Peiling: PVV blijft de grootste; Samsom en Rutte kunnen dominante verhaal niet veranderen

De nieuwste peiling van Maurice de Hond voorspelt weinig goeds voor VVD en PvdA.

Alhoewel Maurice de Hond in zijn wekelijkse peilingsmail naar journalisten spreekt van een “electorale stabiele periode,” is die stabiliteit natuurlijk schijnstabiliteit. Momenteel bezetten VVD en PvdA meer dan de helft van het aantal Tweede Kamerzetels, en bijna de helft van het aantal Eerste Kamerzetels. Maar als het aan de peilingen van deze week (en eigenlijk aan alle peilingen sinds oktober 2012) ligt, dan gaat dat drastisch veranderen:

peiling822015

De VVD kukelt dan van 41 naar 20. Da’s weliswaar één zetel meer dan vorige week – toen stonden ze op 19 – maar nog altijd meer dan een halvering van diens huidige zetelaantal. CDA, D66 en de PVV profiteren alledrie van de val van de liberalen en komen uit op respectievelijk 23, 24 en 29 zetels. De club van Geert Wilders is met laatstgenoemd zetelaantal zelfs de grootste partij van Nederland.

Maar ook de sociaal-democratische coalitiepartij PvdA moet een hoop inleveren. Van de 38 zetels die ze bij de afgelopen verkiezingen haalden, zouden er nog maar 12 overblijven. Samsoms mannen en vrouwen zouden daarmee de zesde (!) partij van het land worden.

De PVV blijft echter fier aan kop staan. Met een zetelaantal dat meer dan verdubbelt ten opzichte van hun huidige bezetting in de Tweede Kamer.

Dit is heel problematisch voor minister-president Rutte en de schaduwpremier Samsom: het toont aan dat ze niet in staat zijn de zogenaamde ‘narrative‘, het dominante politieke verhaal, aan te passen. De kiezer wil nog altijd maar niet van doordrongen worden van het coalitieframe dat VVD en PvdA het ene na het andere hervormingssucces door de Kamer hebben geloodst. Dat Nederland er ‘nu beter voorstaat dan vier jaar geleden’, dat Nederland ‘sterker uit de crisis’ komt, dat Nederland er ‘langzamaan weer bovenop raakt’, en dat Nederland na jaren van ‘moeilijke maatregelen’ de ‘weg naar economische groei’ hervonden lijkt te hebben. U heeft bovenstaande zegswijzen inmiddels allemaal honderd keer eerder over de lippen van VVD- en PvdA-kopstukken horen rollen, maar u raakte er niet door overtuigd. U geloofde het niet eens. U geloofde niet eens in de oprechtheid van degenen die deze boodschap verkondigen. U wantrouwt de hele boel, zelfs.

En dat is, zoals al gesteld, een groot probleem voor VVD en PvdA. In de politiek is vertrouwen het allerkostbaarste kapitaal. Als politici dat kwijtraken, kunnen ze wel inpakken. Deze peilingen gaan niet meer aantrekken voor de regeringspartijen en zullen bovendien aangeven hoe de Provinciale Statenverkiezingen gaan verlopen voor de regeringspartijen: desastreus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

52 reacties

 1. Jacobus

  Tim laat in het midden of het ‘dominante politieke verhaal’ van Rutte en Samsom op feiten berust .Ik meen dat daar veel is voor te zeggen.

  1. aquarius

   hahahaha. Zullen we even lachen Jodocus ?

   1. JanvanEechoud

    Ik snap niet dat jij je zo verlaagd, Aquarius.

  2. Qdrpaul

   Leg eens uit Jacobus. Met een uitgebreide cijfermatige en staatsrechtelijke onderbouwing graag.

   1. kniertje

    Jacobus en onderbouwen, kom jij van de planeet Neptunus soms….lol

 2. Jasterke

  de Hond laat het al zichtbaar klinken
  wees zélf van wijs tot bij de pinken
  en blaas straks in solidaire toorn
  op eigen fluit, Midwinterhoorn,
  op klarinet, sax en trompet
  doordringender dan Picolet,
  dan Leeuwerik en Nachtegaal…:
  van Ierseke tot Oldenzaal
  van Bergen op Zoom tot Swifterbant
  GEEN ISLAM-INVASIE…IN ONS LAND !

 3. Napoleon

  2 Miljoen en 820 honderd duizend mensen zien deze landverraders niet meer zitten 2820000 2 miljoen 820 honderd duizend mensen. Hoort
  jij dat Johanna 2 miljoen 820 duizend mensen.
  Dat zijn de feiten.

  1. Jan

   Leg deze berekening even uit?

   1. Napoleon

    @Jan
    8 februari 2015 at 11:57
    Leg deze berekening even uit?

    1 zetel is 60.000 stemmen
    verlies van 47 zetels = 2 miljoen 820 duizend mensen
    2 miljoen 820 duizend kiezers minder.

    1. Napoleon

     in 2 jaar tijd woehahahaha

 4. lanex

  Ik hoop van harte dat ze afgerekend gaan worden voor hun desastreuze beslissingen. Iedereen weet dat er hervormd moet worden maar deze dames en heren die ons land bewust hebben uitgeleverd aan Brussel met hun ja en amen mentaliteit, die het land slopen, kijk alleen maar wat Blok voor elkaar heeft gekregen, en het immigratie beleid, verdienen pek en veren!

 5. Lieftinck

  In ieder geval heeft dit kabinet ervoor gezorgd dat het Financieringstekort flink is teruggedrongen. Niet onbelangrijk.

  Alleen de manier waarop kun je je twijfels bij hebben. Maar ja, je kunt moeilijk van de PvdA verwachten dat ze een VVD beleid uitvoeren, en over rechts kon niet meer.

  Wel had ik gehoopt dat de VVD zich kritischer zou opstellen tegenover de EU, maar ze slikken alles en zadelen onze kinderen op met het ESM fonds en hebben niets gedaan om een exit strategie uit de Euro bespreekbaar te maken. Ook tekenen ze alle immigratiebevorderende maatregelen van de EU, en tekenen voor de vorm protest aan als Nederland op de vingers getikt wordt, want eigenlijk waren die anti immigratie uitspraken alleen om kiezers te trekken.

  Bijna dezelfde analyse kun je maken van het CDA, zie zo mogelijk nog Eurofieler is, maar dat merk je pas als ze op de pluche zitten.

  Voorlopig zit de EU op schema om de natiestaten kapot te maken. Ze moeten wel haast maken als ze hun doelen, die ze al bijna verwezenlijkt hebt, willen bereiken. Er gaan steeds meer oogjes open en uit peilingen blijkt dat de bevolking iets anders wil, althans een meerderheid. Maar dat zal de EU er niet van weerhouden de EU verder om te vormen tot een dictatuur van politiek correcte slaven van ondernemers. Nu de kritiek aanzwelt proberen ze het in het creëren van een vijandbeeld (Rusland) om zodoende, via de media, de mensen toch achter de EU te scharen.

  1. W.H.J. Reiss

   Financieel: U maakt dezelfde fout als bij Griekenland.
   U kunt zich er geen voorstelling van maken hoe slecht het MKB er in Nederland voorstaat (zie andere mail). Door belastingverhoging, keer op keer. Beste voorbeeld, de accijnsverhoging op brandstof. Deze heeft ‘minder meer opbrengst’ als gevolg. Hier is dus ‘Achterlijkheid’ op ministerieel niveau Troef ! Zo ook met BTW (naar 21%), loonkostensubsidies (=substitutie van banen) enz. enz.
   De enige perfecte maatregel is onderhoud (arbeid) van onroerend goed naar het lage BTW tarief brengen.
   .
   Ik moet er wel eerlijkheidshalve bij zeggen, dat in feite alles wat je doet geen zin heeft als hordes niksnutten het land binnenstromen om hier alles leeg te zuigen !!!

   1. Lieftinck

    Ik ben een voorstander van gezonde overheidsfinanciën, maar niet ten koste van alles, en in eerste instantie door echte bezuinigingen.

    Als ik zou moeten kiezen tussen een hoog financieringstekort en een deplorabele toestand, en een laag financieringstekort en een iets meer deplorabele toestand, kies ik toch voor het laatste.

    Er valt nog heel veel te snijden in overheidsuitgaven, bijvoorbeeld de windmolens, immigratie, ontwikkelingshulp die niets doet i.p.v. lastenverhogingen.

    Maar dat is met de PvdA niet mogelijk, helaas.

    1. Martin007

     Elke keer dat ik weer zo’n reactie lees, denk ik: wat zijn de Nederlanders toch slecht geïnformeerd over politiek en economie.

     Het financieringstekort is OPZET.
     Op dit moment zitten we in een economische groei van ongeveer NUL. Dat betekent dus veel werklozen en heel veel faillissementen. De werkeloosheid wordt veroorzaakt doordat het land is vergeven van machines, computers, robots en goed opgeleide vrouwen die laag betaalde baantjes in beslag nemen, zodat zij thuis 2 inkomens hebben, en de buren zitten in een uitkering.

     Wat doet de regering dus? zij stopt al decennia lang heel veel geld in de economie, zodat er meer geld in omloop komt. Dat geld komt terecht bij mensen die het uitgeven in de winkel. De producten die ze kopen moeten worden gemaakt. Daar heb je mensen bj nodig die niet werkeloos zijn OMDAT

   2. loritta

    Hele duidelijke reactie. Hulde.

 6. W.H.J. Reiss

  Het gaat heel slecht met Nederland. Financieel gaan we richting Griekenland bij onveranderd beleid.
  Telkens maar weer de belastingen verhogen. Niet om ergens in te investeren, maar om MuliCul te kunnen betalen. Een goede indicator is het MKB en (groot-)winkelbedrijven. Die liggen op ‘apegapen’ ! V & D, Blokker, cafe’s enz. Het aantal winkel van 112.000 naar 90.000. Het aantal cafe’s van 12.000 naar 9.000. Dit verhaal is eindeloos. Hoe komt dit.
  Kort: Belastingverhoging, belastingverhoging, belastingverhoging en
  Nivellering, nivellering, nivellering en
  2 jaar loondoorbetaling bij ziekte door de werkgever en
  Regels, regels, regels (nu weer allergieregels voor Horeca).
  Windmolens, windmolens, windmolens. Ze kosten iedere inwoner straks Euro 500 per jaar. En het resultaat is ‘Zero’ ! De financiering van deze windparken komt volledig uit subsidie + bedrijven stoppen hun winst die met ontvangt bij de bouw erin als aandeelhouder (achterlijker en opzichtelijker kan haast niet omgegaan worden met subsidie).
  Als de rente onverhoopt omhoog zou gaan is het afgelopen met Nederlandje spelen !
  .
  En wat doen de Nederlanders. NIKS !
  Dit is bij verre het meest achterlijke Volk dat op deze aardbol rondspringt !
  N

  1. Lieftinck

   Ja, die windmolens leveren inderdaad nauwelijks CO2 besparing op en kosten een fortuin. Toch wordt op het NOS journaal net gedaan alsof dit duurzaam is en de CO2 substantieel omlaag kan brengen. Terwijl onderzoeken anders laten zien. Gisteren zakte het NOS journaal weer finaal door het ijs, door te suggereren dat de griepprik vorig jaar wel 80% beschermt tegen griep, terwijl uit stapels onderzoek, o.a. van het meest gezaghebbende Cochrane instituut (de goudstandaard als het gaat om onderzoek naar effectiviteit van medicijnen zie ook
   Britisch Medical Journal:
   http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6182) dat de invloed van griepvaccinatie op het terugdringen van griep niet significant aangetoond kan worden. Daarom wordt er bij de gezondheidsraad nagedacht om ermee te stoppen.

   Maar de NOS die doet niet aan waarheidsgetrouw nieuws, maar is in feite een propagandazender van de staat, met zo nu en dan staatsevangelie.

   1. W.H.J. Reiss

    Takiya.
    Dat is de meest voorkomende ziekte in Nederland. En die heerst niet alleen bij moslims, maar ook en vooral bij Politici en Media !!!

  2. Martin007

   Het gaat inderdaad slecht met Nederland, maar niet door de oorzaken die jij noemt. Het enige dat multicul kost, zijn uitkeringen. Op een BBP van 607 miljard zijn die paar miljard aan uitkeringen pindanootjes.

   Het MKB ligt niet op apegapen vanwege de hogere belastingen, maar vanwege de crisis. De hogere belastingen worden opgelegd aan de gewone man, terwijl de arbeidskosten en inkomstenbelasting van grote bedrijven omlaag gaan. Dat is dus geen nivellering, maar het tegenovergestelde.

   Had de regering de crisis kunnen voorkomen? Jazeker. In Amerika gaven de banken hypotheken aan mensen die niet eens een baan hadden. Die hypotheken knipten ze in stukjes, mengden ze met andere producten en verkochten ze door aan banken over de hele wereld. Toen die beleggingsproducten plotseling niets meer waard waren, moesten de banken hun balans verbeteren en gaven dus in Nederland geen geld meer aan MKB voor investering en ook niet aan burgers om een huis te kopen. De regering had een nationale investeringsbank op kunnen richten en zo de taak van de banken over kunnen nemen. Maar dit land is vergeven van de liberale partijen. En liberaal betekent dat de overheid alleen voor politie, justitie en het leger zorgt. Onze fijne liberale regering liet het hele land dus in de stront zakken en weigerde uit ideologische motieven het enig juiste te doen.
   En de rest is geschiedenis.
   Wat doen ze nu? Door “bezuinigen” halen ze nog meer geld uit de economie en verlengen zo de crisis.

   2 Jaar loon doorbetalen door de werkgever is een tijdelijke maatregel. De bedoeling is dat de overheid zich helemaal niet bemoeit met burgers en bedrijfsleven, dus uiteindelijk zal deze regeling worden afgeschaft, waardoor je GEEN loon krijgt doorbetaald bij ziekte. en veel succes met je hypotheek.

   Dit is inderdaad het meest achterlijke volk dat er op aarde rondloopt. Na 3 jaar extreem liberaal geweld is heel duidelijk dat het volk daar niet zo blij mee is, want VVD staat weer op 20 zetels en Partij voor de Armoede zelfs op een ongehoorde 13. Maar wat doet die domme bevolking? In plaats van op een sociaal democratische partij te stemmen, kiezen ze D66 en PVV, een zo mogelijk nog dodelijker combinatie dan de ellendelingen die we nu in de coalitie hebben.

   Windmolens en zon energie hebben we straks heel hard nodig als de olie en gas op zijn. Het lijkt me dus heel verstandig om nu alvast te gaan verzinnen hoe we dat gaan oplossen. Of wil jij straks weer hout gaan stoken?

   1. Eminem2

    @Martin007
    Buitengewoon interessante analyse van u, waarvoor mijn hartelijke dank!
    Kleine kanttekening: “2 jaar loon doorbetalen door de werkgever” (waarschijnlijk bedoelt u: “bij ziekte”) is *geen* tijdelijke maatregel. Deze staat al zeker 9 of 10 jaar in de wet. Deze zal dus niet vanzelf komen te vervallen, nog afgezien van de vraag of dit wel zo nodig is. (Als de overgang van Ziektewet naar WIA na 1 in plaats van na 2 jaar plaats zou vinden, dan zou bij ongewijzigde keuringsuitslagen hierdoor alleen een verschuiving qua premiehoogte plaatsvinden tussen ZW en WIA. Aangezien beide premies op de werkgevers drukken, zouden die daar weinig mee opschieten.)

 7. Joop Klepzijkert

  Rooie hond zit er voor ongeveer 30 procent naast. Straks weer een soort sticker actie en komt er weer een nep handels boycot van Saudi Arabië ( waar de nl burger eigenlijk toch geen zaken mee wil doen) en de PVV duikelt weer naar beneden. OF DE NL BURGER KRIJGT DIT SMERIGE SPEL DOOR. En dan kon de PVV wel eens de grootste partij worden. Maar dan moet er wel naar de stembus gelopen worden, want vaak denken PVV stemmer, laat maar er zal toch niets veranderen. Hoe meer stemmen naar de PVV, hoe groter het probleem voor de andere partijen.

  1. Jacobus

   Ja, de gemiddelde PVV-kiezer is politiek zwak betrokken en laag opgeleid. Daardoor zijn ze gevoelig voor populisme en de waan van de dag. Een goede verkiezingscampagne van Rutte, Pechtold of Asscher en ze springen massaal op de bandwagon.

   1. Wachteres

    Opvallend dat linksen altijd maar weer met hetzelfde riedeltje komt over ‘laagopgeleiden’,’ populisme’ en ‘de waan van de dag’.

    Wat hier nog ontbreekt is, ‘fascisme’, ‘racisme’ en ‘nazisme’.

    Zouden de linksen nu nog niet door hebben dat zij door hun leiders gemanipuleerd worden tot het gebruik van een aantal simplificaties die je in heel Euriopa hoort en die dus op den duur alleen maar erg vervelend worden?

    En dus totaal geen effect hebben?

    Geen intelligent mens die de schreeuwlelijkerds nog gelooft.

    1. JanvanEechoud

     Wel ja, Wachters, Je hebt blijkbaar grote waardering voor figuren als Jacobus en hun meningen.
     Neem hem maar serieus. …..

     1. Wachteres

      Mis, Jan. Ik probeer de mensen voortdurend te waarschuwen voor de linkse vijfde colonne. De verraders van ons land, onze cultuur en onze vrijheid.

      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/de_naarste_haatlims_van_de_ben.html

      Elke overeenkomst met bestaande personen, gebeurtenissen, plaatsen of entiteiten berust op louter toeval. 😉

    2. JanvanEechoud

     @ Wachteres
     Je kunt het woord richten tot mensen die redelijk zijn en dan kun je het hebben óver onredelijke mensen.
     Zolang jij je richt tót zulke onredelijke lieden neem je hen serieus.
     Mvg.

     1. Wachteres

      Ik richt me alleen tot redelijke mensen, Jan.

      En daar hoort Jodocus alvast niet bij.

    3. loritta

     Nou, ik geloof ze zeker niet!!

   2. Napoleon

    Nee een dijksma gestudeerd aan de spinazieacademie
    Pia Dijkstra journaallezeres verkocht jaren lang linkse pietpraat op tv
    Pechtold veilingmeester verkoopt zijn eigen kinderen voor een blauwe stoel.
    Samsom opleiding genoten op een actieboot schuwde niet om kerntransporten te laten ontsporen!
    Rutte leest voor uit Toetanchamon/en hoe wreed Napoleon wel niet was op scholen
    ect ect
    En jij Jacobus heeft een roze bril op en waarschijnlijk een een rood keppeltje en zingt de hele dag je loog tegen mij.

   3. Alla Snackbar

    Jacobus, extreem links roept vaker dat ‘de PVV stemmer’ zo dom en laag opgeleid is en daarom eigenlijk niet meetelt (in hun multicul dromen). Is er een deugdelijk onderzoek waar jij dit op baseert? Of ben je (net als een ‘domme PVV’er’) aan het blaten wat je goed uitkomt?

   4. Gielah

    Populisme betekent: luisteren naar het volk.
    Politici, die daar geen werk van maken, zij niet eens sléchte volksvertegenwoordigers… dat zijn helemáál geen volksvertegenwoordigers!

    Nu lees ik hier weer een krakkemikkig en slecht doordacht zinnetje bij de post van 11.03 uur:
    ‘PVV-ers zijn gevoelig voor populisme’.
    Voor zover PVV-stemmers bedoeld zijn:
    die zijn zélf populus = het volk… dus mógen die alstublieft gevoelig zijn voor zichzelf en hun meningen en voor die van veel van hun volksgenoten?

    Wordt er met PVV-ers verwezen naar PVV-politici…. namelijk dat ZIJ gevoelig zijn voor populisme… is dat dan niet precies zoals het behoort…
    worden zij er niet voor betááld om naar het volk ( deels hun eigen kiezers) te luisteren en namens hen te spreken?

    Dat is het wézen van elke verantwoordelijke politiek.
    Wie niet naar het volk luistert en niet namens zijn kiezers spreekt… dat is een dictator, een tiran.

    1. Jacobus

     Als populisme niets meer impliceren dan luisteren naar het volk zou het niet verschillen van democratie.
     Populisme is luisteren naar de angsten en verlangens van het volk en vervolgens suggereren dat je die, zonder de consequenties en de beperkingen uit te leggen, zonder problemen zou kunnen wegnemen of vervullen. In die zin is populisme een leugenachtige politieke strategie om stemmen te verzamelen.

     Wilders is een populist omdat hij de kiezer naar de mond praat met leugens en valse beloften. Zo’n leugen is de ‘tsunami van islamisering’ en de bewering dat Nederland binnen enkele decennia door de islam zal zijn overvleugeld. Dat is pertinent onwaar en dat weet hij ook maar zegt hij niet. Een andere leugen is dat het helemaal niet nodig is op de zorg te bezuinigen als we ontwikkelingshulp en subsidies aan kunsten stoppen. Een platte leugen waarmee hij met name laagopgeleide en weinig politiek geïnteresseerde kiezers probeert om de tuin te leiden. Dat is de reden waarom laagopgeleide en zwak politiek betrokken kiezers gevoelig zijn voor populisme: ze missen het vermogen of de geneigdheid populistische boodschappen op waarheid te onderzoeken.

     1. Pieter G

      @Jacobus.

      Het is toch mooi dat (in uw woorden) laagopgeleiden ook mogen stemmen op een partij naar keus.
      Dankzij al die laagopgeleide mensen die van de VVD en vooral de PVDA komen kunnen en mogen die nu op de PVV stemmen.

      Dat is hun grondrecht.
      Of ze al dan niet ontvankelijk zijn voor wat dan ook is niet relevant.
      Immers elke stem telt evenveel mee.

      Politiek tegenstanders verzinnen altijd gelegenheidsargumenten om een andersdenkende als minderwaardig af te schilderen. Een valse manier van debatteren en hokjesgeest denken. Wie kan de manier vergeten hoe de gangbare politiek op Pim Fortuyn reageerde toen hij zoveel succes had. Ik vergeet nooit die dom arrogante Melkert die er nooit iets van gesnapt heeft.
      Helaas lopen er zat zure Melkert types rond die het maar niet kunnen verkroppen dat hun tijd geweest is en ” het volk” iets anders wil.
      Tijden veranderen Jacobus, en dat is maar goed ook, anders stonden we stil.
      Wen er maar aan.

   5. Pieter V

    Nou Jodocus Kwak, de echte laag opgeleiden zitten toch echt bij de PvdA waar hele hordes geïmporteerde zogenaamde “cultuurverrijkers” (veelal linkse newspeak voor cultuurbarbaren) niet eens kunnen lezen en schrijven en na decennia nog steeds geen woord verstaanbaar Nederlands uit kunnen brengen.
    Daarnaast natuurlijk nog de hordes voortijdige schoolverlaters die hebben ingezet op een criminele carrière en waarvan het IQ toch niet veel verder komt dan 75.

    Deze PVV-er is behoorlijk goed opgeleid met een HTS-opleiding oude stijl, van voor het moment dat iedereen een papiertje moest kunnen krijgen, in een technisch vak dat er toe doet en heeft een ruim bovengemiddeld IQ. En zo ken ik er meer.

    Allemaal goed opgeleide en zeer veelzijdige mensen die in de hele wereld hebben gewoond en gewerkt en veel te goed weten wat een land te wachten staat waar de islam een vette vinger in de pap krijgt, juist ja, dood en verderf. Gewoon in die landen je ogen en oortjes open houden en waar mogelijk met dissidenten van gedachte wisselen.

    Vraag eens aan de niet moslims in Libanon, Indonesië of veel Afrikaanse landen wat die van jouw waandenkbeelden vinden, voor zover die niet zijn ondergedoken, verdreven of vermoord. Maar nee hoor figuurtjes als Jacobus hebben nog nooit iets zelf meegemaakt maar denken wel de wijsheid in pacht te hebben. De bekende Nederlandse betwetertjes met het bekende opgestoken dominees-vingertje maar niet gehinderd door enige kennis van zaken van de wereld buiten hun polderdijkjes.

    Ik verbaas me dan ook dagelijks over de door Jacobus c.s. geëtaleerde stupiditeit van de typisch linkse, zelfverklaarde moreel superieure Übermenschen. De onvoorstelbare bekrompenheid en het onvermogen om te zien wat er dagelijks in de wereld gebeurt en daar de juiste conclusies uit trekken. Jodocus Kwak c.s. hebben met al hun superioriteitsgevoel kennelijk nog nooit gehoord van “The elephant in the living room”.

    PVV-ers zwak betrokken bij de politiek? Alleen een volstrekte idioot beweert zo iets zonder ook maar een greintje onderbouwing.
    Verreweg de meeste PVV-ers zijn zelfbewuste mensen van alle rangen en standen die het beste voor hebben voor hun (klein)kinderen en daar hoort de islam niet bij evenmin als een EU-dictatuur.

    Dat de extreem linkse msm er alles aan zullen doen om de linkse (EU) dictatuur te bestendigen is de enige waarheid die je tot nu toe te berde hebt gebracht.
    Dat Rutte, Pechtold en Asscher hun eeuwige leugens tot in het extreme zullen voeren om Nederland verder de vernieling in te mogen helpen ter meerdere eer en glorie van henzelf is een open deur intrappen.

    PS: heb je nu eindelijk de Koran eens van kaft tot kaft een keer of 3 gelezen?

    1. Jacobus

     Wie is toch die Jodocus?

     1. cmsuijkerbuijk

      @Jacobus
      8 februari 2015 at 22:49
      Geen antwoord dus?

     2. Pieter V

      Dat is al eerder beantwoord:
      Jodokus Kwak = de hier opererende zelfverklaarde moreel superieure Jacobus
      Helaas heeft dat sujet ernstig van selectieve amnesie.

     3. Pieter V

      Woord weggevallen, moet zijn:
      Helaas heeft dat sujet ernstig last van selectieve amnesie

 8. Ni28

  Nog nooit hebben wij zo slechte regering gehad vol met leugens en met enige doel, geld collecteren waar nooit genoeg van is voor deze geldzieke regering. Er is zowat aan voorzieningen afgebouwd, het niveau van het land is enorm gezakt. Iedereen willen zij helpen behalve eigen burgers. Dat zij van alles door kunnen loodsen is geen prestatie van de regering maar zwakte van de oppositie. Handjeklap zegeviert met collaborerende partijen die ja knikken voor hun eigen gewin, partijen die bijna niemand gestemd heeft. Het is te hopen dat de burger langere geheugen zal tonen bij de volgende verkiezingen en al deze (mee)regerende partijen een pak slaag geeft en vooral niet denkt dat wij het toch nog zo goed hebben. Het is maar waar je mee vergelijkt.

 9. Joop Klepzijkert

  Misschien is de PVV gemiddeld laag opgeleid (Diverse onderzoeken tonen wat anders aan) maar de PVV kiezer is niet gehersenspoeld door een linkse of islamitische ideologie. Zulke ideologieën blokkeren het vrije neutrale denken.

  1. Lieftinck

   Een PVV’er gebruikt vaker zijn boeren verstand, en die heeft het vaak bij het rechte eind.

   1. JanvanEechoud

    Dat waag ik te betwijfelen als je de hier aanwezige pvvers bedoelt.

  2. Jacobus

 10. jackoss

  Wat kun je nu verwachten van een voormalige terrorist en een watje? Nederland heeft gekozen en plukt nu de wrange vruchten. En je hoeft niet hoogopgeleid te zijn om te zien wat een puinbak het hier is. Mijn moeder had alleen lagere school maar wist wel hoe je de huishoudbeurs moest beheren. In den haag weten ze dat blijkbaar niet. Daar kunnen ze alleen de rekening presenteren aan die paar mensen die nog werken.

 11. JanvanEechoud

  Wat moet ik met zo’n kul- discussie?
  Business Class is nog interessanter.

 12. Joop Klepzijkert

  Er is nog niet eens een begin gemaakt van een discussie. Die word vanaf het begin al gekaapt door jodokus. Hij heeft al toegegeven dat hij anti PVV is. De PVV is de minst slechtste beweging. De andere partijen hebben in 40 jaar bewezen dat ze niet konden regeren. Regeren is namelijk vooruitzien. Tot nu toe heeft Geert met bijna alles wat hij heeft beweerd (b.v Griekenland,link criminaliteit islam) gelijk gehad. En dat is vooruitzien.

 13. beppie

  Las dat Eenvandaag debat heeft afgelast wegens het niet opdagen van Rutte en Samsom. Nu willen ze een debat voor elkaar krijgen tussen Pechtold en Wilders. Op deze manier hopen ze natuurlijk dat Pechtold voor een meerderheid in de 1e kamer kan zorgen en een grotere rol voor D66 op kan eisen van het kabinet. Media is weer druk aan het manipuleren.

 14. beppie

  Veel PVVers hebben praktische maatschappijleer gehad itt de boekenwijsheid van de zogenaamde intellectuele kiezer die alleen voorgeschoteld heeft gekregen wat de elite wilde. En dus geïndoctrineerd zijn.

 15. Jantje

  Er is maar 1 peiling: De verkiezingen. PVV-stemmers willen nog wel eens wegblijven. Wel hun stem geven in de peilingen maar niet in het hokje.
  Je stem in het hokje is veel belangrijker.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Jantje
   8 februari 2015 at 18:24
   “Je stem in het hokje is veel belangrijker.”
   Hear, hear!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.