Groot-moefti Egypte: "We moeten de Koran herinterpreteren"

Geen categoriefeb 23 2015, 12:00
De islam moet tolerant worden ten opzichte van... moslims. Maar f*ck de joden.
Het heeft er alle schijn van dat president Al-Sisis oproep aan de islamitische geestelijken in zijn land vruchten begint af te werpen. De groot-moefti van Egypte, Ahmed al-Tayeb, eist namelijk dat er een grootschalige hervorming van het islamitisch onderwijs komt.
Dat zei hij tijdens een anti-terrorismeconferentie in Saoedi-Arabië (of all places).
Volgens de imam heeft een "historische misinterpretatie van de Koran geleid tot een intolerante interpretatie van de islam." Hij zegt dat daar onmiddellijk iets aan moet veranderen; volgens hem is de Koran namelijk wel degelijk tolerant (of kan het heilige boek van moslims in ieder geval op een tolerante manier geïnterpreteerd worden).
Hoewel de eerder oproep van Al-Sisi op zichzelf al hoopgevend was zijn deze woorden van Al-Tayeb belangrijker. Hij is namelijk de groot-moefti van de Al-Azhar moskee/universiteit, waardoor hij bijzonder veel invloed en aanzien heeft onder islamitische gelovigen zelf.
Al-Sisi is weliswaar een belangrijke politieke leider, maar de gemiddelde moslim zal hem niet zien als een religieuze autoriteit. Dat is anders met Al-Tayeb. Als hij zoiets zegt wordt hij buitengewoon serieus genomen. Goed nieuws dus.
Bovenstaande klinkt natuurlijk ge-wel-dig. Ja, ja, eindelijk een belangrijke imam die zegt waar het op staat!
Mjah. Jammer genoeg is er één klein probleem: hij heeft het alleen maar over moslims onderling. De NOS laat dat deel van zijn speech buiten beschouwing, maar het lijkt mij juist nuttig om dat ook even mee te nemen in een behandeling ervan.
“There has been a historical accumulation of excessive trends” that have led some people to embrace a misguided form of Islam, he told the gathering.
The only hope for the Muslim nation to recover unity is to tackle in our schools and universities this tendency to accuse Muslims of being unbelievers,” he said.
Kortom, de moefti is boos op ISIS en vergelijkbare terroristische organisaties omdat ze moslims zomaar van afvalligheid beschuldigen en hen vervolgens op brute wijze afslachten. Hij lijkt het niet te hebben over intolerantie ten opzichte van niet-moslims. Sterker nog, deze zelfde groot-moefti heeft een spuughekel aan joden. Zie dit citaat:
On Sunday in Mecca, home to Islam’s holiest sites, he made no mention of Isis but denounced “terrorist groups... who have opted for savage and barbaric practices”.
He blamed unrest in the region on a conspiracy by what he called “new global colonialism allied to world Zionism”.
We moeten tolerant zijn, jongens, anders helpen die verdomde aapachtige joden ons naar de verdoemenis! Dát is de boodschap van deze zogenaamde prediker van een tolerante islam. En de NOS doet net alsof de islamitische Martin Luther is opgestaan. Tsja.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten