Hongarije loopt over naar Team Poetin

vlcsnap-2015-02-18-07h51m30s3
Foto: Screenshot Russia Today

Verraad in de Europese rangen. Hongarije kreeg Poetin op bezoek en flirtte wel érg opzichtig met de dictator uit Moskou.

Uit de crisis met Rusland die voortwoekert sinds Poetin zich kennelijk genoodzaakt voelde om te interveniëren in het pro-Europese Oekraïne, kunnen we één positief nieuwtje meenemen: het is de anders op buitenlands beleid zo verdeelde EU gelukt om als één front op te treden tegenover Rusland. Alle neuzen staan met betrekking tot de Russische agressie al een jaar dezelfde kant uit, en dat biedt de gelegenheid boycots en sancties af te kondigen, terwijl Rusland tot diens verbazing en verbijstering ineens een blok van 28 landen tegenover zich vindt dat tezamen machtig genoeg is om diens economie serieuze schade toe te brengen en Poetins positie in het nauw te brengen. Het aloude Russische spelletje van verdeel-en-heers heeft het Kremlin voor één keer niet kunnen spelen.

Tot nu dan, want wie werd er gisteren met alle egards, toeters en bellen ontvangen in de hoofdstad door de regeringsleider? Precies, diezelfde Poetin. Door niemand minder dan de Hongaarse minister-president Viktor Orban:

De Hongaarse premier Orbán heeft dinsdag uitgebreid overlegd over verdere samenwerking met de Russische president Poetin. “Hongarije heeft Rusland nodig”, zei de premier, die Poetin ontving in Boedapest.

De twee bereikten een ‘politiek akkoord’ over gasleveranties. Details daarvan zijn niet vrijgegeven. Hongarije is zoals veel landen afhankelijk van Russisch gas, maar wekt bezorgdheid bij andere EU-leden omdat het op eigen houtje probeert akkoorden te sluiten met Rusland. Ook is Orbán kritisch over de EU-sancties tegen Rusland, hoewel Hongarije onlangs wel morrend instemde met verlenging van die sancties.

Alhoewel voor het Kremlin één zwaluw geen zomer maakt, en meer bezoekjes en geschenken aan Hongarije noodzakelijk zijn, is het duidelijk wat Rusland probeert: Hongarije los te weken uit de gesloten rijen van de Europese weerstand tegen Russische agressie. De eerste stap werd daarvoor gisteren gezet, en het is een zorgelijke ontwikkeling. Veel van de economische maatregelen die de EU tegenover Rusland heeft afgekondigd, verlangen unanimiteit onder de Europese regeringen. Als Hongarije dus om gaat, dan eindigen de maatregelen die juist zo effectief zijn geweest in het economisch beteugelen van Rusland.

Kortom: Hongarije pleegt hier gewoon verraad aan Europese doelstellingen en de Europese geopolitieke belangen en laat zich met de volle instemming gebruiken als de loopjongen van Poetin. Echt verraad is het; andere woorden heb ik er simpelweg niet voor.

En het trieste is: er waren ooit tijden – niet al te lang geleden – dat de Hongaren de Russen nog te vuur en te zwaard bestreden met het felste anticommunisme van heel Europa. Met die roemruchte geschiedenis heeft Viktor Orban echter gebroken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!