Moeder onthoofde Japanner: "Ik hoop dat hij iets bijdraagt aan de wereld"

Geen categoriefeb 01 2015, 15:00
Hartverscheurend, anders kun je het niet noemen.
Eerder kwam ISIS met een nieuwe video: dit keer werd een Japanse gijzelaar onthoofd, genaamd Kenji Goto. Zoals gebruikelijk was het bijzonder schokkend om te zien hoe gemakkelijk de maniakale terroristen een onschuldige man zomaar om zeep helpen.
Goto is niet meer. Hij is vermoord. Daar zijn de Japanse autoriteiten onderhand ook van overtuigd.
Diens moeder, die ook beseft dat haar zoon nooit meer terug zal keren, heeft gereageerd op deze brute executie:
'Ik kan geen woorden vinden voor zijn hartverscheurende dood', aldus Goto's moeder Junko Ishida tegen de Japanse pers. 'Ik kan mijn verdriet alleen uiten met tranen.' Volgens Ishida werkte haar zoon, die journalist was, aan een betere wereld. 'Hij hoopte altijd op een wereld zonder oorlog. Hij wilde kinderen redden van armoede en oorlog. Ik beloof hierbij dat ik zijn wens zal voortzetten en ik hoop dat jullie die ook steunen.'
Wat is er een ongelooflijk groot hart voor nodig om zo te reageren als je zoon is afgeslacht. Ze is rustig, eerbiedwaardig, kalm en duidelijk. Ze legt uit waar haar zoon voor stond en hoopt zijn levensdoel voort te zetten., terwijl ze anderen vraagt om datzelfde te doen. Wie weet komt er iets als een Goto-organisatie die zich inzet voor de wereldvrede - of, beter gezegd, om die te bevorderen.
Ondertussen denk ik dat ISIS de houding van Japanners schromelijk onderschat. De samoerai zijn weliswaar al lang afgeschaft, maar de cultuur is nog altijd doordrongen van de oude samoerai waarden: loyaliteit, dienst aan het land, trouw, hard werk, moed. Op de één of andere manier acht ik de kans klein dat Japanners een stap terug doen als je één van hen onthoofdt. Het tegenovergestelde lijkt me zelfs waarschijnlijk: Japan zal vrijwel zeker juist méér doen om ISIS en andersoortige islamitische radicalen te bestrijden.
Laten we hopen dat dit inderdaad is hoe de Japanse overheid reageert op deze brute daad. Er is geen betere manier om Kenji Goto te herdenken dan door zijn moordenaars te elimineren of, indien mogelijk, voor het gerecht te slepen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten