoufakis sprak boekdelen. Nadat Varoufakis lacherig zei dat de Grieken voortaan geen zaken meer doen met een flutcomiteetje als de Troika (IMF, ECB en Europese Commissie), verstrakte het gelaat van Jeroen Dijsselbloem toen hij de vertaling doorkreeg in zijn oortje. Dijsselbloem beende vervolgens snel weg, waarbij er nog net een vluchtige handdruk afkon voor de nieuwbakken Griekse minister van Financiën.

Later volgde een interview van Varoufakis op BBC waaruit een genuanceerder beeld naar voren komt. Varoufakis legt in goed Engels uit aan een slecht luisterende BBC-journaliste dat de Grieken zaken best willen doen met de Troika, maar niet op basis van een dictaat. Vanuit Grieks perspectief misschien begrijpelijk, maar er spreekt toch een naïeve zelfoverschatting uit.:

https://www.youtube.com/watch?v=BiIO4YciewU

Op dit moment is moeilijk in te schatten welk spel er wordt gespeeld door de onervaren Griekse regering, een bonte verzameling van Poetin-vrienden, linksradicalen, rechtspopulisten en wereldvreemde studeerkamergeleerden zoals Varoufakis. Het geheel deed mij denken aan de speelfilm “The dirty dozen” met Telly Savalas. Spelen deze heren hoog spel om uiteindelijk toch zaken te doen met de EU? Hebben ze een euro-exit voor ogen? Willen ze zich aansluiten bij Rusland? Of willen ze net als hun voorgangers het liefst slapend rijk worden met EU-geld? In het laatste geval, zou er sprake zijn van oude Griekse wijn in nieuwe zakken.

Ieder weldenkend mens weet dat de Grieken nooit tot de eurozone toegelaten hadden mogen worden. Nederland heeft zich daar lang tegen verzet. Het waren de Franse socialisten in de jaren negentig die de zaak zo wisten te manipuleren, dat Italië en Griekenland de eurozone werden binnengehaald als paard van Troje, waardoor Club Med zich verzekerd wist van een meerderheid in EU-organen en ECB.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

40 reacties

 1. W.H.J. Reiss

  Als men de Drachme zou invoeren en deze zou t.o.v. de Euro met 30% dalen, dan stijgt dus de schuld van 185% naar 250% van het BBP. Men zou dan 50% moeten kwijtschelden. Dat is niet de oplossing.
  Dan zouden over b.v. 10 jaar weer hetzelfde probleem kunnen hebben.
  De oplossing moet bestaan uit meerdere onderdelen.
  1. Geld terug van fraudeurs (in Zwitserland).
  2. Normaal belastingstelsel en AOW, ambtenaren etc.
  3. De lonen zijn al ver omlaag gegaan, dus Griekenland is al veel meer concurrentie bestendig.
  4. Lage rente.
  5. Gedeeltelijke kwijtschelding.
  6. Investeringen in toerisme en/of producten waar ze goed in zijn.
  7. Goedkope vliegreizen naar Griekenland.
  8.
  9.
  Kortom, de markt moet zijn werk doen. Nu is men de markt (Trojka) teveel aan het verstoren. Dit is nu beeindigd. En dat is goed. Syriza heeft het goed gezien !!! Bij Syriza zitten vakmensen. Bij de EU zitten politici ! En dat is een wezenlijk verschil !!! Dijsselbloem werd door de Griekse minister ook niet voor ‘vol’ aangezien. Daar heeft hij overigens gelijk in. Vandaar zijn ‘WoW’ toen Dijsselbloem zei:”You just killed the Trojka”!!!

 2. zomaar

  wat had Nederland en enkel omliggende landen , dan belet om samen een variant van de EU op te richten , met alleen de noordelijke rijken landen .

  waren wij die miljarden niet kwijt, hadden wij eigen zeggenschap , wie wel , en wie niet welkom was .

  en behoefde wij geen uitkeringen te verstrekken , aan zowat heel het midden-oosten .

  afin hieruit leren wij , dat partijen die nu zeggen tegen het kapitaal te zijn , ons voor het kapitaal verkwanseld hebben .

  D66 zo een voorbeeld , looft nog steeds de EU , en wil hervormen en nivelleren om de kosten van dit orgaan dragelijk te maken , en blijven volhouden dat de EU ons (ook als Turkije toetreed ) , ons gouden eieren brengt

 3. jangajentaan

  Geachte heer Weiss,

  De verschillen in concurrentievermogen binnen de eurozone zijn veel te groot om met eenzelfde munt uit de voeten te kunnen.
  Punt 1 t/m 7 gaat dus ook niet helpen en zal er elleen maar toe leiden dat wij geld blijven overmaken (en afschrijven).
  Zie ook dit artikel van Jean Wanningen over Griekenland enover de topeconoom Hans-Werner Sinn en dan met name het stuk onder de kop: Grexit onvermijdelijk.
  http://www.ftm.nl/exclusive/gun-de-grieken-een-euro-vakantie/

 4. jangajentaan

  Excuus ik bedoel dhr Reiss….

  1. W.H.J. Reiss

   Uw oplossing, en ook van anderen, zal tot gevolg hebben dat we telkens weer (b.v. iedere 10 jaar) een devaluatie of sterker nog een faillissement hebben van Griekenland.
   En dat is in feite Uw oplossing. Maar de Grieken zijn daar niet mee gebaat en wij ook niet !
   De markt zal zijn werk moeten doen, maar we moeten de markt wel vanuit Europa stimuleren met investeringen en niet zoals nu, totaal afbreken. En die stimuleringen moeten onder normale (werk-)omstandigheden geschieden.
   Ook bijsturen en advies geven is van belang.
   De fout die U maakt is “De Grieken zijn niet capabel”. En dat is niet waar. Er is 50 jaar een corrupt regime geweest en het zal dan ook heel lang duren voor die rotzooi van die club is opgeruimd.
   P.S. Nederland zal bij eenzelfde beleid ook zwaar in de problemen komen. De immigratiekosten en -ellende zijn op den duur niet meer te houden. Wie weet krijgen we dan wel hulp van de Grieken !!!

 5. arie_jansz

  excuses Jan, dit is even leedvermaak…

  Doet me genoegen dat alle punten van de heer “Weiss” bij deze worden afgeserveerd voordat ik hem weer eens terecht moest wijzen.

  1. aquarius

   sprak de uil die zichzelf een valk waande ….

   1. arie_jansz

    precies Aquarium, zo’n dikke Oehoe die een miezerig torenvalkje te grazen neemnt.

   2. -Harry

    Goed verwoord , Waterman .

    Ik wilde net wat schrijven dat ie een dosis narcisme van jodoki overgenomen had , die door gebrek aan gewicht omhooggedonderde overjarige puber .

    ” Voordat ik hem weer terecht moest wijzen ” .

    Wat een air !

  2. W.H.J. Reiss

   @Arie
   Een Weiss gezegde:”Als volwassenen met elkaar praten kunnen mongolen beter hun mond houden”!!!

   1. arie_jansz

    Hoi Reiss,

    en nu verwacht je van mij natuurlijk dat ik zeg wat de reden is dat jij je mond nog opentrekt?

 6. jangajentaan

  Nogmaals, het gaat erom dat de euro landen gewoon te verschillend zijn om met één munt te kunnen functioneren.
  Daarom pleit ik zelf al jaren voor TMS, een systeem dat zelfs doorgevoerd kan worden met behoud van de euro als eenheidsmunt en als enig geldig betaalmiddel (nationale munten komen dan erbij maar louter als rekeneenheden in EMU-EMS).
  Andere optie is het tijdelijk uittreden van landen als Griekenland. Geheel in hun eigen voordeel, als ze er op eigen kracht uit willen komen ipv hulpverslaafde te blijven, zoals Varoufakis tetecht stelt, alleen verbindt hij daaraan niet de logische conseqentie van de grexit.
  Ook Sinn is in principe voorstander van de euro, maar deze topeconoom (adviseur van Merkel tot 2010) stelt eveneens dat we een “breathing monetary union” nodig hebben.
  Daarvoor zijn verschillende manieren te bedenken, zie de matrix van Harry Geels. Ook de euro-exit/holiday staat daarin genoemd, zowel voor de zwakke landen als voor de sterke landen. Als er meer zwakke landen zijn dan sterke, zou je ook een euro-exit/holiday van de sterke landen kunnen voorstellen (de facto zal dat de oude DM-zone zijn die dan tijdelijk uittreedt).
  http://www.inmaxxa.nl/resources/site1/General/Euro%20Solution%20Matrix%20v23_7_2012%20Inmaxxa.pdf

  1. W.H.J. Reiss

   Het verschil zit in de corrupte politici, die Griekenland 50 jaar in hun houdgreep hadden. Zij gingen akkoord met de Trojka, zodat ze hun tegoeden nog snel konden wegsluizen indien dit nog niet zou zijn gebeurd.
   Het geen ik zeg is:”Uit de muntunie opstappen met devaluatie is niet de oplossing” ! Dit is te eenvoudig. Het probleem zou zich dan telkenmale herhalen, maar dan met de eigen munt, de Drachme.
   Die oplossing moet veel breder gezien worden. En die 7 voornoemde punten mogen er van mij 100 worden. Ook dat TMS systeem, als het een bijdrage betreft.
   .
   Nederland heeft in feite eenzelfde probleem, maar dan met immigratie. Politici zijn geen vakmensen, maar beunhazen geworden. Het is hoog tijd dat b.v. er meer partijen komen zonder leden, zodat men als minister iemand kan kiezen die niet partijgebonden is. Syriza heeft ministers die geen lid van de partij zijn ! M.b.t. Syriza kunt U de media vaak beter mijden en commentaren lezen ! Extreem rechts, extreem links, populistisch. Wat een onzin.

 7. Lieftinck

  De Fransen hebben al laten weten dat de Grieken in de Eurozone moeten blijven. En Frankrijk zal dat wel weten door te drukken. De Fransen willen tevens dat de Griekse schulden pas betaald worden over een jaar of 50. In feite ook een kwijtschelding, maar de argeloze burger kan makkelijker voor de gek gehouden worden met deze formule.
  http://www.welingelichtekringen.nl/anp/frankrijk-wil-nieuwe-deal-voor-griekenland
  http://www.volkskrant.nl/economie/griekenland-heeft-geen-toekomst-buiten-de-euro~a3842182/

  Dus de Grieken krijgen, onder druk van Frankrijk, hun zin. Niet zo verwonderlijk want het waren immers de Fransen die de Euro wilden in hun eigen belang, en tot vergroting van hun eigen invloed en tot verlossing van de superieure Mark.

 8. jangajentaan

  Feit is dat de meeste mensen van Syriza overtuigde marxisten zijn. De minister van Financiën is een marxistische libertariër, weer een nieuwe variant moet ik zeggen, maar of we daar nou wonderen van moeten verwachten…
  Veel van die Syriza intellectuelen waren voorheen “adviseurs” van Pasok en hebben dus hard meegedaan aan het potverteren.
  Ik denk niet dat we ons in de maling moeten laten nemen door dit bonte gezelschap met vlotte praatjes en nu ineens schuldverlichting en andere voordelen moeten gaan toekennen op basis van allerlei vlotte praatjes.
  Laat ze dan eerst maar eens bewijzen dat ze de boel kunnen hervormen daar. We hebben het al zo vaak gehoord!

  1. W.H.J. Reiss

   Syriza is in feite wel de eerste die zegt, dat de EU, dus de Europese belastingbetaler NIET meer middels de Trojka moet opdraaien voor de nu nog openstaande schulden bij de handelsbanken (Bail-Out).
   Dat men schulden moet doorrollen is zonder twijfel het geval.
   I.p.v. een Troika moet er dus een besturingsorgaan van deskundigen naartoe. Om tezamen met Syriza een beleid met uitkomsten voor de lange termijn te geven.
   De ‘intelectuelen’, van Syriza, die dus voorheen bij de Pasok zaten zijn dus niet voor niks weggelopen ! Ze zagen de onzin van deze corrupte vrienden partij niet meer zitten !
   .
   Misschien nog veel belangrijker als Griekenland vind ik een integriteitscommissie voor politici en politieke partijen ! Dan had dat sprookje met Pasok ook niet zo lang hoeven duren. Dan was Timmermans op de vingers getikt voor zijn leugens. Dan zou men vaklieden uit de markt kiezen als minister en geen politieke niksnutten met Dijsselbloem en (K)Wiebes als beste voorbeelden !

 9. NemTudom

  Wat een waardeloze conversatie tussen het negatieve en positieve en alleen om wat te kunnen schrijven op deze site. Vind de reacties van bepaalde reageerders het antwoorden niet waard. Zou de site rust geven.

  1. aquarius

   ja ik geef U hierbij het vrije en volledige woord in casu het toetsenbord .
   Doe Uw best !

 10. jangajentaan

  NemTudom wat een geweldige reactie. Ja, daar worden we echt wijzer van. Echt inhoudelijk sterk, we begrijpen helemaal wat u wilt. Maar niet heus.

  Hr Reiss: ik hoor u nu zeggen, “een besturingsorgaan van deskundigen”. Weer een supranationale droom? Alsof het allemaal domme jongens zijn daar bij IMF, ECB en EC.
  Dat zijn goed opgeleide mensen hoor die lui van de Troika, maar die hebben weinig in te brengen als de Grieken zelf, hun vakbonden, de elite, etc. weigeren mee te werken aan hervormingen.
  Syriza heeft de verkeizingen gewonnen op basis van sprookjes, net als Hollande in 2012: we stoppen de bezuinigingen, we verhogen het minimumloon, we nemen weer ambtenaren in dienst, etc. etc.
  Typisch linkse beloftenpolitiek: geld weggeven dat je zelf niet hebt!
  Dat de Grieken erin stinken, is hun zaak. Maar moeten wij daar dan voor gaan betalen of ineens de schulden vereffenen ten koste van Nederlandse pensioenen? Ik dacht het niet.
  Met een eigen munt die aangepast is aan hun eigen concurrentievermogen, kunnen de Grieken weer aan het werk gaan, en dan zien we wel wat er nog van het geld terugkomt. Dat lijkt me een betere aanpak dan weer in het zoveelste linkse sprookje tuinen.
  En als ze dan echt een keer gaan hervormen en moderniseren, dan mogen ze van mij daarna (over een jaar of tien minstens) weer aankloppen bij de eurozone, en dan moeten we tegen die tijd nog maar eens heel goed kijken of het wel allemaal klopt.

  1. W.H.J. Reiss

   De Trojka had maar 1 doel voor ogen. Saneren om het begrotingstekort op een zo snel mogelijke manier te saneren naar nul.
   Het resultaat is bekend: Armoede, werkeloosheid met een dalend BBP. Ik geloof dus niet in die aanpak. Dat had men in een bredere context moeten doen !
   Ik vergelijk (hoe ver gezocht ook) de Trojka met onze (K)Wiebes, hij verhoogde de accijnzen met 7 cent en dacht zo 150 Miljoen te vangen. Helaas het werd 27 Miljoen in de min ! De minder meer opbrengsten theorie. Deze kwiebes had er kennelijk nog nooit van gehoord. Maar daarnaast heeft (K)Wiebes de economie in de grensstreek grote schade aangericht.
   Ook ontneemt hij het binnenland koopkracht.Bij de Grieken is ook de koopkracht weg.
   De opdracht van/voor de Trojka was te eenzijdig en niet gericht op BBP. Dit waren enkel bankmensen met als doel de ‘Bail-Out’ veilig stellen en als het even kan op termijn het geld retour. Dat werkt niet !
   Simpel: Er moet een soort Marchall plan komen. Een alles omvattende oplossing. Uit de muntunie stappen kan daarna altijd nog !

   1. Lieftinck

    Wat u voorstaat bestaat al.

    Het proces heet Default, en het orgaan die het gewenste beleid gaat uitstippelen: IMF. Zeer succesvol, zo leert de geschiedenis.

    Verder is het zo dat als het totaal aantal gelden wordt vergeleken met het Marshall plan, alleen in Griekenland al tientallenkeren een Marshall plan is gefinancierd, dus dat gaat echt niet helpen.

    Het Amerikaanse Marshall plan was slechts een fractie.

   2. Lieftinck

    Overigens, Griekse situaties bestonden er al, bijvoorbeeld Argentinië en Nederland na WO2.

    Het advies van het IMF is altijd hetzelfde.

    Loslaten van de te dure munt en devalueren, naast schuldsanering. Werkt altijd.

    Schuldsanering en doorgaan met een dure munt, is het paard achter de wagen spannen en leidt tot interne devaluatie, waarvan het resultaat alleen positief is als de vakbonden meewerken.

 11. Makropoelos

  Beste heer Jan Gajentaan, bedankt voor uw artikel en het betrokken blijven bij de discussie, daar heb je als lezer iets aan. Zo krijgt DDS weer een beetje de glans die het ooit had.

  En hoe u ‘Nem Tudom’ op keurige wijze een klein veegje uit de pan gaf was ook een verademing.
  Er zijn er hier nog zo`n paar en die zijn eigelijk niet waard
  om te reageren op deze site.

  Kijk uit naar uw volgende artikel.

 12. naplo39

  Beste Nem Tudom,
  Uw nom de plume is goed gekozen: u weet “het” inderdaad niet.

 13. jangajentaan

  Makropoelos: dank…

  Hr Reiss: tja, een Marshall plan… wie heeft het geld daarvoor?
  Ik zie het zo dat de periode 2002-2007 een soort Marshall plan was, toen was er nog wel geld, helaas is het geld over de balk gegooid! En wel om verschillende redenen, d.w.z. die gelden zijn niet goed geinvesteerd (snelwegen naar nergens, vliegvelden waar niemand landt, havens waar geeb boot komt etc. etc.). Dus, veel slechte investeringen zonder rendement. Vandar dat we nu moeten bloeden.
  Tweede fout was de zogenaamde weeffout: landen met een zwakke economische structuur (Zuid Europa_ met een sterke munt opzadelen, waardoor grote delen van industrie en MKB failliet gingen.
  Dit is de fout die we het makkelijkste kunnen repareren, aangezien daar geen kapitalen voor nodig zijn zoals bij een Marshall plan.
  Dus stap 1 is monetaire flexibiliteit terug brengen.
  In ieder geval voor de Grieken, maar ik denk dat Italië, Portugal en Spanje daar ook bij gebaat zijn.
  De Fransen ook, aangezien ze 20 jaar achter liggen met hervormen en we weinig hoeven te verwachten zolang Hollande daar aan het roer staat.

 14. toetssteen

  http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2015-02-02/00:00

  Vannacht, Echte Jannen, was Jan Heemskerk vervangend door Thierry Baudet en de gast was Kees de Kort. Als men even het nieuws +het eerste item skipt en peterselie in de oren stopt als Jan Roos de clown uithangt is het gesprek tussen Baudet en De Kort heel interessant. 08:30 kunt u het best inschakelen.

  1. Lieftinck

   Kees de Kort was altijd een realist, maar vond toch dat er geen alternatief was voor de Euro. Ik ben hem al een tijdje uit het oog verloren. Toch eens luisteren of hij van mening is veranderd over de Euro.

  2. Lieftinck

   Ik heb geluisterd. Zoals gebruikelijk verteld Kees de Kort geen onzin, maar niet het hele verhaal. Dat de banken en anderen Griekenland volgstouwd hebben met kredieten klopt. En dat daar een groot deel van het probleem zit klopt ook. Wat Kees de Kort er niet bijvertelt is dat als de Grieken de Drachme gehouden zouden hebben, zij die kredieten niet gekregen zouden hebben. Ook zou de handelsbalans niet zo uit lood geslagen zijn door het consumptiefeestje, aangezien er spoedig een automatische correctie zou volgen via devaluatie,hetgeen het probleem als vanzelf oplost van de onevenwichtige handelsbalans.
   Kees de Kort ziet niets in het verlaten van de Grieken uit de Eurozone, en hij walst over het IJsland voorbeeld heen dat het wel goed kan zijn. Dan vind ik het gek dat dit middel van devaluatie al vele malen met succes beproefd is, en ook telkens wordt geadviseerd door het IMF, maar ook door veel economen. Die zullen toch niet gek zijn.

   Waar ik Kees de Kort gelijk in moet geven is dat je banken best wel kunt laten omvallen. Nu moeten de burgers van de EU 350 miljard ophoesten om de banken te redden in Griekenland. Dat komt omdat de banken de politiek in hun zak hebben laten zitten.
   Bijvoorbeeld hoogleraar Economie Homburg uit Duitsland vindt dat je niet de banken moet sparen maar de spaarders. Goed geld naar kwaad geld gooien heet dat als je foute banken redt.

   Als er in een keer hard was ingegrepen in Griekenland, en de schuldigen (banken en investeerders) waren aangepakt en de Grieken terug waren gegaan naar de Drachme, dan ben ik overtuigd dat hun economie nu weer als een tierelier zou draaien.

 15. jangajentaan

  Ik heb een stuk geluisterd. De meest heldere geest daar is Baudet naar mijn idee. De Kort komt niet veel verder dan het verhaal van het is de schuld van de banken. Dus weer dokken en de Grieken in de euro houden…
  Baudet haalt voorbeeld IJsland erbij (devaluatie).
  Als het aan De Kort ligt kachelen we gewoon door met de gehele eurozone. Dus lekker blijven betalen voor de Grieken en andere zwakke broeders… De man is volledig eurofiel.

  1. D. G. Neree

   DDS is ondertussen ook behoorlijk Eurofiel. In naam de EU afkraken, maar in feite anti-Griekenland, anti-Rusland en anti-Wilders

  2. toetssteen

   @JanGajentaan
   Dat was ook mijn mening.

 16. pejoar

  De eurofielen willen gewoon dat geen enkele land wegloopt van de EU.De mensen die nadenken zeggen heel simpel.Hou jij je niet aan de regels dan ga maar.Wij willen alleen ons geld terug en voor de rest bekijk het maar.Is allemaal niet zo moeilijk.

 17. jangajentaan

  D.G. Neree: voor de rest van de redactie kan ik niet spreken, maar ik denk niet pro of anti Rusland standpunt iets te maken heeft met EU-kritisch zijn.
  Om dezelfde redenen dat ik EU-kritisch ben, ben ik ook Poetin of Rusland-kritisch. Namelijk, beide systemen worden aangestuurd door een incompetente zich zelf verrijkende kliek zonder respect voor de onafhankelijke natiestaat en de principes van de liberale democratie.
  Schulz kan je zo in het Kremlin zetten, niemand zou het verschil merken.
  Twee soorten van imperialisme die elkaar bestrijden op leven en dood.

  1. W.H.J. Reiss

   @JanGajentaan
   Laatste mail. Poetin is geliefd onder de bevolking en komt ook voor deze op en Schulz en de EU zijn niet geliefd en zijn er enkel voor zichzelf !
   .
   Mijn eerdere standpunt en Uw mail.
   Dat het geld eerder (2002-2007) over de balk is gegooid aan b.v. ‘eindeloze’ wegen heeft betrekking op PvdA (plezier voor de Ander) mentaliteit. Nogmaals, ik wil vakmensen en geen politici. Ik wil ook geen aangestuurde vakmensen. Onafhankelijk advies !
   .
   Uw 2e punt: Een zwakke economie opzadelen met een sterke munt is fataal voor het MKB.
   Leuk en aardig, maar we kunnen niet blijven devalueren !
   Een Marchall plan hoeft in weze niet veel te kosten.
   men moet met onderdelen komen om vooral dat MKB (de banen motor) aan te zwengelen.
   1. Investeringsaftrek van 60%.
   2. Investeringspremie van 10%.
   3. Particulieren die hun huis verbouwen. 20% premie.
   4. Arbeid verricht naar de particulier toe. (kapper rijwielhersteller, onderhoud pand/tuin etc. etc. BTW Vrij.
   5. enz. enz.
   6. Ik zou per se NIET kiezen voor loonkosten subsidie of jongeren subsidie of banen subsidie. Dit heeft enkel als effect ‘substitutie’ van personen.
   .
   Dit bovenstaande als (belasting)onderdeel van……..hoeft dus geen geld te kosten. Het zwarte circuit zou sterk verminderen. De werkgelegenheid zou een enorme ‘boost’ krijgen. Enkel de premie bij investeringen moet betaald worden. Maar daar staat werkgelegenheid tegenover. En werkgelegenheid wil zeggen minder uitkeringen en meer koopkracht.
   Griekenland hoeft dus niet uit de Eurozone, maar het moet wel anders aangepakt worden.
   .
   Nederland zal over 10/20 jaar hetzelfde probleem hebben als Griekenland nu. Als de rente omhoog gaat is het hek van de dam ! Minder koopkracht, minder bestedingen, minder inkomsten voor de Staat, hogere rentekosten en een onoplosbaar immigratieprobleem.
   Dan moet je hier dus weg zijn !!!l

 18. Mike V.

  “Dat lijkt mij een realistische benadering. Net als onder meer Harald Benink, Peter van Dalen van de Christen Unie en ook Jean Wanningen op FTM pleit ik er dus voor om de Grieken een lange euro-vakantie te gunnen. Maar liefst 50% van de Nederlanders is het daarmee eens, terwijl 31% de Grieken nog een kans wil geven in de eurozone.”.
  Wat heb je aan dit soort peilingen. Nederland heeft in het EUSSR-parlement 26 leden zittten van de circa 760. Da’s ongeveer 3,4% invloed als er overeenstemming zou zijn tussen deze 26. Da’s niet het geval. Nederland heeft niets in de melk te brokkelen en daarmee zijn deze peilingen dan ook compleet zinloos geworden. Ik had het graag anders gezien.

  1. jangajentaan

   Beste Seneca
   Dat toont denk ik aan dat het IMF de juiste inzichten heeft maar ook gebonden is aan het verkeerde EU adagium ‘de eenheidseuro is heilig’.

 19. Seneca

  Geachte heer Gajentaan,
  Met interesse uw artikel en uw diverse reacties op sommige scribenten gelezen. U schrijft: ‘dat er knappe koppen bij IMF en ECB werkzaam zijn’. Hoe verklaart u dan dat het IMF nu ruim drie jaar geleden het advies gaf dat Griekenland uit de EU diende te treden om zodoende orde op zaken te stellen. Sinds die tijd is het gevolgde beleid tegengesteld aan dit advies geweest.

 20. W.H.J. Reiss

  Net de Telegraaf gelezen.
  Syriza komt met een goed plan. Met goede realistische vooruitzichten. Eindelijk eens geen onzin verhalen als het om Griekenland gaat !!! En nu afwachten……

  1. Lieftinck

   Zolang Griekenland in de Euro blijft verandert er helemaal niets. Toen Argentinië de doller losliet ging de economie boomen, en halveerde de werkeloosheid. Nederland heeft ook zijn munt na WO2, toen we nog veel armer waren dan de Grieken, ingewisseld voor een sterk gedevalueerde gulden, ook IJsland doet het weer goed na devaluatie. De kranten schrijven gewoon de politiek correcte praatjes na, ik hecht meer waarde aan bijvoorbeeld de professoren economie van AFD.

 21. copywriter

  De afloop lijkt mij vrij voorspelbaar.
  Grieken uit de Euro en de EU.
  Grieken zitten op zwart zaad en hebben nieuwe geldschieters nodig.
  Grieken krijgen uitnodiging voor toetreding tot de BRICS landen.
  Grieken kunnen opnieuw weer geld lenen maar nu van de BRICS.
  Bovendien…

  De kersverse Griekse minister van defensie is al uitgenodigd door zijn collega in Moskou voor “gesprekken”
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/rusland-nodigt-griekse-defensieminister-op-gesprek~a3843610/
  Rusland wil dolgraag een marine basis in de Middellandse Zee en is bereid daar veel geld voor te betalen. Doe er nog een vliegveld bij voor lange afstand bommenwerpers en de Grieken zitten gebeiteld. Op die manier heeft Poeting strategisch de EU zowel in het noordern als in het zuiden letterlijk in de tang. En in Brussel zal het ze dun door de broek gaan lopen.
  Hoe dan ook voor de Grieken is het een win win situatie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.