Mohammed was een soort George Clooney? Wie verzint die onzin?

Geen categoriefeb 17 2015, 12:00
Een beschaafde en welbespraakte acteur vergelijken met één van de grootste barbaren uit de Middeleeuwen. Je moest maar durven.
Momenteel ligt de 'Jezus'-glossy in de winkels, en die verkoopt vrij aardig. Leuk voor de christenen, me dunkt, die hiermee het signaal krijgen dat het verhaal over hun profeet ook in de ontkerkelijkte 21e eeuw nog altijd springlevend is. Wordt het verhaal van de zogenaamde "zoon van God" hiermee een beetje voor propagandadoeleinden aangewend? Ach, vast wel. Maar wat geeft het? Het ergste dat Jezus waarschijnlijk ooit heeft gedaan, is een beetje stampij maken in een tempel en buitenechtelijk de liefde bedreven met Maria Magdalena. En lopen over het water of herrijzen uit de dood? Ach, als we een slok op hebben denken we allemaal dat we superkrachten bezitten. Zo erg is dat allemaal niet: ik weet zeker dat ieder van ons zich dankzij dronken buien ergere dingen kunnen herinneren die we op onze kerfstok hebben.
Maar waar ik minder over te spreken ben, is de oprechte poging tot geschiedvervalsing die ik nu ga bespreken. 'Want', moeten kennelijk enkele publiciteitsgeile moslims gedacht hebben, 'wat die christenen kunnen, kunnen wij ook!' En aldus geschiedde: er komt nu dus ook een Mohammed-glossy. Met daarin een "sexy" Mohammed. Dat wordt als volgt beargumenteerd door Bourzik, de bedenker van de glossy:
Het tijdschrift moet 'sexy' zijn. Ongepast is dat volgens Bourzik niet. "Mohammed was een sexy man. Hij had zeker negen vrouwen. Om die tevreden te kunnen stellen, moet je wel verdomd sexy zijn. Hij was geniaal. Hij was een geestelijk leider, een huisvader, alles in één. Ik denk dat George Clooney jaloers op hem zou zijn."
Nu kan ik me vergissen, maar het hebben van negen vrouwen zegt volgens mij vooral iets over je rijkdom en je (politieke) macht. Mohammed de veroveraar had met het kromzwaard in de hand zo'n beetje het halve Midden-Oosten onder zijn bewind gekregen. Daarvoor heeft hij talloze politieke en militaire tegenstanders uit de weg moeten ruimen en het witte woestijnzand rood van het bloed moeten kleuren. Daarna was de zogeheten profeet zo machtig, dat hij iedere vrouw waarop hij zijn ogen legde gewoon tegen haar wil kon meenemen en daarmee kon doen wat hij zelf goeddunkte.
Dat had dus allemaal niks te maken met 'sexy', maar vooral met een misogynie, machtshonger en een algeheel gebrek aan respect. Dat één van die vrouwen de 9-jarige Aicha was, zegt alles over Mohammed. Zo'n kind wil alleen maar met poppen spelen; geen vieze oude koppensneller berijden.
Nee, ik geloof dus niet dat ik me kan vinden in het stukje geschiedvervalsing dat Mohammed dus een soort George Clooney was. Alhoewel ik lang niet alle films van de Hollywoodacteur gezien heb of zelfs kan waarderen, lijkt hij me geen moordlustige veroveraar. Ik zal de Mohammed-glossy waarschijnlijk dus gewoon in de schappen laten liggen wanneer-ie eindelijk uitkomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten